PREMIERUL CIOLOŞ: "Nu e momentul să mai venim cu ordonanţe pentru corecţii în salarizare"

Andrei Stan
Macroeconomie / 28 septembrie 2016

Guvernul şi reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor reunite în Consiliul Naţional Tripartit au convenit să continue să lucreze la un nouă Lege a salarizării unitare şi pentru stabilirea salariului minim pe economie pentru anul 2017, premierul Dacian Cioloş precizând că actualul Executiv nu va emite alte OUG în domeniu.

Potrivit unui comunicat de presă, cabinetul condus de Cioloş şi partenerii sociali au căzut de acord să colaboreze în scopul stabilirii principiilor, clarificării definiţiilor şi elaborării proiectului noii Legi a salarizării unitare, părţile implicate asumând faptul că acest proiect nu va fi adoptat în timpul mandatului acestui Guvern.

"Înţeleg că există o majoritate largă a partenerilor sociali care este de acord să lucreze pe acest proiect, dar, pe de altă parte, pornim la această activitate conştienţi că obiectivul nu este de a-l adopta în acest mandat şi că viitorul Guvern şi Parlament îşi vor pune amprenta asupra acestui document", a afirmat premierul Dacian Cioloş, potrivit comunicatului Guvernului.

Ministrul Muncii a amintit faptul că a propus şapte principii pe baza cărora să fie elaborat proiectul legii salarizării unitare, însă există flexibilitate şi pentru acceptarea altor propuneri din partea partenerilor sociali. În acelaşi timp, el a mai subliniat că intervenţiile punctuale de corecţie legislativă, prin Ordonanţe de Urgenţă, nu sunt o soluţie.

"Prin ordonanţe de urgenţă nu vom putea rezolva echitatea per ansamblu a sistemului de salarizare a personalului plătit din fonduri publice", a explicat ministrul Dragoş Pîslaru.

Premierul a transmis că Executivul nu intenţionează să promoveze alte ordonanţe de urgenţă pentru noi corecţii în sistemul de salarizare, întrucât acestea ar afecta fondurile care ar putea fi alocate finanţării noii Legi a salarizării unitare.

"Dacă cineva se aşteaptă să venim cu noi ordonanţe, nu cred că e bine. Nici nu e momentul şi nici nu cred că astfel de intervenţii legislative ar rezolva anumite lucruri. Cred că ar fi bine să avem o abordare onestă şi să evităm sa potenţăm mişcări care nu sunt constructive şi nu duc la progres. Înţeleg nemulţumirile, consistenţa lor, dar este onest să vă spunem ceea ce putem face şi ceea ce nu putem face. Nu este o soluţie să blocăm ţara în campanie electorală, pentru că nu cred că va avea cineva de câştigat şi o abordare de acest fel nu va ajuta la un progres în perioada următoare", a transmis premierul Dacian Cioloş.

Consultările pentru elaborarea noului proiect de lege vor fi continuate la nivelul ministerelor de linie, nu doar de Ministerul Muncii, precizează comunicatul.

În ceea ce priveşte stabilirea salariului minim pentru 2017, premierul Dacian Cioloş a apreciat că primele rezultate ale grupului de lucru constituit la Ministerul Muncii poate fi un punct de plecare.

"Stabilirea pentru anul viitor a salariului minim pe economie trebuie să fie rezultatul unei mobilizări din partea sindicatelor şi a patronatelor, pentru a putea avea discuţii consistente, mediate în mod activ de Guvern", a precizat şeful Executivului.

Ministrul Muncii a spus că până la sfârşitul lunii octombrie va avea date parţiale din studiul de impact aflat în lucru şi că va exista o nouă întâlnire pentru a evalua progresele făcute pentru a putea fundamenta şi proiecta un mecanism transparent de stabilire a salariului minim brut garantat în plată, care să ţină cont şi de impactul socio-economic al acestuia. Dragoş Pîslaru a mai precizat că rezultatele acestui studiu vor permite grupului de lucru să ia decizii fundamentate şi să faciliteze dialogul dintre Guvern şi partenerii sociali în ceea ce priveşte stabilirea salariului minim.

La întâlnirea desfăşurată la Palatul Victoria au mai participat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb