Actualizare 16:34 Dacian Cioloş: "A doua tranşă din asistenţa financiară pentru Republica Moldova, livrată după o decizie a board-ului FMI"
A doua tranşă din asistenţa financiară rambursabilă pentru Republica Moldova poate fi livrată după ce acordul de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional va fi concretizat şi va exista o decizie a board-ului FMI, a declarat astăzi Premierul Dacian Cioloş, după întâilnirea cu omologul moldovean, Pavel Filip, potrivit site-ului Guvernului.
"A doua tranşă (...) va fi discutată şi cu Guvernul Republicii Moldova şi poate să aibă loc după ce acest acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional este concretizat. (...) După ce există o decizie a board-ului Fondului Monetar Internaţional, putem trece să discutăm şi modul şi data la care această a doua tranşă poate să fie livrată", a afirmat Dacian Cioloş, la Chişinău.
Premirul român a precizat că măsurile pe care Guvernul ţării noastre le-a legat de prima tranşă a acestui împrumut nu au fost nişte condiţionalităţi puse de cineva care dă cuiva care cere.
" Au fost nişte măsuri care au rezultat şi din problemele ridicate chiar de oamenii care erau în stradă acum câteva luni la Chişinău şi au rezultat din nevoia de a progresa pe diferite domenii importante, economic, bancar, financiar, reforma justiţiei în Republica Moldova, iar abordarea pe care noi am avut-o a fost aceea de a încerca să facem în aşa fel încât acest împrumut pe care România îl acordă Republicii Moldova să deschidă clar calea finanţărilor externe şi din alte surse, de la Fondul Monetar Internaţional, de la Comisia Europeană şi am lucrat împreună pentru ca Guvernul Republicii Moldova să poată să ducă la bun sfârşit aceste măsuri, care vizau reforma sistemului bancar, continuarea reformei justiţiei şi lupta împotriva corupţiei, îmbunătăţirea mediului economic din Republica Moldova, pentru a încuraja investiţiile, şi care vizau conlucrarea guvernului cu societatea civilă. Faptul că astăzi suntem în situaţia în care banii acestei prime tranşe sunt deja în contul Guvernului Republicii Moldova, că Guvernul Republicii Moldova e pe cale de a încheia un acord cu Fondul Monetar Internaţional, că sunt reforme care au progresat în mod clar şi există această recunoaştere, inclusiv din partea Comisiei Europene - chiar ieri am avut o ultimă discuţie cu comisarul european Hahn, care mi-a confirmat că şi Comisia Europeană va începe demersurile pentru redeschiderea finanţării către Republica Moldova - asta arată că modul de lucru pragmatic, pe care ni l-am propus la început, a dat rezultate şi vrem să continuăm în aceeaşi direcţie", a afirmat Cioloş.
Premierul moldovean, Pavel Filip, a precizat că banii din acest împrumut vor fi folosiţi în domeniile sociale.
"Vom reveni la aceste discuţii după ce noi vom avea un program cu FMI, este vorba de luna octombrie anul acesta, dar ce vă pot eu spune este că noi vom da dovadă de seriozitate în primul rând şi vom demonstra că utilizăm eficient acest împrumut. De fapt, de această seriozitate am dat dovadă şi până acuma şi argumentul cel mai important este în acest sens că prima tranşă din acest împrumut a fost debursată pentru Republica Moldova şi sunt banii în cont. Atunci când vorbim despre acest împrumut rambursabil este vorba de suport bugetar, în general, asta ar însemna că cu cea mai mare grijă aceşti bani vor fi utilizaţi în domeniile sociale, în domeniile publice, acolo unde are cel mai mult nevoie Republica Moldova de finanţare", a declarat Pavel Filip.
(I.S.)
----------
Premierul Dacian Cioloş a afirmat astăzi că obiectivul Guvernului României îl reprezintă îmbunătăţirea situaţiei cetăţenilor din Republica Moldova, motiv pentru care Executivul a susţinut şi susţine nemijlocit reformele pe care autorităţile de la Chişinău au decis să le facă.
"Nu spun o noutate, spunând că România tratează ca o relaţie specială relaţia cu Republica Moldova, dar dincolo de partea asta, să spun, sentimentală, vrem să avem o abordare foarte pragmatică în relaţia cu Republica Moldova. Obiectivul nostru, al Guvernului României, este o îmbunătăţire a situaţiei cetăţenilor din Republica Moldova şi, de asta, am susţinut şi susţinem nemijlocit reformele pe care Republica Moldova a decis să le facă, acele măsuri pe care le-am convenit împreună şi pe care le-am legat de această primă tranşă a acordului de împrumut. Rezultă din nevoia aceasta de reforme pe care şi cetăţenii Republicii Moldova le-au solicitat şi faptul că am ajuns astăzi să deschidem această primă linie de finanţare, banii sunt deja în contul Republicii Moldova, e important de spus asta, de ieri deja", a declarat premierul Cioloş, la Chişinău, la începutul vizitei sale în Republica Moldova, potrivit site-ului Guvernului.
Premierul a subliniat că s-au făcut deja paşi importanţi în reformele din ţara vecină, care au fost recunoscuţi de Fondul Monetar şi s-a arătat convins că şi Comisia Europeană va da semnale în curând.
"Deci, asta arată că atunci când lucrăm în parteneriat în mod pragmatic are de câştigat toată lumea", a precizat Cioloş.
Premierul a mai declarat că va continua şi finanţarea nerambursabilă pentru anumite proiecte din Republica Moldova, care şi-au dovedit deja viabilitatea.
De asemenea, Cioloş a declarat că îşi doreşte o prezenţă investiţională românească în Republica Moldova.
"Vreau să vă spun că sunt companii româneşti şi companii de stat cu potenţial de investiţii important şi companii private care sunt gata să vină să investească în Republica Moldova. E nu numai un semnal de încredere că reformele merg în direcţia cea bună, dar e şi un mod de abordare pragmatică a relaţiei noastre economice", a mai afirmat premierul.