PREMIERUL CONTINUĂ CRITICILE LA ADRESA BĂNCILOR ŞI SE ADRESEAZĂ DEPONENŢILOR: "Nu ştiu dacă este foarte sigur să vă ţineţi economiile la băncile pe pierdere"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 august 2017

"Nu ştiu dacă este foarte sigur să vă ţineţi economiile la băncile pe pierdere"

Actualizare 13:40 BNR: "Nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la siguranţa depozitelor populaţiei şi firmelor păstrate în bănci"

Banca Naţională a României (BNR) susţine că nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la siguranţa depozitelor populaţiei şi firmelor păstrate în băncile din ţara noastră, potrivit unui comunicat de presă al băncii.

În comunicat se precizează: "Sectorul bancar din România este solid şi lichid. La data de 30 iunie a.c., rata medie de solvabilitate se situa la 19,8%, faţă de valoarea minimă reglementată, inclusiv pe plan european, de 8%, şi comparativ cu media europeană de 14%. Nici o bancă din România nu are solvabilitatea sub pragul minim reglementat. Indicatorul de lichiditate (reprezentând raportul dintre activele lichide şi pasivele pe termen scurt) este de 250,5%, peste nivelul minim reglementat de 100%. BNR supraveghează băncile din punct de vedere prudenţial, nu fiscal. Când o bancă înregistrează pierderi care conduc la deteriorarea indicatorilor de prudenţă, obligaţia BNR este să le ceară băncilor aport de capital pentru a aduce indicatorii de solvabilitate şi lichiditate la niveluri care să asigure buna funcţionare a băncii şi siguranţa depozitelor populaţiei şi firmelor. Ca urmare a acţiunii BNR, în perioada 2008-2017, băncile care operează în România au adus capital în valoare de aproape 15 miliarde lei (peste 3,3 miliarde euro). În conformitate cu legislaţia europeană, toate depozitele până la 100 000 euro (inclusiv echivalent în lei sau alte valute) sunt garantate. La data de 30 iunie a.c., numărul persoanelor fizice române care deţineau depozite în bănci din România era de 10 204 042 persoane fizice , din care 10 169 155 persoane cu depozite care se încadrează în plafonul garantat (99,65% din total) şi 34 887 persoane cu depozite mai mari decât plafonul garantat. La aceeaşi dată, numărul persoanelor juridice române care deţineau depozite în bănci din România era de 736 813 persoane juridice, din care 718 924 persoane juridice cu depozite care se încadrează în plafonul garantat (97,57% din total) şi 17 889 persoane juridice cu depozite mai mari decât plafonul garantat. Din datele prezentate rezultă că nu există nici un motiv de îngrijorare cu privire la siguranţa depozitelor populaţiei şi firmelor păstrate în băncile din România".

(A.C.)

-----

Premierul Mihai Tudose continuă să critice dur băncile, ridicând chiar semne de întrebare faţă de stabilitatea lor în piaţă.

Şeful Guvernului a anunţat, duminică seara, într-o emisiune televizată, că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat verificări la două din băncile care activează în ţara noastră şi care nu sunt pe profit, ca să vadă care este situaţia acestora, adăugând că, din cele 36 de bănci de la noi, "18 sunt pe profit şi 18 nu".

Oficialul a mai spus: "Eu cred că trebuie să le ajutăm (...) poate facem o fundaţie să le dăm nişte bani că, înţeleg că ei au venit aici să ne ajute...nu ştiu, sunt subsidiare ale Crucii Roşii? (...). Eu vă spun foarte sincer, şi-mi asum, o să ajungem până la a ieşi public şi a spune: domne', băncile astea nu au profit de un an, de doi, de trei, de patru, nu ştiu dacă este foarte safe să vă ţineţi economiile acolo. (...) Iertaţi-mă, e o bancă, dacă ea nu are profit, e pe pierdere, păi nu riscă să intre în faliment?".

Întrebat dacă faptul că băncile au înregistrat pierderi se datorează unei "şmecherii" şi cu concursul cui s-a ajuns la această situaţie, premierul a răspuns: "O, da. A statului, în general".

Mihai Tudose nu este la prima declaraţie de acest tip legată de sistemul bancar. Recent, şeful Guvernului a menţionat: "M-am întâlnit cu câţiva dintre reprezentanţii acestor bănci, i-am întrebat dacă strămoşii lor au luptat la lupta de la Solferino, cea în urma căreia a luat fiinţă Crucea Roşie, nu prea au ştiut despre ce e vorba. (...) Nu poţi să fii o bancă şi să spui că zece ani nu ai avut profit. (...) Nu mai merge. Am vorbit cu domnul ministru de Finanţe, le-am povestit şi lor că epoca romantică a luat sfârşit şi că poate ăştia cinci ani, zece ani, în care au făcut şcoala la locul de muncă să înveţe cum să conducă o bancă sunt suficienţi şi ar fi cazul să înceapă să lucreze pe profit, în sensul de a da şi nişte impozite statului român, nu de a scoate toţi banii afară. Nu toţi sunt în aceeaşi categorie, sunt şi bănci care joacă corect. Repet, are totul o limită. Înţeleg că şi domnul ministru de Finanţe a avut o discuţie cu ei, o să mai aibă o discuţie, şi suntem la etapa în care să colorăm frumos, să vorbim frumos. Dacă nu merge aşa, ascuţim creioanele".

Faptul că o mare parte din bănci nu au plătit impozit pe profit în ultimii ani, înregistrând pierdere fiscală, i-a ridicat de pe scaun atât pe şeful Guvernului, cât şi pe ministrul Finanţelor Publice (MFP) Ionuţ Mişa, care, de asemenea, a făcut o serie de declaraţii critice la adresa băncilor. Oficialul de la Finanţe a arătat că 70% dintre băncile care activează la noi nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani.

Ministrul Finanţelor a spus că, din 46 de instituţii bancare (câte au fost luate în calcul în ultimii cinci ani), 31 au înregistrat pierdere în anul 2016, 27 de bănci neplătind niciun impozit pe profit în perioada 2011-2016. Această pierdere totaliza 9,8 miliarde lei, a completat domnia sa, adăugând: "Sunt 15 bănci care au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani, aici fiind incluse şi cele care au plătit un singur an. Totalul impozitului plătit de aceste bănci în cei cinci ani este de 1,7 miliarde lei. Dezechilibrul este deja evident. Este vorba de tot felul de operaţiuni aşa numite de «optimizare fiscală». Am iniţiat noi controale la bănci şi vom extinde aceste controale, pentru că sunt bani mulţi de adus la buget. Am finalizat controalele la două bănci, dintre care una este mare, mare de tot în sistem".

În replică, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României, a subliniat că băncile nu au plătit impozit pe profit pentru că nu au avut profit, adăugând: "Constatarea că, în ultimii ani, foarte multe bănci nu au făcut profit este una corectă. Asta este o constatare pe care am făcut-o şi noi şi am spus-o în repetate rânduri. (...) Acum, de ce nu au făcut profit, este o altă întrebare. Asta trebuie să se cerceteze şi Banca Naţională sprijină prin metodele pe care le are eforturile ca bazele fiscale din contabilitatea băncilor să fie corectă".

Băncile din ţara noastră nu plătesc impozit la stat decât dacă doresc, ele având un sistem de raportare a profitului foarte complicat, după cum am arătat, în 7 martie 2017, în articolul "Băncile de la noi - vehicul prin care multinaţionalele scot bani din ţară", citând surse oficiale, demne de încredere. Băncile se folosesc de prevederile legislative speciale şi dedicate sectorului bancar, ca să nu plătească impozitul pe profit, subliniau sursele citate, explicând că este vorba despre deductibilitatea nelimitată a cheltuielilor cu vânzarea de credite neperformante (NPL).

Potrivit unui document obţinut de ziarul BURSA, 27 de bănci au înregistrat pierderi fiscale, în perioada 2011-2016, deşi multe dintre acestea au raportat profit contabil.

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. Nu cred ca acest habarnist a auzit de fondul de garantare,dar in foamea lor dupa bani amenintarea ar fi ca il nationalizeaza si pe acesta!

    1. Fondul de garantare este atat de slab financiar incat poate acopri numai 1-2 banci micute. Situatia este cu mult mai grava daca se ajunge ca deponentii sa apeleze la Fondul de garantare. Vor rimi actiuni de la bancile falimentare sau obligatiuni de stat cu termen de hat ani. Daca bancilor fara profit fiscal nu le convine SA PLECE. Oricum avem prea multe banci pe piata noastra mica.

    Are dreptate dl. premier, cum poti spune ca esti pe pierdere si apoi revii si spui ca nu este o problema cu banii depondentilor,,,,,,BNR poate sa aplice '''rezolutia bancare''' cand o banca are probleme si toti banii depondentilor ai confisca banca,problema este ca incep sa iasa mizeriile la suprafata facute de BNR,,,,,aceasta eclipsa a cazut pe banci......

    1. Isarescu este imbatabil: "Bancile au avut pierderi in ultimii cinci ani, sistemul bancar este foarte solid, n-ati inteles?, nu-i nimic, va povestesc altceva".

      Credeti ca Manole nu a stiut de unde se imprumuta bancile si la ce costuri? Acum spune ca MFP trebuie sa verifice cum au reusit sa reziste 10 ani pe piata romaneasca cu pierderi. Chiar ne crede prosti? Sa plece si sa ne lase in pace.

      Neinitiatule, faptul ca nu platest impozit pe profit nu inseamna ca are pierderi. Sau cel putin nu e cum isi inchipuie armata analfabeta de neinitiati ca raporteaza pierderi mari. Cum va mai rabda pamantul si Dumnezeu?

    Aseara la Reealitatea am vazut cum Banca Mondiala interesata de cladirile cu bulina rosie,,,,,,,,aceasta smecherie a Bancii Mondiale vrea sa convinga statul roman sa faca a lege in care sa oblige toate asociatiile de proprietari sa se imprumute la banci pentru consolidarea blocurilor,in concluzie sunt foarte multi bani in piata si trebuie cetatenii romani sau statul roman sa faca imprumut pentru salvarea bancilor''''' ca de obicei''''

    Reglementati mai bine domeniul. De exemplu, dobanda aplicata de banci in Romania sa nu fie mai mica decat dobanda la care se imprumura de la bancile mama. sa vedem daca mai pot lua credite de la bancile mama cu 19% dobanda si apoi sa acorde credite la noi tot cu 19% sau mai mult!

    Umblati si la garantare in sensul ca depunerile la bancile care au avut 3 ani consecutivi de pierdere sau 3 ani de pierdere in ultimii 5 ani sa nu mai beneficieze de garantare. 

    REGLEMENTATI!

    La chicitele lor reactionati rapid cu prevderi "antichichite" in legislatie. Identificati cat mai repede smecheriile din economia noastra si reactionati pe cale legislativa si, mai ales, INASPRITI SANCTIUNILE. Aveti amenzi de rahat (simbolice)!! 

    Dati-mi voie sa merg pe mana lui Mugurel care ne-a asigurat ca toate bancile sunt capitalizate mult peste cerintele BNR. Ca nu fac profit e treaba actionarilor. Restul e gargara pentru pinguini. Asta pe langa fondul ala garantare.

    1. Acționarii străini ai băncilor nu meg pe mâna lui Manole. Au venit aici cu asigurarea că Manole se ocupă de protejarea evaziunii lor.

      Unii pinguini fac gargară, alți pinguini sunt jumuliți de vii, iar băncile cu capital străin fac evaziune pe față, dovadă lipsa profiturilor în ciuda jecmănelii. :) 

      Nu stiu cine e manole pe care-l tot invoci si nici nu ma intereseaza, pinguinule. Nu untelegi nimic asa ca vezi-ti de strans fanul si cartofii.

      Daca nu stii si nu te intereseaza, atunci de ce te mai bagi in seama?

      Ca sa imi sterg ciubotelw de ceafa neinitiatilor, panimaiesi?

    De ce nu se fac publice numele celor 2 banci la care anaf ul face controale?

    1. Pentru ca sa te zvarcolesti tu de curiozitate si sa te uratesti cu fiecare secunda, bheeeeeee.

      Ce raspuns de prost.

      Crescut. 

      Ma bucur ca bursa nu ti-a cenzurat jignirea la adresa mea. Cu ocazi asta iti pit raspunde in oglinda, neincalcand fluidul regulament de cenzurare, ca si un raspuns de prost joiar.

    E inconstienta.

    Ce prim-ministru poate declara sa nu va depuneti banii la banci ca stie ele ca pot da faliment ? 

    Cred ca e unic in lume. 

    Daca are ceva cu niste banci, sa dovedeasca ca au incalcat legea, si apoi sa actioneze.

    Dar declaratii despre falimente bancare, sa nu depui banii la banci, - niciun guvern nu spune. 

    1. Cred că unică este situația din România unde pare că s-a întâlnit hoțu' cu prostu'. Foarte bine le-a zis-o. Auzi cum îi zice tupeului bancar: «optimizare fiscală»!

      Consumatorii educați trebuie să sancționeze comportamentul băncilor.

      Dovadă mai bună decât nedeclararea profiturilor nici nu trebuie. Depozitele pot fi transferate către băncile decente. 

      Consumatori educati?! De unde? Sunt cantitate neglijabila.

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      Așa e reteta. Dupa banci se iau de hipermarketuri , de telecom , ... de toți imperialistiii!

      Mesajul 7.4 nu aparține cititorului Cristi C.

    ar fi interest de stiut ce profit au facut cele 2 banci cu capital de stat si ce provizioane pt neperformante

    In ultimul moment dl. Manole a facut presiuni foarte mari catre Ministerul Finantelor(ANAF) sa opreasca un control catre o banca''''''''NE INTREBAM DE CE A FACUT DL. MANOLE PRESIUNI,,,CE SE ASCUNDE LA ACEA BANCA'''''DL. MINISTRU DE FINANTE SI SEFUL ANAF SA NE EXPLICE DE CE SI CARE ESTE ACEEA BANCA.'''''''

    1. CINE E DOMNUL,,,, MANOLE DE CARE TOT POMENITI, ,, SI DE CE SCRIETI,,,, CU CAPS SI EXTREM,,,,,,,,,, DE MULTE,,,,

      Manole e numele de cod al securistului Isarescu. Dadea note informative la securitate si-si para colegii si colegele unde umblau, cu ce straini se intalneau si daca aveau alta pozitie fata de regim. Manole=isarescu. Vezi si pe wiki. Manole a recunoscut, dar a spus ca facea asta din hobby. Un ticalos notoriu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb