Ucraina "trebuie să câştige" războiul pornit împotriva sa de Rusia, iar "dacă Ucraina pierde, Slovacia este următoarea ţintă", spune premierul slovac Eduard Heger, relatează agenţia EFE şi postul CNN.
Prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos, Heger a criticat statele UE pentru dependenţa lor faţă de energia rusească şi a arătat că ţara sa şi-a asumat deconectarea totală şi cât mai rapid posibil de gazul rusesc, de care însă Slovacia este în continuare dependentă într-o anumită măsură, mai ales că este o ţară fără ieşire la mare, astfel că are nevoie de sprijinul blocului comunitar.
"Suntem o ţară interioară şi avem nevoie de aceeaşi fiabilitate (a livrărilor de petrol şi gaze) ca partenerii din jurul nostru", a explicat Heger, potrivit Agerpres.
Premierul slovac i-a îndemnat pe liderii europeni ca în relaţiile cu Rusia "să înceteze compromisurile" faţă de principiile lor. "Pur şi simplu am renunţat prea mult timp la valorile noastre în schimbul petrolului şi gazului ieftin", a spus Eduard Heger, în opinia căruia "compromisurile cu (preşedintele rus Vladimir) Putin au provocat un război în Ucraina".
Heger i-a mai cerut blocului comunitar să colaboreze cu Ucraina şi cu ţările Balcanilor Occidentali pentru elaborarea unor "reguli standardizate astfel încât acestea să poată adera la UE". Dar, unii lideri europeni au respins deja posibilitatea ca Ucraina să beneficieze în urma invaziei ruse de o aderare rapidă la UE, în afara procesului obişnuit, care în mod normal durează mai mulţi ani.
• Cancelarul german Olaf Scholz, "convins" că Rusia nu va câştiga războiul în Ucraina
Cancelarul federal german Olaf Scholz s-a declarat "convins" ieri că Rusia nu va câştiga războiul în Ucraina, afirmând de asemenea că preşedintele rus Vladimir Putin nu va fi autorizat "să dicteze" pacea, informează AFP.
"Vladimir Putin nu trebuie să câştige războiul său. Şi eu sunt convins: el nu îl va câştiga", a declarat cancelarul federal în timpul unui discurs susţinut la reuniunea Forumului Economic Mondial de la Davos, conform Agerpres.
Preşedintele rus, care a lansat invazia asupra Ucrainei în urmă cu trei luni, "şi-a ratat deja obiectivele strategice", a spus Olaf Scholz, apreciind că "o invadare a întregii Ucraine" pare astăzi "mai îndepărtată decât la începutul ofensivei".
Aceasta se explică, potrivit lui Scholz, atât prin rezistenţa "impresionantă" a forţelor ucrainene, cât şi prin reacţia aliaţilor occidentali, care au impus sancţiuni fără precedent împotriva Moscovei şi au susţinut Kievul, inclusiv militar.
"Nu facem nimic ce ar putea implica NATO în război. Pentru că aceasta ar însemna o confruntare directă între puteri nucleare", a reiterat cancelarul Germaniei, adăugând: "Putin trebuie făcut să înţeleagă că el nu va putea dicta pacea. Ucraina nu o va accepta şi nici noi. Pentru mine este clar că Putin nu va negocia serios asupra păcii decât dacă va înţelege că nu poate sparge rezistenţa Ucrainei".
La ora actuală, luptele sunt concentrate în estul Ucrainei, unde armata rusă încearcă, cu orice preţ, să cucerească oraşul Severodoneţk.
Rusia a informat că portul Mariupol din sudul Ucrainei şi-a reluat activităţile după ce a fost deminat, la o lună după anunţarea cuceririi acestui oraş strategic de către Moscova, relatează France Presse.
Situat la Marea Azov, cu acces la Marea Neagră, portul Mariupol a fost, înaintea ofensivei Kremlinului din 24 februarie, al doilea cel mai important port civil din Ucraina, după Odesa, conform Agerpres.
"Operaţiunile de deminare şi demilitarizare ale portului (Mariupol) s-au terminat, (portul) a început să funcţioneze în mod regulat", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov, citat de AFP.
-------------------
O proporţie de 73% dintre polonezi sunt îngrijoraţi pentru securitatea ţării lor, iar 29% cred "în mod ferm" că războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei constituie o ameninţare pentru securitatea ţării lor, indică un sondaj de opinie realizat de Centrul polonez de cercetare a opiniei publice (CBOS), informează thenews.pl.
Doar 3% dintre polonezi sunt încrezători în viitor, declarând că "în mod clar" nu percep niciun risc la adresa securităţii, în timp ce 18% recunosc că "mai degrabă" nu percep un asemenea risc, conform Agerpres.
De asemenea, patru din zece polonezi cred că războiul din Ucraina "va escalada, răspândindu-se în alte ţări", în timp ce 30% susţin că actualul conflict militar nu se va extinde.
Sondajul CBOD a fost realizat în perioada 2 - 12 mai, pe un eşantion de 1.087 de persoane.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2022, 01:01)
Parca la rând era Romania si Moldova
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2022, 06:58)
Ba Polonia, depinde cine vorbeste.
2. Pe ce te bazezi măi Nila?
(mesaj trimis de Oarecare în data de 27.05.2022, 07:36)
Forumul de la Davos este o Poiană a lui Iocan lipsită de personaje spumoase ca ale lui Marin Preda.
Toți invitații davosisti cântă după aceeași partitură.
Nu există un Cocoșila care să răspundă premierului slovac: "Vezi că ești prost?"
Asta pentru a-l obliga pe slovac să își susțină afirmația că țara lui este următoarea pe lista neagră a rușilor.
Altfel, e ca în bancul cu baba jefuită care îl întreabă pe hoț: "Maică, dar cu violul cum rămâne? "
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2022, 14:19)
Toate tarile vad ca vor sa fie la rusi.... Ukraina este deja a Russiei....
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2022, 14:33)
Nu zi hop pana nu sari parleazul, pana sa fie a ”Russiei” mai au de murit multi ”russi”.
4. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 27.05.2022, 17:19)
...
4.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 27.05.2022, 17:56)
...