Premierul georgian Irakli Kobahidze a fost de acord marţi să poarte discuţii cu doi foşti miniştri şi cu un partid de opoziţie cu privire la cursul european al Georgiei, pe fondul protestelor ample ale susţinătorilor opoziţiei, transmite DPA.
Kobahidze, din partidul Visul Georgian, a anunţat joi că ţara sa va amâna negocierile de aderare cu Uniunea Europeană şi refuză ajutorul bugetar de la UE până la finalul anului 2028, ceea ce a făcut ca mii de manifestanţi proeuropeni să iasă pe străzi pentru a protesta.
În opinia şefului guvernului, aceste proteste constituie o greşeală, întrucât guvernul de la Tbilisi nu a oprit integrarea europeană a Georgiei, menţionează DPA.
Situaţia s-a agravat începând de luni seară, când forţele de ordine au folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa demonstranţii, în timp ce aceşti au ridicat baricade.
Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, le-a cerut autorităţilor georgiene să ''respecte şi protejeze dreptul la liberă exprimare şi asociere paşnică''.
''Folosirea forţei nenecesare şi disproporţionate contra protestatarilor şi jurnaliştilor este extrem de îngrijorătoare'', a spus Turk, care le-a solicitat manifestanţilor să protesteze paşnic.
Situaţia din Georgia s-a tensionat după alegerile parlamentare din luna octombrie, care au fost umbrite de acuzaţii de fraudă, aminteşte DPA.
Comisia electorală a declarat partidul Visul Georgian drept câştigător al scrutinului, dar opoziţia prooccidentală, inclusiv preşedinta Salome Zurabişvili, nu recunoaşte rezultatul.
Curtea Constituţională a respins plângerile în instanţă depuse de Zurabişvili şi de unii membri ai opoziţiei. Potrivit presei locale, decizia nu poate fi contestată în apel.
Opinia Cititorului