Premierul Năstase cere o implicare mai mare a diplomaţiei în atragerea investiţiilor străine

Ziarul BURSA #Politică / 2 septembrie 2004

Premierul Adrian Năstase le-a cerut ieri reprezentanţilor corpului diplomatic românesc să se implice mai mult în atragerea de investiţii străine şi în identificarea unor noi pieţe de desfacere pentru exporturi. El a precizat, în cadrul reuniunii anuale a diplomaţiei româneşti, că privatizarea nu va mai putea fi un motor al creşterii economice, fiind necesară, în acest scop, identificarea unor noi căi de susţinere a dezvoltării economiei româneşti. Pe viitor, priorităţile economice vor consta în dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii şi în atragerea de noi investiţii străine, ca principale motoare ale creşterii economice.

Adrian Năstase a afirmat că este necesară profesionalizarea şi creşterea gradului de expertiză în ambasade pe domeniul economic, pentru a putea fi sesizate oportunităţile şi tendinţele care pot influenţa România.

O relaţie importantă pentru dezvoltarea exporturilor româneşti este cea cu Rusia, a precizat primul ministru. El a reafirmat că nu este de acord cu ideea că produsele româneşti nu pot face faţă competiţiei de pe piaţa Rusiei, în condiţiile în care peste 80% din exporturile României sunt destinate Uniunii Europene.

Adrian Năstase a adăugat că, deşi România a înregistrat un volum al investiţiilor străine de 1,1 miliarde euro în primele şase luni ale acestui an, acesta este insuficient în comparaţie cu volumul investiţiilor străine pe cap de locuitor înregistrat în state precum Ungaria, Polonia, Cehia sau Slovacia.

Şeful Guvernului a mai spus că diplomaţia trebuie să devină principalul "motor de profesionalizare" al administraţiei româneşti, insistînd pe ideea extinderii stagiilor de pregătire a funcţionarilor români în cadrul statelor din Uniunea Europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb