• Premierul eston, Kaja Kallas: "Trebuie evitată o pace nefavorabilă pentru Ucraina"
Premierul polonez Mateusz Morawiecki cere comunităţii internaţionale "să facă tot ce poate pentru stoparea războiului din Ucraina", relatează thenews.pl.
"Davos nu are doar creierul lumii, ci şi conştiinţa sa. Fiecare lider are responsabilitatea de a cere acelei conştiinţe să acţioneze", a declarat Morawiecki în cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos, descriind acţiunile militare ale forţelor ruse în Ucraina drept "o maşină de distrugere sistematică, organizată".
"Aşa cum, acum peste 30 de ani, Occidentul a întins o mână de ajutor Poloniei după căderea comunismului, astăzi este datoria noastră să întindem o mână Ucrainei", a accentuat şeful executivului polonez, informează Agerpres.
• Premierul eston, Kaja Kallas: "Ucraina trebuie să fie capabilă să negocieze cu Rusia de pe o poziţie de forţă"
Ucraina trebuie să fie capabilă să negocieze cu Rusia de pe o poziţie de forţă astfel încât Moscova să nu fie încurajată să adopte alte acţiuni agresive, a afirmat ieri şefa guvernului eston Kaja Kallas, transmite Reuters.
"Trebuie să evităm o pace nefavorabilă, o pace negociată prost pentru Ucraina ar însemna o pace proastă pentru noi toţi", a spus Kallas într-un discurs la Stockholm, adăugând: "Este mult mai periculos să cedăm în faţa lui Putin decât să îl provocăm. Toate aceste aparente mici concesii făcute agresorului conduc la mari războaie. Am făcut această greşeală deja de trei ori: Georgia, Crimeea şi Donbas".
Pe de altă parte, liderii diplomaţiilor din Consiliul Statelor de la Marea Baltică au avertizat că războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei va avea "un impact negativ pe termen lung" asupra securităţii regionale, conform Agerpres.
Miniştrii de externe din Germania, Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda, Islanda, Polonia, Estonia, Lituania şi Letonia s-au întrunit marţi şi miercuri la Kristiansand, în sudul Norvegiei, în prezenţa şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell. Rusia nu este reprezentată întrucât s-a retras din această organizaţie în 17 mai, după ce în 3 martie fusese suspendată.
"Agresiunea rusă este absolut incompatibilă cu modelul de cooperare ce guvernează relaţiile internaţionale în regiunea Mării Baltice, are un impact negativ pe termen lung asupra securităţii regionale şi este contrară ordinii internaţionale bazate pe reguli", au afirmat reprezentanţii celor zece ţări participante, într-o declaraţie comună.
"Relaţiile Consiliului cu Rusia şi Belarus (ţară cu statut de observator, n.red.) vor rămâne întrerupte până când cooperarea va redeveni posibilă în cadrul principiilor fundamentale ale dreptului internaţional", se arată în document.
Ţările semnatare şi-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina, declarându-se pregătite pentru "un parteneriat pentru cooperare şi reconstrucţie şi pentru deschiderea de anchete internaţionale privind crimele de război", şi au subliniat că "Rusia şi complicele său Belarus poartă întreaga responsabilitate pentru război".
• Elveţia va organiza o conferinţă privind reconstrucţia Ucrainei, în 4 şi 5 iulie
O conferinţă asupra reconstrucţiei Ucrainei va avea loc în perioada 4-5 iulie în Elveţia, cu scopul de a mobiliza fonduri pentru ţara afectată de distrugeri masive de la invazia rusă, a anunţat preşedintele elveţian, Ignazio Cassis, citat de AFP.
O conferinţă pe tema reformelor ucrainene urma iniţial să aibă loc la această dată în oraşul Lugano, dar titlul şi subiectul acesteia au fost schimbate din cauza contextului, a indicat Ignazio Cassis. "Conferinţa privind recuperarea Ucrainei va fi dedicată procesului de reconstrucţie", a spus Ignazio Cassis, potrivit Agerpres.
Detalii despre viitorii participanţi la conferinţă sunt necunoscute deocamdată.
Guvernul ungar a declarat starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului armat dintr-o ţară vecină, a anunţat prim-ministrul Viktor Oban într-un mesaj video pe Facebook, transmite MTI.
Vorbind la câteva ore după ce Parlamentul a amendat Constituţia stabilind că o astfel măsură poată fi luată în situaţie de conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o ţară vecină, Orban a declarat că războiul din Ucraina prezintă un pericol constant pentru Ungaria, "pentru siguranţa fizică a cetăţenilor, aprovizionarea cu energie şi siguranţa financiară a familiilor şi economiei", potrivit Agerpres.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2022, 16:23)
Asta s a blocat pe Ukraina... Nu ne intereseaza ce se intampla in Ukraina....
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.05.2022, 18:11)
Vorbeste-n dreptul tau si nu te mai chinu sa citesti stiri care nu te intereseaza.