PREMIERUL TUDOSE: "Dacă este mai bine pentru români, vom da mai mulţi bani la Pilonul I de pensii"

ANDREI STAN
Bănci-Asigurări / 26 august 2017

"Dacă este mai bine pentru români, vom da mai mulţi bani la Pilonul I de pensii"

Actualizare 13:00 Ponta, după declaraţiile lui Tudose privind pensiile: "Când e singur, e lucid"

Fostul lider PSD Victor Ponta critică, într-o postare pe Facebook, declaraţiile premierului Mihai Tudose cu privire la randamentul Pilonului ll de pensii, spunând că afirmaţiile acestuia sunt neadevărate şi că atunci când este singur e "lucid şi calculat", iar în prezenţa lui Liviu Dragnea "se molipseşte de populism latino-american".

Ponta a scris, potrivit News.ro: "Îmi pare rău pentru Mihai Tudose dar chiar ceea ce a spus azi despre pensii este total neadevărat şi extrem de periculos! Când e singur văd că e lucid şi calculat - când îl are pe Liviu Dragnea lângă el se molipseste de populism latino-american, de ignoranţă şi neseriozitate!".

El respinge, făcând apel şi la articole din presă, afirmaţiile lui Tudose conform cărora statul este cel mai bun administrator, spunând că "statul nu este un mai bun administrator în economie decat privatul" şi că "această discuţie s-a încheiat in 1989 cand economia privată a Vestului a câştigat definitiv bătălia cu economia de stat a URSS şi a ţărilor foste comuniste".

De asemenea, fostul premier spune că Pilonul l de pensii administrat de stat nu are un randament "de 10 ori mai mare" decat Pilonul ll administrat privat, aşa cum a susţinut Mihai Tudose.

"Asta este ori o minciună ori o prostie ori ambele!", consideră Victor Ponta, argumentând că la Pilonul l nici nu se poate vorbi despre randament, pentru că " tot ce se încasează se plăteşte mai departe , plus 15 miliarde completare", în timp ce "la Pilonul ll, unde toţi cotizanţii sunt sub 45 de ani nu încasează încă nimeni nimic - că nu au vârsta de pensie".

"Banii lor se adună şi sunt investiţi (cea mai mare parte tot in titluri de stat ale Guvernului României ) ca să fie acolo cand vor ajunge primii beneficiari peste 20 de ani. Sa compari randamentul la Pilonul 1 cu 2 este o aberatie!", explică Ponta, sugerându-i premierului ca, dacă vrea randament la Pilonul l de pensii, să taie pensiile publice cu 35%.

El mai spune că modificarea contribuţiei la Pilonul ll nu va face "pensiile mai mari" - ci le va face mai nesigure pentru cei tineri sub 45 ani, iar Guvernul practic ia din banii tuturor celor care au sub 45 de anişi care cotizează şi la Pilonul l şi la Pilonul ll, "ca să plătească pensiile de azi pentru care nu mai are bani".

Concluzia sa este: "Ne îndreptăm cu paşi mari pe drumul luat de Grecia în anii 2000 şi de Venezuela în 2010! Iar PSD care a fost şi în Guvernarea "Năstase" şi în Guvernarea "Ponta" un model eficient de măsuri economice liberale şi măsuri sociale moderne impune acum, sub influenţa lui Dragnea, politici socialiste şi populiste desuete care duc direct la dezastru şi suferinţă tocmai pentru cei care ne votează în mod tradiţional!".

(M.I.)

-----

Actualizare 11:28 Tudose: "Randamentul mediu al fondurilor de pensii din Pilonul II - aproximativ 4%"

Randamentul mediu al fondurilor de pensii din Pilonul II din 2008 până în prezent a fost de aproximativ 4%, precizează premierul Mihai Tudose.

Tudose a scris vineri pe Facebook, transmite Agerpres: "În Pilonul I, punctul de pensie se calculează ca fiind raportul dintre salariul încasat şi salariul mediu. Acest lucru înseamnă că o persoană care a avut o creştere anuală a salariului mai mare de 4% faţă de creşterea salariului mediu va avea la pensie mai mulţi bani decât o persoană care a optat şi pentru Pilonul II".

El i-a dat ca "exemplu concret" pe cei care în toată perioada 2008-2017 au avut salariul minim.

Premierul a explicat: "Acesta a avut o creştere de aproximativ 180% în această perioadă, în timp ce salariul mediu a crescut cu mai puţin de 100%. Rezultă că acesta a avut o creştere a punctului de pensie de peste 80%, comparativ cu 40% pentru cei ce au optat şi pentru Pilonul II".

Tudose a adăugat: "Randamentul la care m-am referit, calculat în raport cu punctul de pensie, viza suma încasată de beneficiar la pensie în cele două ipostaze: cel care a optat, respectiv cel care nu a optat pentru Pilonul II".

(M.I.)

------

Premierul Mihai Tudose a declarat ieri că discuţiile în cazul Pilonului I şi Pilonului II de pensii sunt avansate, arătând că, dacă este mai bine pentru contribuabilii din ţara noastră, vor fi alocaţi mai mulţi bani pentru Pilonul I de pensii.

După şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CexN) al PSD de la Neptun, Tudose a spus, potrivit Agerpres: "Este vorba despre luarea unei decizii în ceea ce priveşte defalcarea acelor sume pe care le plătesc românii la cele două componente, ambele fiind de stat, doar că una are management privat. Acum jumătate din sume se duc la Pilonul I, jumătate la Pilonul II. S-a constatat că randamentul la Pilonul I, care are ca reper salariul mediu pe România, este mult mai mare decât randamentul obţinut la Pilonul II şi din această cauză am solicitat, şi a fost şi decizie politică, Ministerului de Finanţe ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiză să vadă dacă nu cumva este oportun să facem puţin acum în aceşti ani când creşterea economică este foarte mare şi randamentul pentru banii românilor pentru pensii este mult mai mare la Pilonul I, sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la Pilonul II. Discuţiile sunt avansate şi decizia va fi luată având în vedere interesul suveran al celor care îşi plătesc acele contribuţii pentru pensii. Fiind o contribuţie vărsată într-o zonă cu randament mai mare, fondurile pentru pensii pe fiecare român vor creşte".

El a subliniat că Executivul nu doreşte să desfiinţeze Pilonul II de pensii.

"Ceea ce este deja acolo rămâne acolo, doar că, dacă este mai bine pentru români, vom da mai mulţi bani la Pilonul I", a precizat premierul.

APAPR solicită o întrevedere cu premierul Tudose pe analiza privind Pilonul I şi Pilonul II de pensii

Reprezentanţii Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) au cerut o întâlnire cu premierul Mihai Tudose pentru a discuta rezultatele analizei făcute de către autorităţile statului privind Pilonul I şi Pilonul II de pensii, precum şi impactul unei decizii ulterioare pentru cei şapte milioane de participanţi unele decizii viitoare.

Într-un comunicat de presă trimis ieri Redacţiei, asociaţia precizează: "APAPR a luat act de declaraţiile făcute astăzi (ieri, n.r.) cu privire la Pilonul I şi Pilonul II de pensii. În dorinţa de a reprezenta şi a proteja interesele tuturor părţilor implicate în sistemul de pensii private din România, solicităm public primului ministru, cât mai curând posibil, o întrevedere pentru a discuta împreună rezultatele analizei făcute de către autorităţile statului precum şi impactul pe care l-ar putea avea pentru cei şapte milioane de participanţi unele decizii viitoare. De asemenea, în spiritul transparenţei şi dialogului, rugăm să fie data publicităţii această analiză".

Ieri, vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat că o decizie în privinţa pilonului II de pensii nu este luată şi sub nicio formă nu este vorba despre desfiinţarea acestuia, o decizie viitoare fiind una în interesul cetăţenilor din ţara noastră.

Prezent la Neptun, vicepremierul a spus: "Nu Guvernul României a pornit această discuţie şi nu dintr-un interes că nu avem suficienţi bani. Deja colectarea preconizată şi cum vedem trendul nu sunt probleme de bani şi noi, mai mult ca sigur vom veni cu o rectificare pozitivă. Pilonul II de pensii a plecat de la ASF, de la domnul preşedinte Badea şi domnul vicepreşedinte Giurăscu. Dânşii urmăresc cifrele atât la pilonul I, cât şi la pilonul II de pensii. Din cifre le-au ieşit anumite concluzii, au avut o întâlnire cu administratorii de la pilonul II de pensii. Mai mult, ambele părţi au avut o întâlnire cu Ministerul de Finanţe. Nu este luată o decizie în ceea ce priveşte pilonul I de pensii. Sub nicio formă nu există desfiinţarea pilonului II de pensii sau marginalizarea. Decizia politică şi decizia Guvernului României va fi o decizie în ceea ce priveşte cum este mai bine pentru cetăţenii României".

Potrivit acestuia, există variante de lucru, iar răspunsuri exacte se află la reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Ciolacu a subliniat: "Ne uităm în continuare pe cifre. (...) Este ceva îngrijorător în ceea ce priveşte pilonul II de pensii, nu ca în alte state. În alte state s-a cam fugit cu banii de la pilonul II, la noi sunt banii dar cred că se pot gestiona mai bine ca oamenii să aibă o pensie mai mare. Nu este o intrare brutală a statului pur şi simplu este vorba de eficienţă şi o decizie în favoarea cetăţenilor. (...) Nu se iau bani de la pilonul II să se mute in pilonul I, este exclus aşa ceva". El a ţinut să menţioneze că o decizie va fi luată în cadrul coaliţiei de guvernare.

Ulterior, ASF a transmis un comunicat în care reiterează că Pilonul II de pensii este unul solid, cu randamente pozitive, iar dacă vor fi constatate disfuncţionalităţi ale sistemului vor exista intervenţii rapide pentru corectarea acestora.

Reprezentanţii Autorităţii au precizat: "Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public privind situaţia fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) doreşte să reafirme că Pilonul II de Pensii este unul solid, cu randamente pozitive, reflectate de altfel şi de analiza evoluţiei pieţei pensiilor private la 30 iunie 2017. De asemenea, ASF reiterează faptul că, potrivit prevederilor legale în vigoare, Autoritatea nu are competenţe pentru a iniţia modificări ale legislaţiei primare care guvernează funcţionarea pieţei pensiilor private. ASF urmăreşte cu foarte mare atenţie randamentele şi activele nete ale fondurilor de pensii administrate privat şi dacă vor fi constatate disfuncţionalităţi sau derapaje ale sistemului va interveni rapid pentru corectarea acestora".

De asemenea, ASF a menţionat că, în calitate de supraveghetor al pieţei financiare non-bancare, participă la întâlniri cu parteneri instituţionali şi exprimă puncte de vedere privind evoluţia curentă a celor trei sectoare reglementate (asigurări, piaţa de capital, pensii private), de câte ori este necesar.

Mara Calista, PNL: "Guvernul Tudose oficializează asaltul asupra Pilonului II de pensii printr-o argumentaţie absurdă"

Guvernul Tudose oficializează asaltul asupra Pilonului II de pensii "printr-o argumentaţie absurdă, care încalcă flagrant principiile economice", susţine deputatul Mara Calista, coordonator al Comisiei de muncă a PNL.

"Declaraţiile premierului Mihai Tudose, prin care anunţă restrângerea cotei alocate Pilonului II de pensii, pot avea doar două explicaţii logice: fie premierul habar nu are cum funcţionează actualul sistem de plată a pensiilor, fie încearcă o manipulare grosolană care să ascundă intenţiile reale de a cheltui azi banii de pensie ai generaţiei tinere", a declarat Mara Calista, într-un comunicat de presă.

Potrivit deputatului PNL, cetăţenii noştri trebuie să înţeleagă faptul că Pilonul I de pensii nu poate produce randament şi nici nu a fost gândit pentru acest lucru.

Mara Calista a spus: "Tocmai din acest motiv a fost promovat Pilonul II de pensii, care funcţionează pe principiul acumulării de sume spre a fi multiplicate de administratorii privaţi. Sumele aferente Pilonului II de pensii pot fi cheltuite numai ulterior pensionării beneficiarilor, iar statul nu poate interveni pe parcursul stagiului de cotizare. Pilonul I de pensii, despre care premierul Tudose susţine că ar avea «randament» mai mare, nu face altceva decât să redistribuie sume încasate de la actualii contribuabili pentru a plăti pensionarii de astăzi".

Conform acesteia, fondul actual de pensii se află în deficit, statul fiind cel care acoperă acest deficit. Totodată, deputatul PNL a precizat că este "total falsă" argumentaţia prezentată de premierul Tudose potrivit căruia statul român ar fi un mai bun administrator al pensiilor.

Mara Calista a arătat: "În realitate, ceea ce face Guvernul PSD - ALDE prin această decizie este să ia banii de pensie ai actualilor angajaţi, care contribuie lunar atât la Pilonul I, cât şi la Pilonul II, fără a oferi vreo garanţie că la momentul pensionării acestora vor beneficia şi ei de o pensie decentă. Comparaţia dintre mere şi pere pe care premierul Tudose o face este doar o scuză de a suplini financiar un management prost, promisiuni de campanie populiste, precum şi dovada clară că actuala guvernare nu are resurse financiare pentru a garanta plata pensiilor promise".

În opinia acesteia, actuala guvernare are "o strategie în doi paşi" pentru a desfiinţa Pilonul II de pensii.

"În fapt, actuala guvernare optează pentru o strategie în doi paşi de a desfiinţa Pilonul II de pensii, respectiv de a-l lăsa fără finanţare, pentru ca mai târziu să dea vina pe administrarea privată pentru lipsă de randament şi să justifice astfel lovitura finală", a conchis Mara Calista.

Seidler, USR: "Premierul a spus că Pilonul I de pensii are un randament mai bun decât Pilonul II; fals"

Deputatul USR Cristian Seidler a declarat ieri că afirmaţia premierului Mihai Tudose potrivit căreia Pilonul I de pensii are un randament mai bun decât Pilonul II este falsă şi i-a cerut prim-ministrului să facă publice documentele de la Ministerul Finanţelor privind analiza ce ar fi demonstrat acest lucru.

Într-o conferinţă de presă, Seidler a precizat, potrivit Agerpres: "La categoria «aberaţia zilei» îl avem astăzi (ieri, n.r.), din păcate, pe domnul prim-ministru al României. Dânsul ne-a spus astăzi (ieri, n.r.), după o analiză făcută în Ministerul Finanţelor aparent, că Pilonul I de pensii are un randament mai bun decât Pilonul II de pensii. E un fals. În primul rând, pentru că un fond de pensii, acela cu numărul II, este investiţie şi are un randament care este de 4,7%, conform datelor de la Supraveghere Fiscală. În timp ce Pilonul de pensii I, fondul de pensii în care noi contribuim cu toţii şi din care se plătesc în timp real pensiile către pensionarii de acum, nu are randament, pentru că nu este investiţie".

El a adăugat că Executivul compară "ceva ce există, randamentul de la Pilonul II, cu ceva ce nu există, randamentul de la Pilonul I".

Seidler a mai afirmat: "Este de râsu-plânsu, mai ales că această informaţie vine de la însuşi domnul prim-ministru. Din păcate, ajungem să-i dăm dreptate domnului Vâlcov, nu am crezut că se va ajunge acolo. Acest domn, Mihai Tudose, este chiar un om care din punct de vedere profesional şi politic merită nota zero. Ce ar trebui să facă Guvernul Tudose, dacă se grăbeşte şi de fapt asta e realitatea, ăsta e adevărul, să strângă bani la bugetul de stat pentru că au mărit salariile în domeniul public fără nicio analiză de impact şi le-a scăpat tot procesul de sub control, ar trebui să se atingă de pensiile nesimţite şi de pensiile speciale".

Potrivit acestuia, în noua sesiune parlamentară, USR va depune două proiecte de lege, unul care va interzice cumulul de pensii cu salariul din sectorul bugetar şi un proiect prin care să se reglementeze pensiile speciale.

Deputatul USR a susţinut: "Să le abrogăm pe majoritatea şi să le plafonăm pe cele care, conform deciziei CCR, nu pot fi abrogate. De exemplu, nu există niciun motiv obiectiv care să justifice existenţa pensiilor speciale pentru funcţionarii publici parlamentari".

Totodată, Seidler a explicat ce reprezintă Piloanele I şi II de pensii: "Pilonul I înseamnă contribuţia pe care toţi angajaţii o plătesc şi din care se plătesc instant pensii pentru pensionarii de astăzi, în timp ce Pilonul II e parte din aceeaşi contribuţie pe care o plătesc angajaţii de astăzi, dar care se investeşte şi o vor primi, se va reîntoarce la noi odată ce vom atinge vârsta de pensionare".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. ....tudoseeeee,nu mai sti cum sa faci rost de bani. iti spun eu,un simplu cetatean. 1. nu mai faceti promisiuni electorale fara acoperire. 2. scapa de pensiile speciale. 3 recupereaza de la corupti pagubele. 4,inainte de a scoate o prostie din gura,analizati apoi rumegati. poporul va taxeaza

    1. Ce asteptari sa ai de la un ministru zero si un premier zero barat ?

      Pensiile speciale aparțin securiștilor. Dacă se atinge cineva de ele, ies tinerii corporatiști în stradă, în spatele lătrăilor de la peluze. :)

    Cat mai suportam prostia si absurdul ? Grotescul si neamul prost cocotat in frunte ?

    e penibil personajul, pentru cine intelege cum functioneaza sistemul de pensii. din pacate, pentru majoritate, pare intelept, pentru ca nu inteleg. problema e ca isi permite sa minta, sa manipuleze si sa dezinformeze in halul asta pe cei care nu stiu cum functioneaza sistemul de pensii.

    1. afara cu hotii amnelisti si inculti cu romeo fantastiku si dinisamanelista niste sooliatiru; ce kauta frate nenorocirea pesedisto fanariota la pilon2 sal mascarze?

    "Tudose a scris vineri pe Facebook, transmite Agerpres: "În Pilonul I, punctul de pensie se calculează ca fiind raportul dintre salariul încasat şi salariul mediu. Acest lucru înseamnă că o persoană care a avut o creştere anuală a salariului mai mare de 4% faţă de creşterea salariului mediu va avea la pensie mai mulţi bani decât o persoană care a optat şi pentru Pilonul II".

    El i-a dat ca "exemplu concret" pe cei care în toată perioada 2008-2017 au avut salariul minim.  

    Premierul a explicat: "Acesta a avut o creştere de aproximativ 180% în această perioadă, în timp ce salariul mediu a crescut cu mai puţin de 100%. Rezultă că acesta a avut o creştere a punctului de pensie de peste 80%, comparativ cu 40% pentru cei ce au optat şi pentru Pilonul II"." 

    Deci Tudose ne spune ca trebuie sa comparam pilonul I care se bazeaza pe pensii si salarii marite din bani imprumutati de statul roman (deficite), sau din masuri administrative, cu pilonul II care realizeaza randamente doar din plasamente ...adica ne ia de fraieri. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb