Premiile Oscar rămân sensibile la contextul geopolitic

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Cultură / 12 martie

Premiile Oscar rămân sensibile la contextul geopolitic

English Version

Premiile Oscar nu se dezmint, sensibilitatea la contextul geopolitic este reflectată din plin de lista câştigătorilor şi de mesajele transmise de pe scena ceremoniei dedicate decernării statuetelor. Ameninţarea nucleară, tot mai prezentă de la escaladarea conflictului din Ucraina, are o poveste câştigătoare. Altfel, toate locurile commune al corectitudinii cultural - politice au fost bifate/respectate.

"Oppenheimer", produs de Emma Thomas, Charles Roven şi Christopher Nolan, a câştigat cel mai râvnit premiu la cea de-a 96-a ediţie a galei Premiilor Oscar, găzduită de Jimmy Kimmel, care a avut loc la Los Angeles. Christopher Nolan, Emma Stone, Cillian Murphy, Robert Downey Jr., Da'Vine Joy Randolph şi Billie Eilish şi Finneas O'Connell s-au numărat printre cei premiaţi. Pentru Christopher Nolan, distincţiile au venit după ce a fost nominalizat de şapte ori, inclusiv pentru regia filmului "Dunkirk", precum şi pentru munca sa la filme precum "Memento" şi "Inception". La şapte ani după ce a câştigat pentru "La La Land", Emma Stone a obţinut al doilea Oscar pentru cea mai bună actriţă cu rolul din "Poor Things". Stone a interpretat rolul unei femei copilăroase care porneşte într-o călătorie de autodescoperire în această fantezie steampunk. Ea i-a mulţumit regizorului Yorgo Lanthimos, cu care tocmai a realizat un alt film, "Kinds of Kindness", precum şi restului echipei filmului. "Cea mai bună parte a realizării filmelor este să fim cu toţii împreună şi sunt profund onorată să împart acest lucru cu fiecare membru al distribuţiei, cu fiecare membru al echipei, cu fiecare persoană care şi-a oferit dragostea, grija şi strălucirea în realizarea acestui film", a spus ea. Cillian Murphy a fost ales cel mai bun actor graţie rolului său din "Oppenheimer". "Sunt un irlandez mândru în seara asta. Am făcut un film despre omul care a creat bomba atomică şi, la bine şi la rău, trăim cu toţii în lumea lui Oppenheimer, aşa că aş vrea să dedic acest film pacificatorilor de pretutindeni", a spus actorul.

Nu au lipsit nici momentele care au mai puţină legătură cu filmul sau spectacolul şi mai mult cu political. Înaintea galei, câteva sute de protestatari au cerut încetarea focului în războiul Israelului din Gaza, în timp ce câştigătorii şi-au folosit discursurile pentru a denunţa criza umanitară din acea regiune, alături de cea declanşată de invazia Rusiei în Ucraina. Demonstraţiile pro-palestiniene din inima Hollywoodului au blocat traficul în jurul Dolby Theatre, locul unde a avut spectacolul, ceea ce a dus la întârzierea startului ceremoniei, în timp ce vedetele de primă mână se străduiau să ajungă la locurile lor. Jimmy Kimmel a profitat de un moment în timpul transmisiunii premiilor Oscar, chiar înainte ca Al Pacino să urce pe scenă pentru a înmâna premiul pentru cel mai bun film lui "Oppenheimer", pentru a citi cea mai recentă postare pe reţelele de socializare a lui Donald Trump, care l-a criticat în calitate de gazdă a Oscarurilor din acest an. "A existat vreodată o gazdă mai rea decât Jimmy Kimmel la Oscaruri?", şi-a întrebat Trump urmăritorii. "Deschiderea lui a fost cea a unei persoane mai puţin obişnuite care încearcă prea mult să fie ceva ce nu este şi nu poate fi niciodată. Scăpaţi de Kimmel şi, poate, înlocuiţi-l cu un alt «talent» de la ABC, George Slopanopoulos, un alt «talent» demodat, dar ieftin, de la ABC. El i-ar face pe toţi cei de pe scenă să pară mai mari, mai puternici şi mai plini de farmec. De asemenea, un show politic corect foarte prost în seara asta, şi de ani de zile - Dezarticulat, plictisitor şi foarte nedrept", a continuat Trump. "De ce nu le dau Oscarurile celor care le merită. Poate că astfel audienţa lor şi ratingurile TV îşi vor reveni din adâncuri. Faceţi America măreaţă din nou!". Kimmel a ripostat: "Bla, bla, bla... Bine, acum, vedeţi dacă puteţi ghici care preşedinte tocmai a postat asta pe TruthSsocial. Cineva? Nu? Ei bine, mulţumesc, preşedinte Trump! Mulţumesc că aţi privit, sunt surprins că încă mai sunteţi... Ţi-a trecut termenul de încarcerare?". Pe de altă parte, mesajul lui Alexei Navalnîi, transmis la o ediţie anterioară, a fost ascultat din nou: "Singurul lucru necesar pentru ca răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic". Primul Oscar din istoria Ucrainei a revenit documentarului "20 Days in Mariupol". "Îmi doresc să nu fi făcut niciodată acest film", a spus pe scenă, într-un discurs emoţionat, regizorul Mstyslav Chernov.

Lista câştigătorilor: Cel mai bun film: "Oppenheimer"; Cel mai bun regizor: Christopher Nolan - "Oppenheimer"; Cea mai bună actriţă: Emma Stone - "Poor Things"; Cel mai bun actor: Cillian Murphy - "Oppenheimer"; Cea mai bună actriţă în rol secundar: Da'Vine Joy Randolph - "The Holdovers"; Cel mai bun actor în rol secundar: Robert Downey Jr. - "Oppenheimer"; Cel mai bun scenariu original: "Anatomy of a Fall"; Cel mai bun scenariu adaptat: "American Fiction"; Cel mai bun lungmetraj internaţional: "The Zone of Interest" (Marea Britanie); Cel mai bun lungmetraj de animaţie: "The Boy and the Heron"; Cel mai bun lungmetraj documentar: "20 Days in Mariupol"; Cea mai bună imagine: "Oppenheimer"; Cel mai bun montaj: "Oppenheimer"; Cel mai bun sunet: "The Zone of Interest"; Cele mai bune efecte vizuale: "Godzilla Minus One"; Machiaj şi coafură: "Poor Things"; Cele mai bune costume: "Poor Things"; Coloană sonoră: Ludwig Göransson - "Oppenheimer"; Cântec original: "What Was I Made For?" Barbie; Scenografie: "Poor Things"; Cel mai bun scurtmetraj live-action: "The Wonderful Story of Henry Sugar"; Cel mai bun scurtmetraj de animaţie: "War is Over! Inspired by the Music of John & Yoko"; Cel mai bun scurtmetraj documentar: "The Last Repair Shop".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. "toate locurile commune al corectitudinii cultural - politice au fost bifate/respectate. "

    Adica, inteleg eu, pe limba mea, premiile Oscar sunt doar o tribuna de propaganda, de indoctrinare. Nu de arta, nu de competitie, nu de reflectie. Ci propaganda de partid si de stat. Avem in occident partidul unic al doctrinei globalisto-neoliberale si nimic altceva nu a scapat neintinat si nepatat de doctrina acestui partid. 

    1. ...

      ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb