PREMIULUI NOBEL PENTRU ECONOMIE A DEVENIT RIDICOL ŞI TREBUIE ELIMINAT Medalie de aur pentru distrugerea economiilor cu bani de hârtie şi bani creaţi din nimic

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 decembrie 2022

Călin Rechea

Riksbank, cea mai veche bancă centrală din lume, acordă de mai bine de cinci decenii un aşa-numit Premiu Nobel pentru economie, al cărui titlu oficial este "Premiul Riksbank pentru ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel".

Printre laureaţii din acest an s-a aflat şi Ben Bernanke, fost preşedinte al Federal Reserve, în mandatul căruia au fost lansate mai multe programe de relaxare cantitativă, pentru a preveni colapsul unor economii dominate de bule ale creditării fără precedent istoric şi a menţine iluzia valorii pentru majoritatea claselor de active financiare.

Celelalte bănci centrale, inclusiv Riksbank, au fost obligate să urmeze politici similare pentru a preveni aprecierea masivă a propriilor monede faţă de dolar.

În cadrul politicilor de relaxare cantitativă ale Băncii Suediei au fost achiziţionate prin tipărire obligaţiuni de stat, ipotecare şi ale companiilor, a căror valoare scade accelerat de mai multe luni, pe fondul creşterii dobânzilor. În aceste condiţii, Riksbank a avertizat că se va confrunta cu un deficit de capital fără precedent, iar statul va trebui să contribuie la recapitalizare.

Cu alte cuvinte, şi cea mai veche bancă centrală din lume este, de facto, insolventă, chiar dacă sunt utilizate tot felul de noţiuni pompoase care să ascundă acest lucru.

Oare a fost observată această ironie amară în cadrul dezbaterilor unde au fost decişi cîştigătorii? A ridicat cineva problema că banca va acorda Premiul Nobel unei economist care poartă o mare responsabilitate pentru insolvenţa sa?

Dar ironia nu se opreşte aici. La ceremonia oficială, care a avut loc în 10 decembrie 2022, regele Suediei, a acordat laureaţilor, inclusiv celor trei profesori de economie, câte o medalie de aur şi o diplomă.

Medalie de aur pentru distrugerea economiilor cu bani de hârtie şi pentru susţinerea unei teorii a creditului, cea a intermedierii financiare, care nu corespunde realităţii, în condiţiile în care băncile comerciale creează bani din nimic prin creditare?

Din păcate acesta este rezultatul ridicării în slavă a incompetenţei neruşinate a bancherilor centrali, iar deplina acoperire a afirmaţiei este demonstrată de prezenţa lui Ben Bernanke, profund pătruns de solemnitatea momentului, pe scena Sălii de Concerte din Stockholm.

"Ben Bernanke a primit Premiul Nobel pentru economie. Nu este o glumă", a scris renumitul investitor Michael Burry, care s-a poziţionat masiv împotriva marilor bănci de pe Wall Street şi a pieţei imobiliare americane înainte de declanşarea crizei financiare globale, pe contul său de Twitter.

După anunţarea cîştigătorilor, în prima parte a lunii octombrie 2022, cotidianul german Handelsblatt a scris că "Premiul Nobel merge la reprezentanţi ai unei teorii depăşite a banilor".

Este vorba despre ceilalţi doi laureaţi, profesorii Douglas Diamond şi Philip Dybvig, despre care se arată că "au contribuit la o mai bună înţelegere a rolului băncilor în crizele financiare".

Aşa-numita "înţelegere mai bună" a pornit de la faptul că "băncile acceptă bani de la deponenţi şi îi transmit mai departe către cei care doresc credite", iar această transformare de maturitate (n.a. banii sunt puşi în depozite pe termen relativ scurt, în timp ce creditele se acordă pentru perioade mult mai mari) creează condiţiile pentru apariţia frecventă a crizelor bancare, un fenomen care este evitat prin garantarea depozitelor de către stat.

Din păcate, teoria intermedierii financiare este considerată depăşită chiar la nivelul unor bănci centrale importante, cum sunt Banca Angliei şi Bundesbank.

Bundesbank a scris, în raportul lunar din aprilie 2017, că "abilitatea unei bănci de a acorda credite şi de a crea bani nu este determinată de rezervele excedentare sau de depozitele disponibile". Adică o bancă comercială nu este intermediar financiar în sensul prezentat de laureaţii Nobel.

Acest raport a fost publicat la câţiva ani după ce Banca Angliei a detaliat crearea banilor prin acordarea de credite în doua analize din raportul trimestrial pentru T1 2014. Cele două analize sunt disponibile pe site-ul ziarului BURSA la adresele www.bursa.ro/?s=macroeconomie&articol=235853 şi www.bursa.ro/?s=macroeconomie&articol=236357, fiind ataşate unor articole despre înţelegerea naturii banilor din economia modernă, şi arată că majoritatea banilor din economie sunt creaţi de băncile comerciale prin acordarea de credite.

Preşedintele comitetului care a decis cîştigătorii Premiului Nobel pentru economie a declarat că "activitatea de cercetare a laureaţilor ne-a îmbunătăţit capacitatea de a evita crizele serioase şi operaţiunile de bailout costisitoare".

Din păcate, crizele nu au fost evitate, ci doar "transferate" într-un viitor nu foarte îndepărtat. Amânarea nu a făcut decât să amplifice dezechilibrele economice şi financiare, adică să asigure o dimensiune mult mai mare a crizelor rezultate în urma "administrării ştiinţifice" a economiilor de către băncile centrale, mai ales prin manipularea cu impunitate a dobânzilor.

Acesta este stadiul în care se află şi Riksbank, alături de numeroase alte bănci centrale al căror capital s-a evaporat sub povara pierderilor.

Capitalul băncii centrale a Suediei se apropie de zero ca urmare a pierderilor extraordinare generate de portofoliul de titluri cu venit fix.

Acest portofoliu a început să crească puternic din 2015, pe fondul achiziţiilor de obligaţiuni guvernamentale prin tipărire, care să permită menţinerea dobânzilor la minime istorice.

Creşterea s-a accelerat odată cu declanşarea pandemiei de Covid-19, în condiţiile în care tiparniţa a facilitat şi achiziţia de obligaţiuni ipotecare, obligaţiuni ale companiilor şi obligaţiuni municipale.

Valoarea nominală a portofoliul de obligaţiuni a fost de 975 de miliarde de coroane (circa 97,5 miliarde de euro) la sfârşitul anului trecut, a urcat peste un trilion de coroane în martie 2022, iar apoi a început o scădere puternică, pe fondul creşterii accelerate a dobânzilor, şi a ajuns recent la circa 836 de miliarde de coroane (vezi graficul 1).

Medalie de aur pentru distrugerea economiilor cu bani de hârtie şi bani creaţi din nimic

Anul 2021 s-a încheiat cu o pondere a portofoliului de obligaţiuni în activul total al băncii de circa 62%, iar în prezent este de circa 55%.

Creşterea accelerată a portofoliului de obligaţiuni, mai ales ca urmare a cumpărării prin tipărire a obligaţiunilor ipotecare, ale companiilor şi a celor municipale, a început în primul trimestru din 2020, când randamentul titlurilor de stat era negativ, iar randamentul obligaţiunilor ipotecare cu maturitatea la 5 ani era foarte aproape de zero (vezi graficul 2).

Medalie de aur pentru distrugerea economiilor cu bani de hârtie şi bani creaţi din nimic

Conducătorii Riksbank ştiau ce fac şi ce riscuri îşi asumă, dar nu au existat niciodată probleme din acest punct de vedere, deoarece responsabilitatea şi răspunderea personală nu au fost luate în considerare. Nici nu a fost nevoie, deoarece toată lumea accepta faptul că acţiunea este necesară pentru salvarea economiei.

Informaţiile apărute în presa din Suedia arată că banca are nevoie acum de 40 până la 60 de miliarde de coroane pentru recapitalizare, o sumă echivalentă cu întreg bugetul apărării din 2022.

Riksbank a estimat ulterior că pierderea poate ajunge până la 65 de miliarde de coroane (n.a. circa 6,3 miliarde de dolari), în timp ce analiştii de la Handelsbanken, una dintre cele mai mari bănci din Scandinavia, consideră că pierderea din 2022 va fi chiar mai mare, până la circa 70 de miliarde de coroane.

Viceguvernatorul Martin Floden a subliniat că un apel adresat Parlamentului pentru aprobarea unei injecţii de capital substanţiale implică "riscul de a submina independenţa financiară a Riksbank în viitor", în timp ce alţi oficiali ai băncii centrale şi-au exprimat încrederea că "o politică monetară eficientă se poate face şi în condiţiile unei capitalizări scăzute", deoarece "băncile centrale, spre deosebire de băncile private sau alte entităţi comerciale, nu riscă să intre în faliment şi îşi pot genera singure resursele necesare acoperirii obligaţiilor".

Se pare că enormitatea unor astfel de afirmaţii nu mai surprinde pe nimeni şi totul face parte din "normalitatea" în care bancherii centrali sunt răsplătiţi cu medalii de aur pentru că au distrus foarte "eficient" economiile cu banii creaţi din nimic.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. bun articol ...

    dar cheia este partea aceasta din aricol :  

    "băncile centrale, spre deosebire de băncile private sau alte entităţi comerciale, nu riscă să intre în faliment şi îşi pot genera singure resursele necesare acoperirii obligaţiilor". 

    genera singure resursele ? = adica tiparesc bani din aer fara nici o acoperire in aur sau in altceva .... 

    fara responsabilitate .... 

    si atunci cine pierde ?  

    1.cei care stau cu banii cash = deci investiti cash-ul ! ca se devalorizeaza ! 

    2.cei care muncesc pentru bani ! 

    =ei trebuie sa puna presiune constanta pe angajator (stat sau privat ) ca sa le mareasca salariul cu un procent macar egal cu inflatia ( reala nu cea oficiala ) = uneori reusesc sa isi convinga/oblige angajatorul dar uneori nu = si atunci ei pierd  

    si cine castiga ?  

    societatea in general pentru ca economia nu intra in faliment . 

    razboiul produs de politicieni pune si mai multa presiune pe acest sistem = trebuie bani in plus = pentru arme

    1. In ce sa investim? imobiliare la apogeu, pe bursa cand e in scadere de ceva timp? Afacere noua cand posibil vine criza si ai toate sansele sa dai faliment.. In ce mai concret?

      Ar fi minunat daca oamenii care sunt destul de activi pe acest site si care pretind ca au mult mai multe cunostinte economice sa si vorbeasca concret.

      Ca asa stim toti ca banii se vor devaloriza, in schimb, ma tem ca absolut nimeni nu are habar ce va urma.Traim poate cele mai incerte vremuri de foarte mult timp si ideea de a mai vorbi despre cum recomandam oamenilor sa investeasca, fara sa avem habar in ce mi se pare de tot rasul. 

      Nimeni nu poate anticipa ce va urma.S-au suprapus prea multe situatii negative ca sa mai putem sa ne dam cu parerea.Vom sta simpli spectatori la ceea ce va urma.

      Companiile bet din energie sunt ieftine si dau dividende f bune, ex petrom in luna mai va da probabil 0.37 lei/actiune, si poate si div special mai tarziu. nuclearelectrica romgaz transgaz la fel per sub 5 dividende probabil peste 8%. mai poti lua imobiliare sa le dai in chirie, pamant agricol il dai in arenda sau il lucrezi. eu am luat petrom si jumate de ha de pamant (mai am catva) de banii ce i-am avut. si acum chiar nu mai am grija inflatiei

      Am deja trei credite ipotecare in desfasurare, m-am setat sa strang bani sa le achit anticipat.Pentru ca ce am avut tot am rambursat ca sa mai pot lua inca unul si plus avansul care a crescut la 25%.

      Deja pe unul; il voi termina acum de curand, iar pe celalalte intr-un viitor mediu spre lung.

      Cat despre bursa, am facut prostia sa vand etf-ul Tradeville si sa pastrez ceva EUNL(MSCI WORLD ACC) SI SXR8(S&P), plus unul pe crypto.Cre mu mai estenevoie sa precizez sunt intr-o cadere libera.Multumesc de sfat.Daca mai sunt opinii, multumesc anticipat. 

      Pari versat în tehnica aruncării banilor pe geam. De ce să-i pierzi, când îi poți arunca pe geam?

    Zero hedge continuă să facă ravagii prin buzunarele săracilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb