PRESA DIN RUSIA

PRESA DIN RUSIA

Internaţional #Adevărul - prima victimă / 30 mai 2022

Actualizare 21:03- Vladimir Putin: "Operaţiunea Rusiei în Ucraina decurge conform planului şi nu este nevoie să o strângem în termene limită"

Moscova-TASS-30.06.2022- Operaţiunea militară specială a Rusiei în Ucraina se desfăşoară conform planului şi nu este nevoie să se respecte niciun termen pentru a-i pune capăt, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, încheind vizita sa la Aşgabat.

Potrivit lui Putin, scopul operaţiunii militare speciale este de a elibera Donbasul, de a apăra oamenii care locuiesc acolo şi "de a crea condiţii care să garanteze însăşi securitatea Rusiei".

Întrebat despre un posibil termen limită pentru finalizarea operaţiunii, preşedintele rus a spus: "Nu este nevoie să vorbim despre niciun termen. Nu vorbesc niciodată despre asta, deoarece aceasta este viaţa şi acestea sunt lucruri reale. Nu este corect să strângem în orice termene limită."

---

Actualizare 11:37- Expert nord-coreean dă vina pe NATO pentru că "a adus dezastru în Europa de Est"

Tokyo-TASS-29.06.2022- NATO este responsabilă de evoluţiile actuale din Europa de Est, a declarat Kim Hyo-myung, cercetător la Societatea pentru Studii Politici Internaţionale din Coreea de Nord, într-un articol publicat astăzi de Agenţia Centrală de Ştiri din Coreea (KCNA).

"NATO este responsabilă pentru aducerea unui dezastru în Europa de Est", a subliniat el. "NATO a fost înfiinţată cu un aşa-zis mandat de apărare a Europei. Singura "contribuţie" pe care a adus-o la pacea şi securitatea mondială este devastarea statelor suverane, masacrarea a sute de mii de civili nevinovaţi şi generarea de milioane de refugiaţi şi războaie ilegale de agresiune în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, adică Iugoslavia, Irak, Afganistan şi Libia", a menţionat expertul.

---

Actualizare 15:50- SUA vor impune restricţii de viză pentru aproximativ 500 de oficiali ruşi în Ucraina

Moscova-TASS-27.06.2022- Statele Unite vor impune restricţii de viză pentru aproximativ 500 de oficiali ruşi din cauza conflictului din Ucraina, a anunţat astăzi Casa Albă.

"Departamentele de Trezorerie şi Stat din SUA vor implementa sancţiuni de blocare asupra companiilor militare private care operează în Ucraina, unităţilor militare ruse care au fost implicate în mod credibil în abuzuri ale drepturilor omului sau încălcări ale dreptului internaţional umanitar în Ucraina şi înalţilor oficiali instalaţi de Rusia în zonele asediate sau deţinute de forţele Rusiei, inclusiv de miniştri şi primari ai oraşelor contestate. Statul va impune restricţii privind vizele pentru aproximativ 500 de oficiali pentru ameninţarea sau încălcarea suveranităţii, integrităţii teritoriale sau a independenţei politice a Ucrainei sau pentru reprimarea disidenţei în Rusia", a spus Casa Albă într-un comunicat de presă.

Potrivit Casei Albe, peste 1.000 de persoane şi entităţi au fost deja sancţionate.

---

Actualizare 11:15- Preşedintele Lukaşenko afirmă rezultate bune cu privire la cooperarea dintre Moscova şi Minsk

Moscova-TASS-26.06.2022- Preşedintele Belarusului, Alexander Lukaşenko, l-a felicitat pe preşedintele rus, Vladimir Putin, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între state, remarcând rezultatele bune pe calea cooperării pentru integrare.

"Ţările noastre au parcurs un drum comun lung în acest timp, punând o bază solidă pentru un parteneriat strategic cuprinzător şi o integrare profundă", potrivit declaraţiei citate de agenţia BelTA.

Lukaşenko consideră că, pentru cele două naţiuni, accentul pe o cooperare strânsă este "un proces natural, predeterminat de proximitatea lor geografică, de legăturile culturale şi spirituale inextricabile create de-a lungul secolelor şi de un trecut eroic comun".

---

Actualizare 19:53- Şeful ONU se opune excluderii Rusiei de la Conferinţa Oceanului

Moscova-TASS-25.06.2022- Rusia nu ar trebui să fie exclusă de la Conferinţa Oceanului ONU, a declarat ieri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un interviu.

Secretarul general a explicat că excluderea unei ţări de pe lista participanţilor la conferinţă nu are sens pentru el, întrucât întâlnirea viitoare are ca scop schimbarea politicii climatice la absolut toate ţările.

"Rusia contribuie la poluarea oceanelor şi influenţează schimbările climatice. Cred că şi ţările care contribuie la probleme ar trebui să ia parte la rezolvarea acestora", a spus Guterres.

---

Actualizare 10:39- Rusia nu va adera la Tratatul de interzicere a armelor nucleare

Moscova-TASS-25.06.2022- Rusia nu se va alătura Tratatului de interzicere a armelor nucleare (TPNW), a declarat, ieri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

Potrivit acesteia, avansarea asertivă a tratatului adânceşte dezbinarea dintre state şi subminează regimul Tratatului de neproliferare a armelor nucleare.

"În legătură cu dorinţa de a pune pe o bază permanentă eforturile de universalizare a TPNW, aşa cum se consemnează în documentele finale ale conferinţei, subliniem: Rusia nu intenţionează să se alăture acestui acord şi consideră că tratatul nu stabileşte nicio formă universală. standarde: nici acum, nici în viitor", a spus Maria Zakharova.

---

Actualizare 21:23- Serghei Lavrov: "Acordarea statutului de candidat la UE al Ucrainei şi Republicii Moldova nu prezintă riscuri pentru Rusia"

Moscova-TASS-24.06.2022- Rusia nu vede riscuri pentru ea însăşi în faptul că Ucraina şi Moldova au primit statutul de candidat la UE, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov la o conferinţă de presă .

"Poziţia noastră a fost întotdeauna că Uniunea Europeană nu este un bloc politic, spre deosebire de NATO. Dezvoltarea relaţiilor sale cu orice ţară care doreşte să facă acest lucru nu creează nicio ameninţare şi riscuri pentru noi", a spus Lavrov.

"Desigur, vom lua în considerare în mod realist comportamentul Uniunii Europene şi vom monitoriza paşii reali pe care îi face şi modul în care acţionează ţările candidate: dacă respectă aceste cerinţe sau încearcă totuşi să-şi arate independenţa", a adăugat ministrul.

---

Actualizare 19:31- Marea Britanie interzice exporturile de bancnote, articole pentru sectorul maritim şi rafinarea petrolului către Rusia

Moscova-TASS-23.06.2022- O nouă interdicţie a exporturilor mai multor categorii de produse şi soluţii tehnologice către Rusia a intrat în vigoare astăzi în Marea Britanie, potrivit documentului publicat pe site-ul guvernului britanic.

Restricţiile se aplică bancnotelor, "mărfurilor şi tehnologiei" pentru sectorul maritim, rafinarea petrolului, produselor legate de "arme chimice şi biologice", se arată în document.

Guvernul britanic a introdus "interdicţii privind exportul către sau pentru utilizare în Rusia a bancnotelor în lire sterline sau în UE; precum şi interdicţii privind punerea la dispoziţie, furnizarea sau livrarea unor astfel de bancnote către o persoană legată de Rusia, şi pe punerea la dispoziţie a unor astfel de bancnote pentru utilizare în Rusia". "Exportul în Rusia sau utilizarea combustibilului pentru avioane şi a aditivilor pentru combustibil" a fost de asemenea interzis.

---

Actualizare 13:35- Un diplomat rus reproşează statutul de candidat UE pentru Ucraina şi Moldova

Moscova-TASS-22.06.2022- Acordarea statutului de candidat Ucrainei şi Moldovei la aderarea la Uniunea Europeană nu pare altceva decât o înşelătorie a Occidentului, a declarat astăz purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova.

"Înşelătorie este un cuvânt atât de minunat, având în vedere că numeroasele decizii luate de Occident sunt mai degrabă o combinaţie de natură distructivă, provocatoare, decât nişte paşi bine gândiţi", a spus diplomatul, vorbind la postul de radio Sputnik.

"Cred că acesta este cu siguranţă cazul lor", a adăugat ea, "Având în vedere aceste manevre, aceste zig-zaguri la care asistăm acum din Occident în ceea ce priveşte Moldova, Ucraina şi Georgia, nu mai este necesar să dovedim nimic în ceea ce priveşte condiţiile de piaţă. "Există o legătură directă între economie şi politică. Şi tocmai asta s-au opus întotdeauna".

---

Actualizare 10:07- Andrey Rudenko spune că sunt inacceptabile livrările de arme ale UE către Kiev

Moscova-TASS-22.06.2022- Viceministrul de Externe al Rusiei, Andrey Rudenko, l-a avertizat ieri pe ambasadorul Uniunii Europene la Moscova, Markus Ederer, că livrările de arme în curs de desfăşurare ale blocului către Kiev sunt inacceptabile.

"Rusia a subliniat ca fiind inacceptabilă livrările în curs de arme ale UE către forţele ucrainene. De asemenea, a subliniat că armele sunt folosite pentru atacuri asupra infrastructurii civile din localităţile Donbass, lăsând morţi civili şi copii", a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Moscova l-a informat pe reprezentantul UE cu privire la "opiniile sale cu privire la evoluţiile din Ucraina şi din Republicile Populare Doneţk şi Lugansk pe fondul operaţiunii militare speciale", a adăugat ministerul.

---

Actualizare 15:38-Rusia nu poate garanta că americanii capturaţi nu vor fi pedepsiţi cu moartea

Moscova-TASS-21.06.2022- Rusia nu poate garanta că foştii militari americani care au fost capturaţi în Ucraina nu vor fi pedepsiţi cu moartea, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Nu pot garanta nimic. Depinde de anchetă", a spus el când a fost întrebat dacă poate garanta că prizonierii de război americani nu vor avea aceeaşi soartă ca britanicii Aiden Aslin şi Shaun Pinner şi cetăţeanul marocan Brahim Saadoun, care au fost condamnaţi anterior la moarte de către un tribunal din Republica Populară Doneţk.

Daily Telegraph a raportat săptămâna trecută că doi foşti militari americani Alexander Drueke şi Andy Huynh au fost capturaţi în apropiere de Harkov. Departamentul de Stat al SUA a declarat pe 16 iunie că este pregătit să se angajeze cu Rusia în ceea ce priveşte cetăţenii americani care au luat parte la ostilităţile din Ucraina. De asemenea, i-a sfătuit cu fermitate pe americani să nu meargă în Ucraina.

---

Actualizare 08:23- Reprezentantul adjunct al Rusiei la ONU consideră că atacurile aeriene israeliene asupra aeroportului din Damasc sunt inacceptabile

SUA-TASS-21.06.2022- Primul reprezentant permanent adjunct al Federaţiei Ruse pe lângă ONU, Dmitri Polyansky, a declarat că atacurile aeriene israeliene asupra aeroportului din Damasc din 10 iunie sunt inacceptabile şi au potenţialul de a escalada tensiunile în întreaga regiune.

"Situaţia umanitară continuă să fie exacerbată de incidente tragice care subminează securitatea", a spus el la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. "În acest context, seria de atacuri aeriene israeliene de la periferia Damascului din 10 iunie, care a fost menţionată de [subsecretarul general] Martin Griffiths şi a deteriorat pista şi clădirea aeroportului internaţional al capitalei siriene, care a trebuit să fie închis, stă deoparte."

---

Actualizare 20:37- Uniunea Europeană prelungeşte cu un an sancţiunile împotriva Crimeei

Moscova-TASS-20.06.2022- Consiliul Uniunii Europene a extins sancţiunile împotriva Crimeei şi Sevastopolului, introduse iniţial în iunie 2014, ca parte a strategiei comunităţii de a nu recunoaşte peninsula care se alătură Rusiei, pentru încă 12 luni, potrivit unui comunicat de presă.

"Consiliul a decis astăzi să reînnoiască sancţiunile introduse de UE ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei şi a oraşului Sevastopol de către Federaţia Rusă, până la 23 iunie 2023", se arată în comunicat.

Potrivit Consiliului UE, "După cum a afirmat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, în Declaraţia sa din partea UE din 25 februarie 2022, la opt ani de la anexarea violentă şi ilegală a Republicii Autonome Crimeea şi oraşul Sevastopol de către Federaţia Rusă, UE nu recunoaşte şi continuă să condamne anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea ca fiind o încălcare gravă a dreptului internaţional."

---

Actualizare 16:45- Rusia cere Lituaniei ridicarea interdicţiei de tranzit împotriva regiunii Kaliningrad

Moscova-TASS-20.06.2022- Moscova cere ca Vilnius să ridice interdicţia privind tranzitul feroviar de mărfuri către exclava Kaliningrad de la Marea Baltică, rezervându-şi, în caz contrar, dreptul de a lua măsuri de represalii, a declarat astăzi Ministerul rus de Externe.

"Am subliniat în acest sens că, dacă tranzitul de mărfuri între regiunea Kaliningrad şi restul Rusiei prin Lituania nu este pe deplin restabilit, Rusia îşi rezervă dreptul de a lua măsuri pentru a-şi proteja interesele naţionale", a spus ministerul într-un comunicat.

Ministerul a subliniat că Rusia a protestat ferm împotriva deciziei Lituaniei. "Am cerut ca restricţiile să fie ridicate imediat", se arată în comunicat.

---

Actualizare 13:17-Anatoli Antonov: "Rusia nu împiedică exporturile de alimente din Ucraina"

Moscova-TASS-17.06.2022- Rusia nu împiedică exporturile de alimente din Ucraina, însă autorităţile de la Kiev împiedică vasele de marfă să-şi părăsească porturile din Marea Neagră, a declarat ambasadorul SUA al Rusiei, Anatoli Antonov.

"Rusia nu încearcă să împiedice exporturile de alimente ucrainene. Înţelegem foarte bine importanţa reluării aprovizionării către ţările aflate în nevoie. Dar plecarea navelor comerciale din porturile Mării Negre este îngreunată de acţiunile autorităţilor de la Kiev", a declarat Antonov.

Acesta spune că a fost o decizie a autorităţilor de la Kiev "să instaleze în jur de 420 de mine" adăugând că "din cauza construcţiei lor învechite, ancorele cad adesea, ceea ce nu face decât să le sporească pericolul".

---

Actualizare 12:24- Corespondenţii TASS: "Explozii puternice au fost auzite în mai multe districte Doneţk"

Donetsk-TASS-16.06.2022- Doneţk este bombardat astăzi, zgomotele exploziilor se aud în mai multe cartiere ale oraşului, relatează corespondenţii de la faţa locului TASS.

Potrivit misiunii JCCC în RPD, bombardamentele au fost înregistrate în districtele Kirovsky, Kuybyshevsky, Proletarsky şi Petrovsky. Un total de 20 de rachete diferite au fost trase spre oraş.

Misiunea a mai precizat că în urma bombardamentelor au luat foc două case particulare. "Informaţiile despre bombardamente continuă să vină", a adăugat acesta.

În oraş funcţionează un sistem de apărare aeriană.

---

Actualizare 9:12- Andrei Belousov: Inflaţia în Rusia va fi de 15% la sfârşitul anului 2022

Moscova-TASS-16.06.2022 -Inflaţia din Rusia este de aşteptat să fie la nivelul de 15% sau mai puţin la sfârşitul anului 2022, a declarat prim-viceprim-ministrul rus Andrei Belousov.

"Inflaţia în 2022 va fi cel mai probabil de aproximativ 15%, probabil puţin mai mică. Vedem deflaţia acum, în timp ce vârful inflaţiei a fost în martie-aprilie. A totalizat 20% şi pentru anumite poziţii - 30%. Din acest motiv vor exista astfel de cifre anuale", a spus Belousov.

Deflaţia din Rusia evidenţiază cererea scăzută şi această problemă ar trebui abordată "aici şi acum", a spus oficialul.

---

Actualizare 20:34- Preşedinţii reafirmă angajamentul de a dezvolta cooperarea Rusia-China

Moscova-TASS-15.06.2022- Preşedintele Rusiei şi cel al Chinei au reafirmat astăzi nivelul înalt al relaţiilor dintre Moscova şi Beijing şi intenţionează să continue dezvoltarea cooperării, a informat serviciul de presă al Kremlinului în urma unui apel telefonic al lui Vladimir Putin şi Xi Jinping.

"Liderii au afirmat că relaţiile ruso-chineze au atins un nivel fără precedent şi sunt cultivate în mod constant", a spus serviciul de presă.

Cei doi lideri "şi-au confirmat angajamentul de a îmbunătăţi în mod constant parteneriatul cuprinzător şi cooperarea strategică de-a lungul tuturor traiectoriilor", potrivit presei.

---

Actualizare 11:34- Ministerul de Externe: "Rusia îngrijorată de situaţia prezenţei creştine la Ierusalim"

Moscova-TASS-15.06.2022- Moscova este profund îngrijorată de situaţia din jurul prezenţei creştine la Ierusalim, a declarat purtătoarea de cuvânt a Minis-terului rus de Externe, Maria Zakharova, într-o declaraţie de astăzi.

"Suntem profund îngrijoraţi de situaţia prezenţei creştine la Ierusalim", a subliniat ea.

Potrivit Zakharova, Moscova este hotărâtă să protejeze prezenţa creştină în Ori-entul Mijlociu şi să promoveze respectul pentru eforturile de asigurare a dreptur-ilor şi libertăţilor religioase.

---

Actualizare 21:03- Vladimir Putin va vorbi despre efectul sancţiunilor anti-ruse la sesiunea SPIEF

Moscova-TASS-14.06.2022- Preşedintele rus, Vladimir Putin, va vorbi despre impactul pe care sancţiunile anti-ruse l-au cauzat asupra creşterii preţurilor la energie şi asupra evoluţiei crizei alimentare globale în cadrul sesiunii plenare a Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg (SPIEF) care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, a anunţat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Dmitri Peskov.

"Vedem cum toate aceste restricţii şi sancţiuni impuse împotriva Rusiei alimentează preţurile în energie, alimente şi alte sectoare. Putem vedea că greşelile făcute de multe ţări încep să se manifeste în evoluţia crizei alimentare", spune Peskov.

Peskov a spus cu încredere că preşedintele va vorbi despre problemele de la forum, iar discursul său "va fi extrem de important", a subliniat el.

---

Actualizare 15:19- Armata rusă va deschide un coridor pentru a permite civililor să iasă din fabrica din Azot pe 15 iunie

Moscova-TASS-14.06.2022- Armata rusă şi miliţia Republicii Populare Lugansk vor deschide mâine un coridor umanitar spre Svatovo, în LPR, pentru evacuarea civililor din combinatul chimic Azot din Severodoneţk, şeful centrului comun de coordonare a răspunsului umanitar al Rusiei din Ucraina, Mikhail Mizintsev a declarat astăzi. Coridorul va fi deschis începând cu ora 08:00 pe 15 iunie.

"Forţele armate ale Rusiei şi miliţia Republicii Populare Lugansk sunt pregătite să desfăşoare o operaţiune umanitară de evacuare a civililor. Pentru aceasta, începând cu ora 08:00 (ora Moscovei) până la 20:00 (ora Moscovei) pe 15 iunie 2022, un coridor umanitar va fi deschis în direcţia nord (spre oraşul Svatovo, Republica Populară Lugansk)", a spus el.

---

Actualizare 10:30- Belarus spune că aproximativ 200 dintre cetăţenii săi luptă pentru Ucraina alături de naţionalişti

Minsk-TASS-13.06.2022- Aproximativ 200 de belaruşi luptă pentru Ucraina alături de naţionalişti, a declarat astăzi un înalt oficial al Ministerului de Interne din Belarus.

"Datele disponibile sugerează că aproximativ 200 de belaruşi luptă pentru Ucraina alături de naţionalişti", a declarat Ministerul de Interne din Belarus, citat de ministrul adjunct de Interne Gennadi Kazakevici, pe site-ul său. "Aceştia sunt în cea mai mare parte aşa-numiţii ultraşti ai fotbalului şi participanţi la protestele din 2020 care au comis diverse infracţiuni şi au reuşit să scape de urmărire penală", a adăugat el.

---

Actualizare 18:25- Două persoane au fost rănite într-o explozie în apropierea clădirii Ministerului de Interne din Melitopol

Moscova-TASS-12.06.2022- Două persoane au fost rănite într-o explozie în apropierea clădirii Ministerului de Interne din Melitopol, a declarat astăzi, pentru Telegram, Alexey Selivanov, şeful adjunct al departamentului local al Ministerului de Interne.

"Un atac terorist la Melitopol de Ziua Rusiei. Un dispozitiv exploziv a fost plasat într-un coş de gunoi lângă clădirea Ministerului de Interne", a spus el. "Toţi angajaţii şi militarii sunt în viaţă".

El a spus că doi civili, un bărbat şi o femeie, au suferit răni. Femeia a fost transportată de urgenţă la spital, a spus el. Bărbatul a suferit răni la spate.

O anchetă este în curs, potrivit oficialului.

---

Actualizare 14:38- Forţele armate ruse au doborât trei avioane ucrainene Su-25 într-o zi

Moscova-TASS-12.06.2022- Sistemele ruseşti de apărare aeriană şi avioanele de luptă au doborât trei avioane de atac Sukhoi Su-25 ale Forţelor Aeriene Ucrainene într-o zi, a anunţat astăzi reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, generalul-locotenent Igor Konaşenkov.

"Sistemele ruse de apărare aeriană au doborât un avion Su-25 al Forţelor Aeriene Ucrainene în zona Dolgenkoye din regiunea Harkov", a spus el.

"Aviaţia operaţional-tactică şi a armatei a lovit trei posturi de comandă şi 25 de zone de concentrare a forţelor şi a echipamentelor militare", a spus Konaşenkov şi a adăugat: "Avioanele de luptă au doborât două avioane Su-25 ale Forţelor Aeriene Ucrainene în districtele Raygorodok şi Cherkasskoye. Republicii Populare Doneţk".

---

Actualizare 12:00- Dmitri Peskov: "Multe mărci străine intenţionează să se întoarcă în Rusia cât mai curând posibil"

Moscova-TASS-12.06.2022- Multe companii din Europa şi SUA plănuiesc să revină pe piaţa rusă cât mai curând posibil, deşi acum trebuie să aştepte, a declarat purtătorul de cuvânt al prezidenţial rus, Dmitri Peskov, într-un interviu pentru TASS.

"Sunt decizii ale guvernelor individuale, există o decizie a Uniunii Europene ca asociaţie de integrare, există o directivă pentru toţi vasalii din Statele Unite, dar multe afaceri din SUA şi Europa, după cum ştim bine, sunt din păcate forţaţi să aştepte deocamdată. Şi intenţionează să se întoarcă pe piaţa noastră cât mai curând posibil", a menţionat Peskov.

Cu toate acestea, a continuat el, pentru multe dintre companiile plecate "va fi mai greu, mai scump". "Vidul este umplut instantaneu de altcineva", a adăugat el.

---

Actualizare 15:25- Şeful republicii: "Unele ţări sunt gata să recunoască LPR"

Moscova-TASS-11.06.2022- Unele ţări sunt gata să recunoască independenţa Republicii Populare Lugansk (LPR), a declarat astăzi şeful LPR Leonid Pasechnik reporterilor.

"Discuţiile sunt în desfăşurare, dar lăsaţi detaliile să rămână secrete în acest moment", a spus el. Întrebat dacă există ţări care doresc să recunoască LPR, Pasechnik a răspuns afirmativ.

---

Actualizare 10:22- Autoritatea de aviaţie prelungeşte suspendarea zborului în centrul şi sudul Rusiei, până pe 18 iunie

Moscova-TASS-11.06.2022- Suspendarea zborurilor către o serie de aeroporturi din centrul şi sudul Rusiei a fost prelungită până pe 18 iunie, a anunţat astăzi într-un comunicat Agenţia Federală de Transport Aerian.

"Suspendarea temporară a zborurilor către 11 aeroporturi ruseşti a fost prelungită până la ora 3:45, ora Moscovei, pe 18 iunie 2022", se arată în comunicat.

Zborurile rămân suspendate către Anapa, Belgorod, Bryansk, Voronezh, Gelendzhik, Krasnodar, Kursk, Lipetsk, Rostov-pe-Don, Simferopol şi Elista. Autoritatea de aviaţie recomandă transportatorilor aerieni ruşi să folosească rute alternative prin Soci, Volgograd, Mineralnye Vody, Stavropol şi Moscova.

---

Actualizare 14:23- Vasily Nebenzya: "Operaţiunea specială în Ucraina decurge conform planului "

Moscova-TASS-10.06.2022- Operaţiunea militară specială rusă în Ucraina se desfăşoară conform planului, a declarat Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya.

"Cred că operaţia specială progresează. Nimeni nu a promis că o va livra în trei sau şapte zile. Unii experţi spun: "operaţiunea militară specială rusă a stagnat acum şi nu progresează în ritmul prevăzut iniţial". Dar progresul se face. Este clar", a spus diplomatul rus.

"Unul dintre motivele aşa-zisului ritm lent este că nu ţintim infrastructura civilă", a continuat el, adăugând că forţele ruse "ating doar ţinte militare şi asta necesită timp".

---

Actualizare 9:43- Kremlinul respinge izolarea Rusiei ca fiind imposibilă

Moscova-TASS-10.06.2022- Izolarea Rusiei, chiar şi în ceea ce priveşte tehnologia, este imposibilă, în ciuda unor astfel de scheme ale unor ţări neprietenoase, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Nimeni nu vorbeşte despre izolare. Este imposibil să izolăm Rusia, în ciuda faptului că ţările neprietenoase, sau mai degrabă ostile faţă de noi, încearcă să ne izoleze din punct de vedere economic, politic şi în sfera comerţului. Nu pot şi nu vor reuşi. , pentru că în lumea de astăzi este imposibil să izolaţi o ţară, mai ales o ţară atât de uriaşă precum Rusia".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai subliniat că nicio ţară nu ar dori să se izoleze.

---

Actualizare 13:03- Diplomat rus: "Situaţia din jurul aşezării Karabakh este importantă pentru armata rusă"

Moscova-TASS-09.06.2022- Armata rusă consideră că situaţia din jurul aşezării Farukh din Nagorno-Karabah este o prioritate, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-o conferinţă de presă după discuţiile cu omologul său armean Ararat Mirzoyan joi.

"În ceea ce priveşte situaţia, atunci armata rusă şi prietenii noştri armeni sunt bine conştienţi de acest lucru, o consideră una dintre priorităţile sale. Există deja anumite rezultate pe teren în ceea ce priveşte de-escaladarea acestei situaţii", a spus topul rus. a spus diplomatul.

"Şi avem o înţelegere că, în cadrul lucrărilor concentrate asupra delimitării care deja începe, aceste probleme vor fi luate în considerare şi rezolvate definitiv", a adăugat el.

---

Actualizare 10:19- Marea Britanie nu a contactat Rusia pentru a discuta despre viitorul mercenarilor

Moscova-TASS-09.06.2022- Autorităţile britanice nu au încercat încă să contacteze Rusia în legătură cu viitorul mercenarilor care au participat la ostilităţile din Donbass de partea Kievului şi sunt în prezent judecaţi în Republica Populară Doneţk, a declarat ieri purtătorul de cuvânt rus, Dmitri Peskov, presei.

"Nu, nu au existat încercări", a spus Peskov, întrebat dacă partea britanică a încercat să discute cu Rusia posibilitatea de a face apel la o sentinţă care urmează să fie pronunţată sau de a aranja schimbul de mercenari.

Peskov consideră că, dacă Marea Britanie va decide să facă recurs la o viitoare sentinţă care va fi dată mercenarilor, în acest fel va recunoaşte de fapt suveranitatea Republicii Populare Doneţk şi legitimitatea autorităţilor sale de investigaţie şi judiciare.

---

Actualizare 21:26- Rusia este pregătită pentru o întâlnire mediată de ONU cu Ucraina

Moscova-TASS-08.06.2022- Rusia este pregătită pentru o întâlnire mediată de ONU cu Ucraina la Istanbul, dar adunarea va fi mai degrabă simbolică decât să rezolve efectiv problema cerealelor, a declarat astăzi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

"Suntem pregătiţi pentru întâlnirile suplimentare la Istanbul pe problema exporturilor de cereale. Apreciem interesul ONU de a se implica într-un fel, marcându-i prezenţa, dar, sincer, nu ar fi altceva decât simbolic", spuse Lavrov.

După cum a subliniat ministrul rus, tot ceea ce este necesar pentru a rezolva această problemă este ca "ucrainenii să lase navele să-şi părăsească porturile fie prin deminare, fie prin identificarea coridoarelor sigure". "Nimic altceva nu este necesar", a rezumat el.

---

Actualizare 11:59- Purtătorul de cuvânt al Dumei: "UE a fost forţată să se ocupe de creşterea preţurilor lui Biden"

Moscova-TASS-08.06.2022- Washingtonul a forţat ţările UE să renunţe la resursele energetice ruseşti, în timp ce ele însele aproape şi-au dublat aprovizionarea cu petrol din ţară. Acest lucru indică standardele duble ale politicii Americii şi, din această cauză, cetăţenii europeni sunt forţaţi să tolereze creşterea preţurilor la energie, a declarat preşedintele Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin, pe canalul său Telegram.

"Există un standard dublu. Acum, lăsaţi politicienii şi oficialii europeni să explice de ce cetăţenii lor ar trebui să suporte creşterea preţurilor la Biden", a subliniat Volodin.

---

Actualizare 9:47- Ambasadorul rus spune că Statele Unite i-au sugerat să vorbească împotriva guvernului Rusiei

Moscova-TASS-08.06.2022- Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a declarat că a primit o scrisoare prin care i se cere să facă o declaraţie publică împotriva guvernului rus.

"Recent am primit o scrisoare prin poştă, cu un apel pentru a denunţa patria mea şi a condamna acţiunile preşedintelui rus. Şi mi s-a recomandat să fac o anchetă la biroul secretarului de stat adjunct al SUA Wendy Sherman dacă sunt gata să accept propunere", a spus acesta.

Antonov a adăugat că ambasada Rusiei a cerut explicaţii de la Departamentul de Stat al SUA în această problemă.

"Nu cred că ambasadorul SUA sau diplomaţii americani la Moscova primesc scrisori de acest fel, care în opinia mea sunt provocatoare", a spus el. "Când văd publicaţii din mass-media americane care cer militari şi diplomaţi ruşi să-şi trădeze patria, nu am cuvinte să descriu respingerea mea faţă de astfel de mişcări".

---

Actualizare 18:39- Duma de Stat este de acord ca Rusia să anuleze respectarea hotărârilor CEDO

Moscova-TASS-07.06.2022- Duma de Stat a aprobat un pachet de proiecte de lege privind nerespectarea deciziilor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în a doua şi a treia lectură în cadrul şedinţei sale de astăzi.

Potrivit modificărilor aprobate, acele decizii CEDO luate după 15 martie 2022 (data la care Rusia a anunţat că se retrage din Consiliul Europei) nu vor fi puse în aplicare. În plus, plăţile compensaţiilor conform hotărârilor CEDO vor fi efectuate numai în ruble şi numai în conturi în băncile ruseşti. Acestea fiind spuse, biroul procurorului general rus va putea efectua plăţi conform deciziilor CEDO până la 1 ianuarie 2023.

"Curtea Europeană a Drepturilor Omului aflată în mâinile politicienilor occidentali s-a transformat într-un instrument de luptă politică împotriva ţării noastre. Unele dintre concluziile sale au contrazis în mod direct Constituţia Rusiei, valorile şi tradiţiile noastre", a declarat Preşedintele Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin.

---

Actualizare 09:27- Kazahstanul intenţionează să-şi extindă cotele de export de grâu şi făină până la 1 septembrie

Moscova-TASS-07.06.2022- Kazahstanul plănuieşte să-şi prelungească în mod deliberat cotele la exporturile de grâu şi făină până la 1 septembrie, a declarat astăzi ministrul agriculturii Yerbol Karashukeyev reporterilor.

"Cotele actuale în vigoare până la 15 iunie vor fi prelungite. < ... > În prezent, luăm în considerare problema, iar cotele sunt foarte probabil să fie prelungite până la 1 septembrie", a spus ministrul.

Anterior, Karashukeyev a spus că nu se aştepta ca preţurile pâinii să crească în republică pe fondul creşterii preţului global la grâu. Kazahstanul permite în prezent comercianţilor locali de cereale să exporte până la 1 milion de tone metrice de grâu şi 300.000 de tone metrice de făină de grâu din ţară.

---

Actualizare 18:57- Oficial rus de securitate: "West respinge procesele de integrare în CSI"

Moscova-TASS-06.06.2022- Occidentul respinge categoric procesele de integrare pe teritoriul Comunităţii Statelor Independente (CSI), a declarat astăzi secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Rashid Nurgaliyev, într-un interviu.

"Occidentul respinge categoric procesele de integrare pe teritoriul CSI. Europa şi SUA sunt enervate de cât de puternică este memoria oamenilor care trăiesc pe teritoriul CSI, cât de bine ne amintim ororile războiului, cum ne amintim munca noastră comună de construirea celui mai puternic stat din lume, modul în care preţuim succesele şi realizările în economie, ştiinţă, educaţie şi medicină", a spus Nurgaliyev.

El a adăugat că "Occidentul continuă să-şi pună în aplicare planurile privind distrugerea istoriei comune şi a valorilor morale şi spirituale" pe care oamenii din statele CSI le consideră preţioase.

---

Actualizare 16:11- Serghei Lavrov: "Rusia, Turcia sunt interesate de soluţionarea problemelor evolutive ale securităţii alimentare globale"

Moscova-TASS-06.06.2022- Moscova şi Ankara sunt interesate în comun de soluţionarea problemelor în evoluţie privind securitatea alimentară globală, a declarat astăzi ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

"... preşedinţii noştri [Vladimir Putin al Rusiei şi Recep Tayyip Erdogan al Turciei] îşi exprimă clar abordările, îşi exprimă respectul reciproc faţă de poziţiile lor şi, în loc să transforme unele dintre dezacordurile lor cu privire la această problemă în obiectul discordiei, încearcă să ia luând în considerare toate preocupările, Moscova-Ankara, Ankara-Moscova", a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă.

"În ansamblu, această problemă a predominat într-o conversaţie telefonică recentă cu privire la probleme, care au fost conturate de Occident în ultimii doi ani în sfera securităţii alimentare şi care, cu siguranţă, au escaladat ca urmare a sancţiunilor necugetate, pe care West a impus prompt şi apoi a început să se gândească la modul în care aceste sancţiuni ar avea impact asupra livrărilor de alimente în diferite regiuni ale lumii", a spus ministrul rus.

"Da, împreună cu Turcia suntem interesaţi de soluţionarea acestor probleme", a declarat Lavrov, adăugând că preşedintele rus Putin a prezentat recent un set de opţiuni pentru a debloca căile de livrare a alimentelor.

---

Actualizare 9:45- Trimisul SUA exclude separarea completă între Moscova şi Washington

Moscova-TASS-05.06.2022- "Moscova şi Washingtonul nu se pot separa complet", a declarat ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan.

"De asemenea, nu ne despărţim niciodată complet. Nu putem pur şi simplu să tăiem relaţiile diplomatice cu adevărat şi să nu vorbim", a spus el.

"Cel puţin, stăm unul lângă celălalt la Consiliul de Securitate al ONU din New York în fiecare zi. Indiferent de ce, mai bine vorbim unul cu altul la ONU, la Consiliul de Securitate. Şi ar trebui să avem ambasade. Acesta este minim. Acesta este de bază", a mai adăugat acesta.

"Ar trebui să avem ambasade la Moscova şi la Washington, nu doar misiunea rusă la ONU. Cred doar că, de fapt, nu vom reuşi niciodată să ajungem la acel nivel de separare completă, deoarece suntem alăturaţi ca membri permanenţi ai ONU. Fiind alăturaţi în acest fel, trebuie să continuăm să ne angajăm unul cu celălalt, în ciuda multor probleme contestate pe care le avem. Ne vedem, vorbim şi prezentăm zilnic la New York. Acesta este un minim strict", a subliniat Sullivan.

---

Actualizare 21:27- Forţele ruse distrug tancurile T-72 furnizate de ţările est-europene la Kiev

Moscova-TASS-05.06.2022- Forţele aerospaţiale ruse au lansat lovituri cu rachete de precizie către fabrica de reparaţii a vagoanelor de la periferia Kievului pentru a distruge tancurile T-72 furnizate de ţările est-europene Ucrainei, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, general-maior Igor Konaşenkov.

"Forţele aerospaţiale ruse au lansat lovituri cu rachete de precizie cu rază lungă de acţiune lansată aerian împotriva periferiei Kievului pentru a elimina tancurile T-72 şi alte blindaje din incinta fabricii de reparaţii a vagoanelor de cale ferată care fuseseră furnizate de ţările est-europene", a spus purtătorul de cuvânt.

Trupele ruse de rachete şi artilerie au distrus 46 de posturi de comandă ucrainene, 123 de unităţi de artilerie şi mortar din poziţiile de tragere în ultimele 24 de ore, a spus Konaşenkov.

---

Actualizare 17:30- Vladimir Putin: "Livrările de arme către Kiev au ca scop extinderea conflictului din Ucraina"

Moscova-TASS-05.06.2022- Livrările suplimentare de arme către Kiev urmăresc unicul obiectiv de a prelungi cât mai mult posibil conflictul armat din Ucraina, a declarat astăzi preşedintele rus, Vladimir Putin.

"După părerea mea, toată această agitaţie pentru livrările suplimentare de armament urmăreşte, în general, unicul obiectiv de a prelungi cât mai mult timp posibil conflictul armat", a spus Putin într-un interviu.

"Livrările de sisteme de rachete cu lansare multiplă din SUA către Ucraina nu schimbă nimic, deoarece Kievul avea anterior un inventar al acestor armamente, inclusiv al rachetelor din această gamă, şi pur şi simplu îşi completează stocul", mai spune preşedintele rus, Vladimir Putin.

---

Actualizare 11:15- Rusia spune că a lovit centrul de antrenament de artilerie cu personal străin în afara Sumy

Moscova-TASS-05.06.2022- Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a declarat, ieri, că rachetele de înaltă precizie lansate din aer ale Rusiei au lovit un centru de antrenament de artilerie ucrainean cu instructori străini în afara Sumy, 27 de grupuri de trupe şi muniţie şi două posturi de comandă.

"Rachete de înaltă precizie lansate aerian au lovit un centru de instruire a artileriei ucrainene cu instructori străini în zona aşezării Stetsovka din Regiunea Sumi", a spus el. Purtătorul de cuvânt a subliniat că instructorii străini au folosit centrul pentru a-i îndemna pe ucraineni să folosească obuziere M777 de 155 mm.

---

Actualizare 21:09- Rusia susţine că naţionaliştii ucraineni au incendiat mănăstirea Svyatogorsk

Moscova-TASS-04.06.2022- Ministerul rus al Apărării a declarat astăzi că naţionaliştii ucraineni au incendiat o mănăstire de lemn în timp ce se retrăgeau din Sviatogorsk.

"Naţionaliştii ucraineni au incendiat, pe 4 iunie, o mănăstire de lemn din Svyatogorsk, în timp ce cea de-a 79-a brigadă de asalt aerian a Ucrainei se retrăgea din oraşul Svyatogorsk din Republica Populară Doneţk", se arată într-un comunicat al ministerului.

După finalizarea incendiului, a spus ministerul că naţionaliştii ucraineni au plecat în viteză în direcţia de sud, spre aşezarea Sidorovo, controlată de aceştia.

---

Actualizare 19:05- Dmitri Medvedev critică Occidentul pentru sancţiunile aduse membrilor de familie ai politicienilor

Moscova-TASS-04.06.2022- Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a criticat Occidentul pentru sancţiuni ilegitime împotriva membrilor familiei politicienilor ruşi.

"Se pare că Occidentul a decis să reproducă cele mai bune practici din trecut", a spus el pe Telegram. "Să luăm sancţiuni. Sunt de două ori ilegale. Acum, după modelul lor, nu doar participanţii la evenimente politice - oameni de stat sau deputaţi -, ci şi familiile lor, care nu sunt în niciun caz capabile să-şi influenţeze rudele, sunt responsabile pentru încălcările mitice inventate în Occident", mai spune Dmitri Medvedev.

---

Actualizare 15:43- Preşedintele legislativului rus spune că Occidentul a epuizat inventarul de instrumente pentru a constrânge Rusia

Moscova-TASS-04.06.2022- Preşedintele Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin, a declarat, astăzi, că Washingtonul şi Bruxellesul şi-au epuizat inventarul de instrumente pentru a limita dezvoltarea Rusiei.

"Uniunea Europeană a adoptat cel de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei", a spus el pe Telegram. "Analizând-o, precum şi deciziile anterioare ale Bruxelles-ului şi Washingtonului, putem concluziona că arsenalul de mijloace pentru a stopa dezvoltarea ţării noastre a fost epuizat".

Volodin a spus că "atunci când iau noi măsuri de sancţiuni, politicienii occidentali sunt forţaţi să aleagă între un scenariu rău şi unul foarte rău pentru economiile şi cetăţenii ţărilor lor".

---

Actualizare 10:05- Vladimir Putin propune opţiuni pentru exporturile de cereale din Ucraina

Moscova-TASS-04.06.2022- Rusia garantează trecerea nestingherită a navelor care transportă cereale ucrainene dacă Ucraina îşi curăţă porturile de mine şi îşi poate asigura exportul prin porturi controlate precum Berdiansk şi Mariupol, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, într-un interviu.

Kievul, potrivit lui Putin, poate exporta cereale şi pe uscat, iar cea mai logică cale este Belarus, cu toate acestea, sancţiunile occidentale vor trebui ridicate din ţară.

Preşedintele a mai amintit că problemele de pe piaţa mondială alimentară au început în februarie 2020, iar cauzele crizei energetice se află în politica Occidentului.

---

Actualizare 16:49- Maria Zakharova: "Rusia ia în considerare utilizarea mai largă a plăţilor cu ruble pentru exporturi"

Moscova-TASS-03.06.2022- Abuzul de către Occident a poziţiei sale în sistemul financiar internaţional obligă Rusia la o posibilă extindere a ariei de plăţi în ruble pentru bunuri de export, a declarat astăzi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, într-un briefing.

"Introducerea unui mecanism de plată a produselor ruseşti în ruble este o decizie forţată, dar complet naturală, având în vedere incapacitatea de a efectua tranzacţii într-o serie de valute şi închiderea accesului la infrastructura financiară", a menţionat ea.

"Trebuie să ne protejăm de daunele rezultate din aceasta şi intenţionăm să rămânem pe cursul creşterii ponderii monedelor naţionale în relaţiile comerciale, economice şi de investiţii cu principalii noştri parteneri. În ceea ce priveşte extinderea domeniului de aplicare a plăţilor cu ruble pentru anumite categorii de mărfuri ruseşti, astfel de opţiuni sunt într-adevăr luate în considerare", a spus Zakharova.

---

Actualizare 14:15- Maria Zakharova: "Rusia nu face campanie împotriva culturii Ucrainei"

Moscova-TASS-03.06.2022- Rusia nu a încercat niciodată să dăuneze culturii Ucrainei în vreun fel, a declarat astăzi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, într-un briefing de presă.

"Cine a încercat vreodată să deterioreze în mod intenţionat moştenirea culturală a Ucrainei, când şi în ce mod?" a spus Zakharova. "Spre deosebire de vecinii noştri, nu am fost niciodată predispuşi la un astfel de comportament. Nu am lansat o campanie de demolare a monumentelor ucraineanilor de seamă sau de a redenumi străzile, purtând numele lor, şi nu am făcut-o niciodată".

---

Actualizare 9:15- Experţii îmbunătăţesc previziunile privind scăderea PIB-ului Rusiei la 7,5%, de la 9,2%

Moscova-TASS.03.06.2022- Experţii intervievaţi de Banca Rusiei au îmbunătăţit prognoza de scădere a PIB-ului ţării pentru acest an de la 9,2% la 7,5%. Prognoza de creştere a economiei ruse pentru 2024 a crescut cu 0,1 puncte procentuale (pp) la 1,8%, potrivit raportului autorităţii de reglementare. Ratele estimate de creştere a PIB-ului pe termen lung au crescut, de asemenea, cu 0,1 puncte procentuale, până la 1,5%.

Prognoza mediană a inflaţiei pentru Rusia în 2022 într-un sondaj realizat în mai a scăzut cu 5 pp la 17%, pentru 2023 - cu 0,9 pp la 6,7% şi a rămas neschimbată pentru 2024 - la nivelul de 5%. Analistii se asteapta ca inflatia sa revina la nivelul tinta de 4% in 2025.

De asemenea, în 2022, analiştii se aşteaptă ca dolarul să ajungă în medie la 75 de ruble, în 2023 - 80 de ruble, în 2024 - 85,1 ruble, ceea ce reprezintă o creştere de 10-10,9 ruble în comparaţie cu sondajul din aprilie.

---

Actualizare 21:09- Rusia livrează în Belarus obuziere autopropulsate Akatsiya 2S3M

Moscova-TASS.02.06.2022- Rusia a trimis obuziere autopropulsate 2S3M Akatsiya în Belarus, în baza contractului din acest an, după reparaţiile lor majore, a informat astăzi biroul de presă al producătorului de apărare Uralvagonzavod (parte a corporaţiei tehnologice de stat Rostec).

"Ca parte a îndeplinirii a două contracte din 2022, Uraltransmash a trimis obuziere autopropulsate 2S3M Akatsiya în Republica Belarus după reparaţiile majore", a spus biroul de presă într-un comunicat.

Uraltransmash efectuează reparaţii majore ale armelor 2S3M şi modernizează obuzierele Akatsiya la nivelul 2S3M, se arată în comunicat.

"Vehiculul dispune de mijloace de comunicaţii îmbunătăţite, o rată de tragere mai mare şi o încărcătură mai mare de muniţie, în timp ce componentele importate au fost complet înlocuite", a declarat directorul general al Uraltransmash, Dmitri Semizorov, citat de biroul de presă.

---

Actualizare 18:40- Kremlinul îndeamnă populaţia din Donbass spre organizarea unui referendum pentru aderarea la Rusia

Moscova-TASS.02.06.2022- Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a îndemnat astăzi populaţia din Republica Populară Doneţk (RPD), Republica Populară Lugansk (LPR), Regiunea Herson şi Zaporojie la organizarea de potenţiale referendumuri pentru a se alătura Rusiei.

Declaraţia lui Peskov vine în urma unei remarci anterioare făcute de liderul Partidului Liberal Democrat şi preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale a Dumei de Stat, Leonid Slutsky, care a spus că referendumurile pe teritoriile RDP, LPR, Regiunea Herson şi Zaporojie trebuie să fie organizate în această vară.

"Nu depinde de Kremlin să ia decizii cu privire la [organizarea] referendumurilor", a spus Peskov jurnaliştilor. "Am afirmat în mod repetat că depinde în totalitate de oamenii care trăiesc pe aceste teritorii să decidă asupra viitorului lor".

---

Actualizare 12:02- Oficial turc: "Turcia nu aşteaptă niciun compromis cu privire la aderarea la NATO a Suediei şi Finlandei"

Ankara-TASS-02.06.2022- Ankara nu aşteaptă compromisuri cu privire la aderarea la NATO a Suediei şi Finlandei, a declarat directorul de comunicaţii prezidenţial turc Fahrettin Altun într-un interviu pentru ziarul finlandez Helsingin Sanomat.

"Puterea, influenţa şi potenţialul Turciei sunt clare. Importanţa noastră pentru NATO este, de asemenea, clară. Nu aşteptăm compromisuri. Propunem condiţii pentru aderare", a subliniat el.

Potrivit lui Altun, "membrii NATO ar trebui să lucreze în deplină armonie în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului". "În caz contrar, apartenenţa Finlandei poate dăuna atât securităţii Turciei, cât şi identităţii instituţionale a NATO", a adăugat el, precizând că "poporul turc nu mai acordă atenţie declaraţiilor, ci doar se uită la acţiuni".

---

Actualizare 09:56- Tatneft plănuieşte să înceapă producţia de petrol în Libia în acest an

Moscova-TASS.02.06.2022- Tatneft plănuieşte să înceapă producţia de petrol în Libia în acest an, a declarat reporterilor geolog şef, director general adjunct al producătorului rus de petrol Rinat Aflyatunov.

"Pregătirile pentru pornire sunt în prezent în desfăşurare, decizia fiind deja în vigoare. Până la sfârşitul anului", a spus el întrebat despre începerea producţiei.

---

Actualizare 10:56- Diplomat rus: "Posibilitatea Occidentului de a provoca rupturi în legăturile Rusia-China este sortită eşecului"

Moscova-TAS- 01.06.2022- Încercările Occidentului de a diviza legăturile ruso-chineze sunt sortite eşecului, a declarat ministrul adjunct de externe rus Igor Morgulov.

"Este evident că linia de scindare a relaţiilor Rusia-China este în mod evident sortită eşecului", a spus el astăzi în cadrul celei de-a 7-a conferinţe internaţionale "Rusia şi China: Cooperare într-o nouă eră".

Viceministrul de externe a adăugat că relaţiile dintre Moscova şi Beijing, chiar şi ţinând cont de evenimentele de astăzi, rămân "de nezdruncinat". "O trăsătură caracteristică a relaţiilor dintre Moscova şi Beijing este o constantă < ... > o stâncă într-un curent turbulent, de nezdruncinat, de relaţii stabile ruso-chineze chiar şi pe fondul celor mai tulburi, dificile, fenomene de criză la care asistăm astăzi. ", a spus viceministrul.

---

Actualizare 19:21- Uniper a făcut prima plată pentru gazul rusesc în cadrul unei noi scheme

Moscova- TASS-31.05.2022- Uniper a făcut prima plată pentru livrările de gaze ruseşti în cadrul noii scheme propuse de Moscova, a anunţat astăzi portalul de afaceri Finanzen.net, citând compania energetică germană.

"Ca şi alte companii germane şi europene, Uniper a schimbat metoda de plată pentru livrările de gaze din Rusia. Uniper plăteşte în euro în conformitate cu noul mecanism de plată", a informat compania.

"Prima dintre aceste plăţi a fost făcută la sfârşitul lunii mai", a adăugat Uniper. Procesul a fost convenit în prealabil cu guvernul german şi respectă instrucţiunile Comisiei Europene, a menţionat compania.

---

Actualizare 16:26- Oficial rus de securitate: "Curajul demonstrat în Donbass arată adevărul din partea Rusiei"

Moscova-TASS-31.05.2022- Curajul, eroismul şi sacrificiul de sine de care au demonstrat miliţienii şi trupele ruse în republicile Donbass arată că adevărul este de partea Rusiei, a declarat astăzi secretarul Consiliului de Securitate al ţării, Nikolay Patrushev.

"Curajul, eroismul şi sacrificiul de sine demonstrat de miliţienii locali şi militarii ruşi din Doneţk şi Republicile Populare Lugansk sunt dovada că adevărul este de partea noastră", a spus Patrushev, într-o întâlnire la Kazan privind securitatea naţională în regiunea Volga.

Oficialul rus de securitate a subliniat, de asemenea, că Rusia va atinge cu siguranţă obiectivele operaţiunii sale militare speciale.

---

Actualizare 14:42- Autorităţile: Regiunea Herson intenţionează să adere în curând la Rusia, devenind constituentul acesteia

Moscova-TASS-31.05.2022- Autorităţile regiunii Herson intenţionează să ridice problema intrării regiunii în Federaţia Rusă în viitorul apropiat, pentru ca aceasta să devină entitatea teritorială cu drepturi depline a Rusiei, a declarat pentru TASS Kirill Stremousov, şef adjunct al Administraţiei Militar-Civile a regiunii Herson astăzi.

"Regiunea Herson intenţionează să adere la Federaţia Rusă în viitorul apropiat, devenind constituentul său cu drepturi depline", a spus oficialul.

---

Actualizare 12:20- Gazprom confirmă suspendarea livrărilor de gaz către GasTerra

Moscova-TASS-31.05.2022- Gazprom a confirmat suspendarea completă a livrărilor de gaz către compania olandeză GasTerra BV din cauza neplatei în ruble, a anunţat astăzi holdingul rusesc de gaze într-un comunicat.

"La sfârşitul zilei lucrătoare din 30 mai, Gazprom Export nu a primit încă o plată de la GasTerra BV pentru gazul furnizat în aprilie, care urma să fie efectuată în conformitate cu Decretul preşedintelui rus nr. 172 din 31 martie, 2022", se spune în comunicat.

Plăţile pentru gazele furnizate începând cu 1 aprilie trebuie efectuate în ruble prin intermediul unor noi detalii de cont, despre care contrapărţile au fost informate în mod corespunzător, a adăugat Gazprom.

---

Actualizare 9:45- Mikhail Ulyanov: Rusia va găsi alţi importatori pentru petrolul său

Moscova-TASS-31.05.2022- Rusia va găsi alţi importatori pentru petrolul său, a declarat Reprezentantul permanent al Moscovei, Mikhail Ulyanov, comentând al şaselea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei, care include un embargo parţial asupra petrolului rusesc.

"Aşa cum a spus pe bună dreptate ieri, Rusia va găsi alţi importatori. De remarcat este că ea acum contrazice propria ei declaraţie de ieri. O schimbare foarte rapidă a mentalităţii indică faptul că UE nu este într-o formă bună", a scris Ulyanov pe Twitter, ca răspuns la postarea lui der Leyen care anunţă embargoul parţial pe petrol.

---

Actualizare 21:35- Kremlinul dezvăluie un acord de plată cu euroobligaţiuni, similar cu sistemul de gaz pentru ruble

Moscova-TASS-30.05.2022- Experienţa plăţilor pentru gazul rusesc în ruble s-a dovedit a fi benefică atât pentru vânzători, cât şi pentru cumpărători, motiv pentru care acest principiu ar putea fi folosit şi pentru plăţile cu euroobligaţiuni, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Această întrebare trebuie adresată Ministerului de Finanţe. Dar, în general, experienţa aranjamentului de gaz [pentru ruble], de exemplu, s-a dovedit a fi oportună atât pentru vânzători, cât şi pentru cumpărători, având în vedere condiţiile actuale. Deci, de ce să nu folosiţi asta, doar invers?" el a spus când a fost întrebat în ce măsură a fost dezvoltat acest sistem pentru euroobligaţiuni şi dacă ar putea fi aplicat înainte de plăţile cupoanelor din iunie.

Peskov a îndemnat totuşi oamenii să se adreseze unei agenţii relevante pentru detalii.

Anterior, ministrul rus de Finanţe Anton Siluanov a declarat pentru Vedomosti, un cotidian naţional, că Moscova plănuieşte să facă plăţi către deţinătorii ruşi de euroobligaţiuni printr-un mecanism similar cu sistemul de plată a gazului rusesc în ruble. Pentru a face acest lucru, investitorii străini vor trebui să deschidă conturi în valută străină şi în ruble într-o bancă rusă, au relevat informaţiile publicate.

---

Actualizare 18:50- Vladimir Putin i-a confirmat lui Erdogan că Rusia poate exporta alimente dacă sancţiunile sunt ridicate

Moscova-TASS-30.05.2022- Preşedintele rus, Vladimir Putin, a confirmat, astăzi, disponibilitatea părţii ruse de a exporta îngrăşăminte şi alimente dacă sancţiunile vor fi ridicate în conversaţia telefonică cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

"În lumina problemelor de pe piaţa alimentară mondială apărute ca urmare a politicii financiare şi economice neînţelepte a statelor occidentale, s-a confirmat că Rusia poate exporta cantităţi considerabile de îngrăşăminte şi produse agricole în cazul în care restricţiile relevante de sancţiuni anti-ruse sunt ridicate. ", a spus Kremlinul.

Putin şi Erdogan au discutat despre situaţia din Ucraina cu accent pe asigurarea unei navigaţii sigure în Marea Neagră şi Marea Azov şi eliminarea ameninţării minelor în zonele lor de apă, a adăugat serviciul de presă al Kremlinului. "Vladimir Putin a remarcat disponibilitatea părţii ruse de a facilita tranzitul maritim neobstrucţionat al mărfurilor în coordonare cu partenerii turci. Acest lucru se referă şi la exportul de cereale din porturile ucrainene", a menţionat serviciul de presă.

---

Actualizare 14:24- Kremlinul dezvăluie un acord de plată cu euroobligaţiuni similar cu sistemul de gaz pentru ruble

Moscova-TASS-30.05.2022- Experienţa plăţilor pentru gazul rusesc în ruble s-a dovedit a fi benefică atât pentru vânzători, cât şi pentru cumpărători, motiv pentru care acest principiu ar putea fi folosit şi pentru plăţile cu euroobligaţiuni, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor.

"Această întrebare trebuie adresată Ministerului de Finanţe. Dar, în general, experienţa aranjamentului de gaz [pentru ruble], de exemplu, s-a dovedit a fi oportună atât pentru vânzători, cât şi pentru cumpărători, având în vedere condiţiile actuale. Deci, de ce să nu folosiţi asta, doar invers?" el a spus când a fost întrebat în ce măsură a fost dezvoltat acest sistem pentru euroobligaţiuni şi dacă ar putea fi aplicat înainte de plăţile cupoanelor din iunie.

---

Actualizare 10:21- Expert turc: "Aderarea Ucrainei la NATO este puţin probabilă în viitorul apropiat"

Ankara-TASS-30.05.2022- Singurele perspective pentru Ucraina sunt să intre rapid în UE, în timp ce aderarea ţării la NATO este puţin probabilă în viitorul apropiat, a declarat astăzi pentru TASS un important expert turc în securitatea europeană.

"În prezent, Ucraina nu are nicio şansă de a fi admisă în NATO. Ţara are mai multe şanse să adere la UE, totuşi problema nu este pe agenda de astăzi, în ciuda declaraţiilor care se aud în Europa despre pregătirea sa de a integra imediat Ucraina în familia europeană", a declarat Huseyin Bagci, preşedintele Institutului de Politică Externă al Turciei.

Dacă Ucraina a rezistat până acum Rusiei, este în primul rând datorită sprijinului pe care l-a primit de la NATO, a spus el.

---

Actualizare 08:19 Putin va purta luni o discuţie telefonică cu preşedintele turc Erdogan

Moscova-TASS-30.05.2022- Preşedintele rus Vladimir Putin va ţine astăzi o discuţie telefonică cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan a făcut anunţul despre discuţie ieri, iar informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Liderii Rusiei şi Turciei vor discuta din nou despre situaţia din Ucraina în contextul operaţiunii militare speciale a Rusiei de apărare a republicilor populare Doneţk şi Lugansk. Mai mult, Erdogan este de aşteptat să ţină o conversaţie telefonică cu preşedintele ucrainean Vladimir Zelensky pe 30 mai.

---

PRESA DIN RUSIA 11.05.-28.05.2022

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Maria Zakharova: "Rusia nu face campanie împotriva culturii Ucrainei"

    Binenteles ca nu, cine si-ar fi inchipuit o asa barbarie din partea gloatelor lui Putin, ei doar rad orase de pe fata pamantului, bombardeaza teatre pline cu femei si copii, ard carti de istorie care nu le plac, golesc muzeele de obiecte istorice si de ooere de arta iar apoi ca arate subtilitatea, finetea si atentia la detalii a gandirii strategice rusesti de rit stalinist deporteaza cu forta sute de mii de oameni, le fura copii si le introduce invamant obligatoriu in limba rusa. Astea nu intra in nici un caz la "campanie impotriva culturii Ucrainei" ci doar la genocid cultural. 

    Recomand doua canale pe youtube, cu o uriasa audienta in Rusia, MAXIM CAȚ si IURI DUDI, cu traducere corecta in limba engleza, cu prezentari oneste a situatiei razboiului si la ce se vor astepta in viitor rusii de rand ! La fel canalul 1420, cu interviuri pe strada ! Respect pentru rusii rationale , dar mai ales lucizi !...

    1. "Respect pentru rusii rationale"? Mai e de lucru la traducerea in limba romana...

      Da,nene,mi-ai gasit greseala si oi fi crezand ca sunt propagandist ucrainean, dar sunt nascut pe str. Krupskaia din Ploiesti, taica-meu e din Vrancea, de pe langa Dragosloveni (pun ramasag ca habar nu ai unde e) ,cam pe unde Suvorov a cazut beat de pe cal si bolsevicii nostri i-au facut statuie colea). Mai bine arunca o privire pe unul din clipurile acelor canale si gandeste-te cate cati traducatori de-ai nostri avem pe youtube (deci nu cu traducere automata)

      Salutare viezure ! 

      Erata : "cate sau cati traducatori"

      Tu sigur nu esti roman.

    Vladimir Putin: "Operaţiunea Rusiei în Ucraina decurge conform planului şi nu este nevoie să o strângem în termene limită"

    Inca una din putul mintii, plan fara termene limita. Mai bine plan fara resurse, aia treaba. Faci un plan si stai frumos o eternitate cugetand pe o piatra asteptand sa ti se aseze lucrurile dupa cum le-ai visat.  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb