Italia, Franţa şi Germania au ajuns luni la un acord care să sprijine viitoarele lansări ale rachetelor Ariane 6 şi rachetelor mai mici Vega-C ale Avio, a declarat ministrul italian al Industriei, transmite Reuters.
Noul lansator european construit de ArianeGroup - un joint-venture Airbus-Safran - a fost întârziat de probleme tehnice şi urmează să organizeze prima lansare test în 2024, cu o întârziere de patru ani faţă de planul original.
Generaţia anterioară de rachete pentru sarcini utile grele, Ariane 5, a fost retrasă în iulie.
Dincolo de rezolvarea problemelor tehnice imediate, statele europene au fost în dezacord în privinţa bugetelor şi programelor pe termen mediu, dincolo de primele 15 zboruri ale Ariane 6.
"Sunt stabilite o serie de puncte fundamentale pentru relansarea sectorului spaţial, soluţionând disputele de lungă durată cu privire la disponibilitatea lansărilor şi a site-urilor acestora şi, în final, punând bazele unei noi etape unificate în Europa şi în mediul competitiv global, ", a spus Urso într-o declaraţie.
Zvorurile rachetei mai mici Vega-C au fost blocate din 22 decembrie după o lansare eşuată.
Italia a militat pentru ca racheta să fie comercializată separat de filiala ArianeGroup, Arianespace, care în prezent vinde şi operează toate lansările importante europene.
Acordul de luni creează condiţiile ca Vega-C să fie operată independent de producătorul italian Avio, pe lângă aranjamentele actuale efectuate de Arianespace, se mai arată în comunicat.
La Milano, acţiunile Avio au crescut cu 2,9%.
Acordul tripartit a fost semnat în timpul unei reuniuni ministeriale a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) la Sevilla, Spania.
Lansatoarele sunt o problemă presantă, deoarece Europa se confruntă cu un decalaj în accesul la spaţiu ca urmare a întârzierilor Ariane 6 şi Vega-C, împreună cu pierderea accesului naţiunilor vest-europene la programul Soyuz al Rusiei din cauza războiului din Ucraina.
Directorul general al ESA, Josef Aschbacher, a declarat săptămâna trecută că există "lumină la capătul tunelului" în eforturile de a aduce Ariane 6 pe rampa de lansare şi de a restabili accesul independent al Europei la spaţiu.