Presă: Ţările membre OMS extind negocierile privind un acord de prevenire a pandemiilor

A.F.
Internaţional / 2 iunie

Presă: Ţările membre OMS extind negocierile privind un acord de prevenire a pandemiilor

Cele 194 de ţări membre ale OMS au decis, sâmbătă, să prelungească negocierile privind un acord de prevenire a pandemiei, menit să evite greşelile grave făcute în timpul dezastrului sanitar Covid-19, informează AFP.

De asemenea, acestea au adoptat amendamente la Regulamentul sanitar internaţional (RSI), un cadru obligatoriu din punct de vedere juridic pentru a răspunde la urgenţele de sănătate publică, care şi-a arătat limitele în timpul Covid. Modificările introduc noţiunea de "urgenţă pandemică" şi "mai multă solidaritate şi echitate", potrivit unui comunicat de presă al OMS.

"În această seară am câştigat cu toţii şi lumea a câştigat", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în faţa unei săli plenare pline la sediul ONU din Geneva, în aplauzele publicului.

Adunarea Mondială a Sănătăţii (WHA), organul suprem de decizie al OMS, reunit săptămâna trecută la Geneva, "şi-a luat angajamente concrete pentru a finaliza negocierile privind un acord global asupra pandemiilor în termen de cel mult un an", a subliniat OMS.

Ipoteza Trump

Ţările africane doreau să finalizeze negocierile până la sfârşitul anului.

Teama unei realegeri, în noiembrie, a lui Donald Trump, care a retras Statele Unite din OMS şi nu a făcut un secret din dispreţul său pentru organizaţie, planează asupra discuţiilor.

Dar dr. Tedros şi-a exprimat încă o dată încrederea într-o încheiere cu succes a negocierilor, în ciuda obstacolelor.

"Deciziile istorice luate astăzi demonstrează voinţa comună a statelor membre de a-şi proteja propriile populaţii, precum şi pe cele din întreaga lume, de riscul comun al urgenţelor de sănătate publică şi al viitoarelor pandemii", a subliniat şeful OMS, adăugând că "întrebarea nu este dacă va exista o viitoare pandemie, ci când va avea loc".

El crede că succesul privind RSI va da un impuls negocierilor privind viitorul acord, care, "odată finalizat, ar contribui la repetarea ravagiilor cauzate" de Covid-19.

În decembrie 2021, într-adevăr, şocul catastrofei sanitare în care a fost atunci lumea - care a făcut milioane de victime, a afectat economiile şi a paralizat sistemele de sănătate - a fost cel care a determinat ţările membre ale OMS să lanseze negocierile pentru un acord obligatoriu privind prevenirea, pregătirea şi răspunsul în caz de pandemie.

În pofida câştigurilor şi a apropierii realizate în timpul negocierilor, diferenţele rămase vor fi greu de depăşit, în special în ceea ce priveşte schimbul de know-how şi accesul rapid la mijloacele de combatere a unei noi crize sanitare.

În ţările în curs de dezvoltare, amintirile rămân vii în ceea ce priveşte ţările bogate care acaparează doze de vaccinuri în detrimentul binelui comun şi care refuză să îşi împărtăşească tehnologiile.

Acestea insistă asupra faptului că acordul va fi echitabil sau nu va fi.

RSI a fost adoptat pentru prima dată în 1969 şi actualizat ultima dată în 2005.

Dar Covid-19 a scos la iveală deficienţele sistemului, ţările nereuşind să reacţioneze atunci când OMS a declarat o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai înalt nivel de alarmă din ianuarie 2020.

Abia câteva săptămâni mai târziu, şeful OMS a creat un şoc salutar atunci când a vorbit despre o pandemie, permiţând opiniei publice şi guvernelor să realizeze gravitatea situaţiei.

Negociatorii au introdus, prin urmare, o "urgenţă pandemică, pentru a declanşa o colaborare internaţională mai eficientă ca răspuns la evenimentele care riscă să devină sau au devenit o pandemie", se arată în comunicatul de presă al OMS.

RSI reformat promite, de asemenea, un acces mai bun la "produse medicale şi la finanţare".

Modificările creează, de asemenea, structuri care vor permite o mai bună pregătire şi aplicare a reglementărilor în toate ţările.

"Experienţa epidemiilor şi pandemiilor, de la Ebola şi Zika la COVID-19 şi Mpox, ne-a arătat că avem nevoie de mecanisme mai bune de supraveghere a sănătăţii publice, de reacţie şi de pregătire în întreaga lume", a declarat Ashley Bloomfield, copreşedinte al Grupului de lucru pentru modificarea RSI.

Nu toată lumea a împărtăşit entuziasmul delegaţilor.

Sute de persoane au ieşit duminică în faţa sediului ONU din Geneva pentru a denunţa OMS - şi ceea ce au considerat a fi un atac la adresa suveranităţii statelor - în faţa sediului ONU din Geneva.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Șeful Oms cu nume de cod Adenom Prostamol nu se lasă. Cică mai vine o plandemie, nu se știe când, dar va veni sigur. Adenom va da startul, va tăia panglica.

    Probabil mărețul eveniment planetar se va întâmpla după războaiele în curs. Ca să ne mai dea o preocupare, o să mai scape vreun virus îmbunătățit în laborator. 

    Ca antidot in niciun caz imunitatea naturală. Vor incerca să impună aceeași zeamă vax reîncălzita pe bază de ArNM, cu modificările și completările ulterioare. In aplauzele purtătorilor de branula ciuruiti non-stop cu zeama minune. 

    Stocul trebuie lichidat. Afacerea continuă.  

    Numai că.... lumea s-a cam trezit. Nu va mai accepta un nou experiment pe pielea ei. 

    1. Doar sovieticii au imunitate naturală, ei fiind supraoameni, după cum bine știm.

      N-avem nevoie de programe antipandemie, economiile autorahice, manipularea și cenzura sunt soluții de bază pentru orice problemă. 

      Lasa ca si rusii au fost la fel de mizerabili in pandemia asta ca cei din vest, nu-i stim ca antivaccinisti.

      Ura fata de rusi e solutia la toate problemele.probleme generate bineinteles de rusi.

      Comentariul ăsta dovedește dacă mai era nevoie lipsa de informare și apariția unor cazuri de tulburări obsesive ca urmare a ingurgitarii propagandei pe nemestecate .

      La fel ca în plandemie.

    Sa incuie mai bine laboratoarele? Sau sa nu mai faca experimente tampite?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb