Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, îşi propune analizarea şi posibila introducere a unor sisteme alternative de vot, informează Agerpres.
"Votul prin corespondenţă l-am experimentat, trebuie să încercăm modernizarea sistemului electoral, încă avem în calcul maşini de numărat buletinele de vot, cât şi testarea, analizarea şi posibil introducerea unui sistem de vot electronic şi pe internet. Suntem în contact cu partenerii noştri din Franţa. Am avut o primă întâlnire cu doamna ambasador al Franţei în România cu privire la demersurile pe care le vom face, pentru că pe 30 mai vor avea loc alegeri regionale în Franţa, la care vor fi testate ca măsuri alternative votul electronic şi votul pe internet şi să observăm, să analizăm, să vedem efectiv cum lucrează aceste maşini electronice de vot. În perioada următoare voi avea o întâlnire cu ambasadorul Olandei în România, mai precis pe 26 martie, pentru a stabili contacte cu omologii noştri din Olanda care se ocupă de alegeri", a spus preşedintele AEP, miercuri, cu prilejul prezentării online a Raportului privind organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 2020.
El a explicat că şi în Olanda sunt utilizate măsuri alternative de vot.
"Avem în acest moment o solicitare şi către Ambasada Statelor Unite şi către partenerii americani pentru a analiza sistemele de vot alternativ de la nivelul SUA, astfel încât să ştim dacă în 2024 vom putea introduce vot electronic şi pe internet şi alte mecanisme de modernizare a procesului electoral (...). Pe 25 martie vom prelua preşedinţia Asociaţiei Oficialilor Electorali, care e formată din 26 de state şi prin intermediul cărora vom încerca să verificăm şi să testăm la nivelul acestora sistemele alternative de vot", a menţionat preşedintele AEP.
El a subliniat necesitatea unui Cod electoral prin care prevederile referitoare la alegeri şi la organizarea şi finanţarea partidelor politice din România să fie unificate. Potrivit preşedintelui AEP, alegerile parlamentare din 2020 au fost organizate în siguranţă, transparenţă şi corectitudine, deşi contextul a fost unul dificil.
Constantin-Florin Mituleţu-Buică a spus că autorităţile implicate în organizarea procesului electoral au dat dovadă de competenţă şi responsabilitate în desfăşurarea scrutinului în situaţia pandemică din 2020, conform Agerpres.
"Aceste alegeri s-au desfăşurat corect, liber şi fără incidente, cât şi cu respectarea tuturor regulilor de protecţie sanitară şi distanţare fizică", a afirmat preşedintele AEP.
Directorul general al Departamentului Logistică Electorală din cadrul AEP, Daniel Duţă, a precizat că la alegerile parlamentare din 2020 au fost organizate 18.802 de secţii de votare în ţară, cu opt mai multe decât cele de la alegerile locale. El a precizat că 10.608 de secţii de votare au fost în comune, 6.430 - în municipii şi 1.764 - în oraşe.
1. Doar fraierii vor mai vota!
(mesaj trimis de vlad tepes în data de 17.03.2021, 16:20)
Mai Mituleţule-sluguleţule, daca tot vrei sa faci o treaba buna(nu mare) pt Statul Subteran si sa fii astfel si rasplatit, ca o sluga loaiala ce esti, eu iti recomand sa cumperi niste masini de vot dintr-alea elvetiene, care i-au adus lui mos senil Bideu, noaptea in cateva ore, sacii de voturi electronice necesare pt castigarea presedintiei SUA! In acest mod, Sistemul securist din Colonie, poate desemna si un urangutan pt functia de presedinte(nu suntem nici astazi departe de acea situatie ), pt ca sigur acesta va castiga!