Preşedintele ANAF: "Inspectorii Antifraudă încă analizează modelul de business al OMV de anul trecut"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 martie 2023

Sursa foto: omvpetrom.com

Sursa foto: omvpetrom.com

"Termenul final de depunere a declaraţiei pentru taxa de solidaritate este 25 iunie"

OMV Petrom se aşteaptă să nu plătească contribuţia de solidaritate pentru anul fiscal 2022

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) încă analizează modelul de business de anul trecut al OMV Petrom şi furnizează informaţii către Ministerul Finanţelor, pentru discuţiile pe care acesta le are cu Comisia Europeană, a spus ieri preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, cu ocazia unei conferinţe de presă.

Afirmaţia vine în condiţiile în care, reprezentanţii OMV Petrom au afirmat că se aşteaptă să nu plătească această taxă pentru anul fiscal 2022. Contribuţia a fost instituită la finele anului trecut, printr-o ordonanţă de urgenţă ce a transpus un regulament european, condiţii în care, Ministerul Finanţelor a cerut clarificări Comisiei Europene privind aplicarea taxei.

Lucian Heiuş a afirmat: "Încă avem inspectori de la Antifraudă la OMV Petrom. Nişte inspectori foarte buni, specializaţi în produse energetice, care analizează, verifică şi controlează cu foarte multă atenţie modelul de business pe care l-a avut OMV anul trecut. Furnizăm în acelaşi timp toate informaţiile pe care ni le cere Ministerul de Finanţe pentru a continua discuţiile cu Comisia, pentru a stabili foarte clar modul de aplicare şi de implementare a regulamentului, atât în litera, cât şi în spiritul lui. Termenul final de depunere a declaraţiei pentru acest impozit de solidaritate este 25 iunie. Atunci se va trage de fapt linia şi vom vedea cine va depune, cine nu. Este o acţiune mult, mult mai complexă şi mai dificilă de cât ne-am imaginat la început, dar eu cred că la final rezultatul va fi cel pe care îl aşteaptă mulţi dintre dumneavoastră",

Întrebat de jurnalişti care este rezultatul aşteptat de mulţi dintre noi, preşedintele ANAF a spus: "Mai mulţi bani la bugetul de stat".

La jumătatea lunii ianuarie, OMV Petrom anunţa că se aşteaptă să nu intre în scopul contribuţiei de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite.

"În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 şi a prevederilor ordonanţei de urgenţă, ne aşteptăm că OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului", se menţiona în raportul companiei publicat la BVB.

La finele anului trecut, Guvernul a adoptat printr-o ordonanţă de urgenţă, ce transpune un regulament al Uniunii Europene, aşa-numita "contribuţie de solidaritate", ce se va aplica producătorilor de ţiţei, gaze şi rafinăriilor. Prin aceasta, statul va taxa cu 60% profiturile impozabile care depăşesc cu peste 20% media ultimilor patru ani. Cu toate că regulamentul UE prevede un nivel minim al taxei de 30%, la noi s-a optat pentru o taxă dublă, ceea ce stârnit nemulţumirea unor jucători din domeniu.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Am inteles. Analizati modelul de business de multe luni si concluzia este clara. Petrom, companie romaneasca, cu capital majoritar austriac si minoritar romanesc, nu se incadreaza si nu va plati taxa oneroasa impusa de Romania.

    1. Cum spuneam - directiva a intrat in vigoare in iulie 2022 iar OMV a avut 6 luni sa-si puna la adapost profiturile. Acu... prinde orbu, scoate-i ochii !!

      Caciu si Heius se adancesc in penibil. Daca OMV a spus ca nu se incadreaza nu a vorbit aiurea in tramvai ci a avut o armata de specialisti pusi la munca sa o faca sa NU se incadreze. Asta e realitatea  

    Asta cu e o actiune mult mai complexa si mai dificila ... e ca si cand chemi un mester sa-ti repare robinetul si zice: vai ce complicat..Ce complicat frate e meseria ta sau nu?

    Numai unul slab in meseria lui zice: a aici e complicat. Ce complcat?  

    In ziua de azi totul e pe calculator, in 5 minute ti se da orice cifra din programul de contabilitate. Dar trebuie sa stii ce sa-ntrebi. Altfel stai pe acolo cu lunile si te plangi ca sefu, aici e complicat :))

    Vor rămâne cu analiza.

    Biruri va plăti doar pulimea.

    Daca Omv a spus ca nu tb sa plateasca, nu va plati. Acolo, la omv, mai toti sunt profesionisti. Grupul infractional denumit statul roman, in mod logic si legal, nu are cum interpreta altfel datele.

    Lasati dreaq omv in pace. V-a dat destui bani, infractorilor. Lasati-i sa-si faca businessul si va castiga toata lumea. Nu mai tabarati taman pe cei ce-si fac bine treaba si de pe urma carora traiti si voi. 

    1. Va castiga toata lumea in afara de poporul roman care este jumulit la ponpa de cei de la OMV.

      Mergi la LUKOIL sau Rompetrol sau la moldoveni că e mai ieftina

      taci ca nu stii...

      Trebuie sa plateasca , pe drept ptr ce au furat. Statul stie , si ar trebui sa apese ope pedala care trebuie ..

      Vor iesi la vedere contracte, facturi , plati catre viena etc... 

    Cred ca, de fapt, rezultatul pe care il asteapta multi dintre noi, la care face referire cetateanul de la anaf, este sa mai dispara din incompetentii si coruptii din administratia centrala si locala. Daca s-ar intampla asta, macar partial, PIB-ul s-ar dubla in primul an.

    1. Cred ca, de fapt, rezultatul pe care il asteapta multi dintre noi, la care face referire cetateanul de la anaf, este sa mai vina un dividend special in vara, ca ne este foame de la atata inflatie! ;))

    Profitul Petrom va ajunge acolo unde trebuie: la actionari! Mult mai bine decat la pensiile speciale sau la bugetarii incompetenti.

    ce o sa inteleaga prostovanul roman, imbecilizat de uitat pe romania tv si A3, strainii e rai, nu vor sa plateasca etc

    nu ca e vina guvernantilor ca au bagat o taxa unde unde se incadreaza la plata , altii nu  

    restul e cancan 

    1. Poporul postrovan roman cu niste guvernanti si politicieni tra.da.tori intelege ca este furat de OMV-Petrom si mai intelege ca ar trebui marita redeventa la petrol si gaze. E simplu, dar nu pentru slu.gi.

    Corect, investesc 6miliarde anul asta, oameni destepti, nu dau 90% din profit ca dividend.

    Analiza slu.gilor nu va duce la niciun rezultat. Privatizam Petrom! Afara cu OMV din tara!

    1. Vezi cazul Tarom si apoi mai comenteaza.

      Petrolul este privatizată. Poate voiai să spui LUKOIL, dar aia nu cred că vrei sa se privatizeze că este a lui Putin

      Nu il dam la Ucrainiei ca sa nu moara de foame ca de poporul asta ne cam doare in fund. Preturi la mancare mai mari ca in Germania, pretul la petrol si gaz mai amre ca in Austria. Totul s-a scumpit cu 100% si stam si ne uitam cum saracim. Pai numai bine il dam la ucrainieni ca poate stiu ei ce sa faca cu el ca toata ziua ii pupam si ii slavim.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb