PREŞEDINTELE ASF, ARESTAT PREVENTIV Parlamentarii nu ştiu ce să-i facă lui Ruşanu

A.T.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 martie 2014

Parlamentarii nu ştiu ce să-i facă lui Ruşanu

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, ieri, arestarea preventivă pentru 29 de zile a preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Dan Radu Ruşanu, în dosarul "Carpatica", decizia fiind definitivă.

Săptămâna trecută, reprezentanţii ASF au anunţat că atribuţiile preşedintelui vor fi preluate de prim-vicepreşedintele Autorităţii Daniel Dăianu, după ce Ruşanu a fost reţinut pentru 24 de ore la DNA, cu propunere de arestare preventivă.

CAB a admis, ieri, recursul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după ce propunerea acestora de arestare preventivă a lui Ruşanu a fost respinsă, pe 26 februarie, de Tribunalul Bucureşti.

Deşi ASF este în subordinea Parlamentului, parlamentarii nu prea ştiu ce decizie să ia în cazul Dan Radu Ruşanu. Parlamentarii nu ne-au dat un răspuns tranşant dacă vor decide demiterea lui Ruşanu de la şefia ASF şi numirea unui nou preşedinte, în urma deciziei de ieri a Curţii de Apel Bucureşti.

Cosmin Nicula, preşedintele Comisie de Buget Finanţe din Senat, ne-a declarat: "Mâine (n.r. astăzi) vom analiza acest aspect, să vedem ce prevede legea. Noi am declanşat recent o investigaţie a activităţii şi salariilor din ASF şi pot să vă spun că instituţia se confruntă cu grave probleme de imagine şi nu numai".

Gheorghe Dragomir, preşedintele Comisiei de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor ne-a spus, la rândul său: "Vom vedea care este cea mai bună soluţie în cazul domnului Ruşanu. Pe de o parte, avem o decizie de arest preventiv, dar pe de altă parte nu există o condamnare definitivă a domniei sale în dosar. Să vedem dacă, până se decid definitiv instanţele în dosar, ASF poate funcţiona cu un preşedinte interimar în persoana domnului Daniel Dăianu".

Domnia sa a precizat că există riscul ca judecătorii să decidă că domnul Ruşanu este nevinovat şi el să dea în judecată ASF pentru demiterea sa.

Procurorii DNA au început urmărirea penală a lui Dan Radu Ruşanu, în dosarul "Carpatica", pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că a întocmit şi a avizat proiectul OUG privind ASF şi ar fi acceptat "protejarea frauduloasă" a intereselor SC Carpatica Asig.

"Din ordonanţa de extindere a urmăririi penale a rezultat că există date şi indicii rezonabile conform cărora, pentru perpetuarea situaţiei de favorizare a SC Carpatica Asig SA şi urmărind impunerea în cadrul consiliului ASF a anumitor persoane, dar şi întărirea propriei puteri decizionale, Ruşanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup", s-a arătat într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit probelor administrate până în prezent, Radu Dan Ruşanu ar fi întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 93/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ASF, precum şi pentru modificarea Legii 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România şi ar fi avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16 octombrie 2013 şi publicat în Monitorul Oficial din 18 octombrie 2013.

"Pentru atingerea intereselor personale, Ruşanu Radu Dan, în complicitate cu iniţiatorul de drept al proiectului de lege, s-a prevalat de angajamentele legislative şi instituţionale pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară şi le-a asumat cu Fondul Monetar Internaţional şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru introducerea unor modificări în proiectul de ordonanţă de urgenţă, care au constat în interpretarea subiectivă şi părtinitoare privind cerinţele legate de calificările profesionale minime pe care trebuiau să le aibă membrii Consiliului A.S.F", susţin procurorii.

Astfel, cunoscând faptul că Daniel George Tudor, la acea dată vicepre edintele sectorului de supraveghere a asigurărilor, nu îşi echivalase studiile efectuate în afara ţării, "a impus şi a obţinut modificarea legislaţiei, în sensul introducerii, ca şi condiţie, pentru a ocupa funcţia de membru al Consiliului A.S.F., experienţa profesională în domeniul financiar a instituţiilor de credit şi/sau a instituţiilor financiare nebancare de minimum nouă ani de la data absolvirii studiilor", au precizat procurorii.

O altă prevedere a cărei reglementare a obţinut-o, în cadrul şedinţei de guvern din 16 octombrie 2013, a constituit-o concentrarea, sub autoritatea exclusivă a preşedintelui ASF, a deciziei de declanşare sau nu a unor controale la societăţile de asigurări, inopinate, "îngrădind astfel atribuţiile vicepreşedinţilor sectoarelor supravegheate, care se presupune că aveau competenţele să decidă oportunitatea instituirii unor astfel de controale", au mai arătat procurorii.

În acest mod, susţine DNA, Ruşanu a urmărit şi a obţinut foloase necuvenite, prin încălcarea normelor de drept, aducând vătămări, atât instituţiei Autorităţii de Supraveghere Financiară, care, ca organism administrativ autonom de specialitate, trebuie să funcţioneze, guvernat de principiul transparenţei instituţionale, cât şi lui Tudor Daniel George.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Nu pot sa cred ca parlamentarii nu stiu ce decizie sa ia in cazul unui excroc dovedit deja. va dati seama ce IQ au cei care ne reprezinta in departament? Nu mai am nici un comentariu.

    1. 1. JOS CU OPORTUNISTII PUSI IN POST ODATA CU INFIINTAREA ASF. MOTIV: PROFESIONALISM-0

      2. ANGAJATI OAMENI DIN PIATA, PRIN CONCURS, OAMENI CARE SA NU FI FOST SANCTIONATI IN VIATA LOR DE AUTORITATE, OAMENI INTEGRI, NU POTI SA AI IN DEPARTA,MENTUL DE CONTROL OAMENI SANCTIONATI PT PRACTICI FRAUDULOASE CARE SA CE? AAAAAA, TREBUIE SA AI EXPERIENTA CA SA STIE CE SA CONTROLEZE SI CUM. N-AM AUZIT IN VIATA MEA ASA CEVA DAR EXISTA , LA ASF DRAGILOR 

      3. EXISTA OAMENI IN PIATA CARE POT ADUCE EXPERIENTA LOR IN PRACTICA IN REGLEMENTARI, NU TREBUIE SA-I CAUTATI, AU RENUME, SUNT INTEGRI SI TREBUIE SA REPREZINTE VARFUL PENTRU CA MERITA 

      4. SEFII DEPARTAMENTELOR DE SPECIALITATE-DE O INCOPENTENTA MAXIMA, CA LEAFA TOT VINE, INDIFERENT DE ATITUDINE 

      5. DE CE TREBUIE SA INVENTAM? TREBUIE DOAR SA COPIEM. DAR BINE, CU LOGICA SI CAP 

      6. DE CE O INVESTIGATIE TREBUIE SA DUREZE ATAT DE MULT? POATE SE CLASEAZA DOSARUL DOMNILOR SI SE PRESCRIE CAZUL, ACOLO TREBUIE ACTIONAT RAPID, CU MASCATI CAND AI O SUSPICIUNE 

      CAND FURI DINTR-UN MAGAZIN, E FURT CALIFICAT, AJUNGI LA POARTA ALBA DE URGENTA DAR PRIN PIATA DE CAPITAL STUDIEM, CE??? NU E CLAR???? DOMNILOR CU DREPT DE DECIZIE, TREZITI-VA PANA CAND NU-I PRE TARZIU PENTRU PIATA DE CAPITAL DIN ROMANIA. IA GANDITI-VA, PANA VINE ALT PRESEDINTE LA ASF, PANA ISI ADUCE OAMENII, PANA CAND DAU CU NASUL .... 

      LUATI IN CALCUL FAPTUL CA DL RUSANU AVEA O FUNCTIE IMPORTANTA INAINTE SA ACCEPTE SEFIA ASF, TOT CE SE INTAMPLA ASTAZI TINE DE POLITICA SI OMUL AVEA CE MANCA, PUTEA SA NU FIE IN ASEMENEA SITUATIE DAR SI-A ASUMAT RISCURILE. DACA OMUL MUNCESTE ESTE HOT???? PAI DOMNILOR DACA SPUNETI CA E HOT, DOVEDITI, LASATI CARCOTEALA DE TZATZE CA SA INCHIDEM SUBIECTUL CAT E CALD 

      MAI REFLECTATI SI LUATI DECIZII BENEFICE PENTRU PIATA DE CAPITAL, INVESTITORI, INTERMEDIARI, ANGAJATI 

    Am impresia ca DNA face un fel frectie cu apa chioara la ASF si urmareste doar sa elimine de acolo pe Rusanu, pe Chitoiu si pe purtatoru de cuvant adica cei care l-au suparat rau pe presedintele Basescu.

    Cine sunt membrii "gastii" de la ASF ? 

    DNA are ochelari cu filtru si abuzurile si ilegalitatile fara numar vede doar prejudici aduse ASF si lui Tudor Daniel George adica un alt escroc politic cocotat acolo sa stranga spaga, salrii de peste 40.000 de euro pe luna si salarii compensatorii fara numar care a reusit performanta de a fi avizat in functie de nevasta si a tredu-so cu secretara . DNA nu vede cine a pepetuat situatia la ASF respectiv institutiile care au format aceasta autoritate. Ursache la ce comanda a actionat in cazul sifurilor ? 

    Cred ca ASF va ramane o CLOACA la fel de corupta ca si pana acum intesata cu fini, neveste, secretare, nepoti si amante si se vor extrage chirurgical la comanda doar acele masele care au deranjat presedintele nu eliminarea coruptiei de acolo ! La inregistrarile pe care le are DNA probabil ca se putea salta jumatate din ASF dar se urmareste doar eliminarea a trei persoane de acolo iar ceilalti vor trai santajati cu sabia(inregistrarea ) deasupra capului pe principiul "capul ce se pleaca, sabia nu-l taie "

    Daca ancheta DNA se rezuma la aceste 3 persoane : SA VA FIE RUSINE DNA ! 

    1. Va urmaresc comentariile de mult timp . Acesta este un comentariu de-a dreptul aiurea . In primul rand ca o dai cu " razbunarea politica " ceea ce din start diluiaza eforturile DNA de a pedepsi vinovatii . In al doilea rand ai pretentia ca DNA sa "desfiinteze " CLOACA din ASF fara sa ne spiu si cum ? Pai daca legea de infiintarea a ASF este facuta de escroci cum ai vrea dumneata ca DNA-ul sa dea afara din ASF rudele si amantele de politicieni ? In al treilea rand esti si neinformat . Numai ieri au fost audiati la sediul DNA 102 ( o suta doua ) persoane din cadrul ASF !!! Cred ca de cand domnul Sobolewski ti-a sugerat ca ai putea sa fii angajat la ASF te-a luat valul si lovesti " colateral "

      Partial este posibil si sa ma insel dar nu este nimic colateral, DNA daca se opreste la cele trei cazuri nu a facut nimic !

      Bineinteles ca nu DNA va da afara rudele si amantele din ASF dar intai trebuie sa scuturi bine de coruptie aceasta institutie si sindicatul ei , apoi sa vezi care merita si au calitati sa ramana in ASF . 

      Este adevarat ca daca DNA aresteaza 5 corupti din ASF iar Parlamentul trimite in locul lor alti 5 corupti nu se schimba nimic ! 

      Povestea cu postul la ASF e o gogoasa 100%.

      DNA ma poate convinge daca m-am inselat .  

      Si cine poate avea certitudinea ca, in calitate de sita, va cerne pe cei care merita?

      Graul se cerne greu de neghina, darmite oamenii. 

    Acu ar trebui verificat si modul in care familia Rusanu a dobandit si averea

    Unde ai vazut tu in Tara Asa? Toti vin numiti fie de vantu, fie de altii. Polonezu cum a venit? Paiata cum a fost angajat a? Si tot Asa. Normalul nu este ptr noi. Prostia va fi intodeauna cheia.

    Ziceti ca parlamentarii nu stiu ce sa faca in cazul Unchiului ? Va spun eu : in primul rand trebuie sa modifice urgent legea astfel incat sa prevada si astfel de situatii si mai ales sa prevada pedepsemai aspre in caz ca vreeun alt mafiot ii va lua locul unchiului . In al doilea rand pe baza noii legi sa-l arunce afara din ASf atat pe Unchiu cat si toata conducerea si toate persoanele angajate pe motiv de " nepotism " .Simplu ca buna ziua .

    1. Se demit Unchiul, Viceunchiul savant, Viceunchiul escroc si Viceunchiul mafiot si ziua, poate si zilele, o sa fie bune. Eu insa nu prea cred ca se va intampla asa in anul in care USDMR are nevoie de foarte multe stimulente.

    In orice tara din marea familie europeana in astfel de cazuri DEMISIA reprezinta modalitatea care arata bunul simt si caracterul unei persoane . Chiar daca se va dovedi nevinovat sau nu vor fi dovezi suficiente pentru a dovedi vinovatia acestui domn, impactul acestei situatii la nivelul pietei financiare precum si umbrirea reputatiei institutiei sunt motive care ar fi mai mult decat suficiente pentru o DEMISIE.

    Inlaturarea prin act normativ a unui coleg dezagreabil o fi fost infractiune?

    Mai degraba parlamentarii saracii, in special membrii comisiilor de buget finante care erau colegi cu Rusanu, se tem ca DNA-ul sa nu-i intrebe si pe ei cum de au ales atat de des in asemenea functii, oameni dubiosi de-ai lui Vantu si Catarama precum acest Rusanu, Dan Constantinescu, Corneliu Moldoveanu s.a. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb