• Pericolul discriminărilor între acţionarii SIF
Logica soluţiei găsite la Senat în problema "concertării" acţionarilor la SIF-uri prezintă o fisură, susţine Consiliul de administraţie de la SIF Transilvania.
Prin vocea preşedintelui Mihai Fercală, SIF Transilvania observă că, dacă menţinem plafonul maxim de concentrare a acţionarilor la 1%, dar lărgim plaja "concertării" la 5%, atunci introducem discriminări între acţionari.
Problema "concertării" acţionarilor la SIF-uri a fost abordată într-un act normativ, pro-iectat la începutul lunii, de Comisia pentru Piaţa de Capital din Camera Deputaţilor, care a sesizat că limita de concentrare de 1% a acţiunilor SIF poate fi eludată prin interpuşi ai unui singur investitor, care să cumpere cîte 1%, fiecare.
La rîndul său, iniţiativa din Camera Deputaţilor era succesivă unui discurs al preşedintelui Traian Băsescu, care, pe cît de vehement, pe atît de obscur, vorbise despre pericolul confiscării SIF-urilor în interese de grup.
Iniţiativa din Camera Deputaţilor a stîrnit vii proteste ale unor acţionari SIF care, aşa cum proiectaseră deputaţii, urmau să fie obligaţi să-şi vîndă excedentul de acţiuni deţinute "concertat", peste nivelul de 1%.
Comisia de Buget Finanţe din Senat a anunţat, cu o săptămînă în urmă, că a întrunit consensul politic în jurul soluţiei care să permită "concertarea" la nivelul de 5%, menţinînd limita maximă de concentrare la 1%, astfel ca excedentul de peste acest nivel să nu fie obligatoriu a fi vîndut.
Preşedintele SIF Transilvania, Mihai Fercală, observă, însă, că, dacă grupul de investitori SIF "concertat" primeşte drept de vot pentru 5%, atunci apare o discriminare între două categorii de acţionari - cei individuali şi cei "concertaţi" - deşi sînt deţinători de acţiuni care le conferă acelaşi tip de drepturi.
Mai mult, domnul Fercală avansează chiar ipoteza că ar fi posibil ca doi investitori SIF să notifice la CNVM că reprezintă un "grup concertat" şi să dobîndească astfel abilitarea să achiziţioneze cîte 2,5% din acţiunile unui SIF, încălcînd interdicţia de concentrare de 1% (în opinia noastră, ipoteza aceasta este oarecum forţată, dar observaţia asupra discriminării este consistentă).
Preşedintele SIF Transilvania precizează că nu este de acord cu ideea obligării acţionarilor SIF să-şi vîndă acţiunile deţinute în exces, dar că nu trebuie să le fie permis votul peste limita de concentrare stabilită legal.
Senatorul Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei Buget, Finanţe, Bănci, admite observaţiile domnului Mihai Fercală: "Sînt două variante, discutăm, n-am bătut nimic în cuie; lucrul cel mai important, aici, este să nu obligăm pe nimeni să vîndă".
Atitudinea domnului Vosganian vine din dorinţa să liniştească piaţa Bursei care, de-a lungul dezbaterii subiectului, s-a comportat extrem de capricios, conducînd la pierderi notabile pentru deţinătorii de acţiuni SIF.
• Abuz de putere?
Guvernul a comis un abuz de putere cînd a emis Ordonanţa 41/2005 prin care pragul de concentrare la SIF-uri a urcat de la 0,1% la 1% - susţine preşedintele SIF Transilvania, Mihai Fercală.
Domnul Fercală atenţionează că temeiul legal invocat de Guvern în introducerea Ordonanţei, de fapt, nu pomeneşte niciunde despre faptul că Executivul ar avea dreptul să emită acte normative purtînd peste SIF-uri, ori peste piaţa de capital.
"Guvernul a venit să reglementeze, prin abuz de putere, nişte societăţi comerciale de drept privat", subliniază preşedintele SIF Transilvania, adăugînd că, dacă Parlamentul îi ratifică Ordonanţa, înseamnă că îi abilitează abuzul. (F.G.)