Preşedintele Pezeshkian: "Iranul nu este beligerant, dar se opune ferm oricărei ameninţări"

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 octombrie

Preşedintele Pezeshkian: "Iranul nu este beligerant, dar se opune ferm oricărei ameninţări"

English Version

Preşedintele iranian Masoud Pezeshkian a subliniat, întro postare pe X/Twitter, că, în urma atacului cu rachete al Corpului Gărzilor Revoluţiei Islamice (IRGC) asupra Israelului, premierul Benjamin Netanyahu ar trebui să ştie că Iranul nu este beligerant, dar se opune ferm oricărei ameninţări, potrivit agenţiei naţionale de presă din IRAN, IRNA.

Masoud Pezeshkian a scris: "Atacul, bazat pe drepturi legitime şi în scopul păcii şi securităţii pentru Iran şi regiune, a fost un răspuns decisiv la agresiunea regimului sionist. Această acţiune a fost în apărarea intereselor şi cetăţenilor Iranului".

Preşedintele iranian a avertizat autorităţile de la Tel Aviv: "Acest atac este doar un colţ al puterii noastre. Nu intraţi într-un conflict cu Iranul".

Problemele din Orientul Mijlociu sunt cauzate de prezenţa în regiune a Statelor Unite şi a unor ţări europene "care sunt falşi pretendenţi ai păcii şi liniştii", a declarat liderul Revoluţiei Islamice, ayatollahul Seyyed Ali Khamenei, potrivit agenţiei iraniene de presă Mehr.

Khamenei a adăugat că, dacă statele respective îşi retrag prezenţa în această regiune, fără îndoială aceste conflicte, războaie şi ciocniri vor dispărea complet.

La rândul său, generalul-maior Mohammad Hossein Bagheri - şeful Statului Major al Forţelor Armate iraniene - a avertizat că va lovi toate infrastructurile israeliene din teritoriile palestiniene ocupate, dacă autorităţile de la Tel Aviv vor reacţiona armat la atacul de marţi seară.

Şeful Statului Major al Forţelor Armate iraniene a avertizat: "Dacă regimul sionist, care a atins nivelul maxim al nebuniei, nu este controlat de Statele Unite şi Europa şi doreşte să continue astfel de crime sau să ia măsuri împotriva suveranităţii şi integrităţii noastre teritoriale, operaţiunea din această seară se va repeta la o scară mult mai mare şi toate infrastructurile lui vor fi afectate".

La rândul său, ministrul de Externe al Iranului, Abbas Araghchi, a declarat, potrivit sursei citate, că se aşteaptă la stabilitate în regiune în zilele următoare.

Ministrul iranian al Apărării, generalul de brigadă Aziz Nasirzadeh, afirmă că Republica Islamică va răspunde decisiv dacă regimul israelian reacţionează la recentul atac cu rachete. "Operaţiunea True Promise 2 a fost desfăşurată în cadrul legilor internaţionale", a declarat ieri generalul de brigadă Nasirzadeh, care a continuat că întreaga acţiune a fost una raţională şi s-a bazat pe prevederile Cartei ONU. El a afirmat că 90% dintre rachete au lovit cu succes ţintele stabilite din Israel, fiind vizate doar poziţii militare, mai precis trei baze militare şi o bază Mossad.

Riscul unui război în Orientul Mijlociu este unul ridicat, în condiţiile în care, după atacarea Israelului de Iran, reprezentanţii celor două state nu par dispuse să facă eforturi pentru dezescaladarea situaţiei conflictuale, ci continuă să se ameninţe reciproc, afirmă jurnaliştii Al Jazeera.

"Israelul se angajează să răspundă la barajul de rachete al Iranului; Teheranul ameninţă cu atacuri repetate «cu intensitate multiplicată».

Israelul şi Iranul şi-au emis ameninţări de răzbunare, împingând preocupările de lungă durată cu privire la escaladarea către un război regional la noi cote. (...) Între timp, Israelul şi-a reluat miercuri atacurile asupra Libanului şi a anunţat că trimite trupe suplimentare pentru a efectua ofensiva terestră pe care a lansat-o marţi", arată sursa citată.

În acest context, gruparea armată Hezbollah a declarat ieri că luptătorii săi s-au ciocnit direct cu forţele israeliene în Liban pentru prima dată din anul 2006. Tot ieri, au continuat raidurile aeriene israeliene în sudul Libanului şi în Beirut, suburbiile capitalei fiind bombardate pentru a cauza noi pierderi grupării Hezbollah.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4952
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3087
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9751
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.4311

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb