Preşedintele SIF Banat Crişana Bogdan Drăgoi se autodenunţă pentru manipularea pieţei

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 august 2020

Preşedintele SIF Banat Crişana Bogdan Drăgoi se autodenunţă pentru manipularea pieţei
MAKE

Stupefiant! Preşedintele SIF Banat Crişana (SIF 1) Bogdan Drăgoi se autodenunţă în Comunicatul trimis Bursei de Valori Bucureşti în 30 iulie 2020: "Anterior lunii aprilie 2019, diferenţele valorice rezultate între cele două metode de evaluare nu au fost semnificative, astfel încât să denatureze în mod substanţial valoarea acţiunilor SIF Imobiliare." (Pentru context, vezi NOTA REDACŢIEI).

NOTA REDACŢIEI

Bogdan Dragoi se referă la două metode de evaluare a acţiunilor pe care le detaliase înainte:

"[...] evaluarea acţiunilor SIFI pentru calculul activului net se realizează prin metode diferite, în funcţie de înregistrarea sau nu a unor tranzacţii în piaţă în ultimele 30 de zile, astfel:

- În situaţia în care s-au înregistrat tranzacţii în ultimele 30 de zile de tranzacţionare bursieră, acţiunile SIFI se evaluează în conformitate cu prevederile art. 113 lit. (a) pct. 2 din Regulamentul ASF nr. 9/2014 la preţul de referinţă aferent zilei pentru care se efectuează calculul, în cazul acţiunilor tranzacţionate în cadrul altor sisteme de tranzacţionare decât pieţele reglementate, inclusiv în cadrul altor sisteme alternative de tranzacţionare, furnizat de către operatorul respectivului sistem de tranzacţionare pentru fiecare dintre segmentele respectivului sistem. Preţul utilizat ca preţ de referinţă se calculează în baza activităţii de tranzacţionare din data zilei pentru care se efectuează calculul activului, utilizat ca reper în deschiderea şedinţei de tranzacţionare din ziua următoare";

- În situaţia în care pentru o perioadă mai mare de 30 de zile de tranzacţionare nu se înregistrează tranzacţii, evaluarea acţiunilor SIFI se efectuează în conformitate cu prevederile art. 115 alin. (2) şi alin. (1) lit. a), pct. (1) din Regulamentul ASF nr. 9/2014, la "valoarea contabilă pe acţiune, astfel cum rezultă din ultima situaţie financiară anuală aprobată a entităţii respective". (Vezi întregul Comunicat aici)

Negând că diferenţele valorice rezultate între cele două metode de evaluare ar fi fost semnificative, Bogdan Drăgoi recunoaşte explicit că a tolerat o denaturare a valorii acţiunilor SIF Imobiliare, dar neagă că ea ar fi fost "substanţială", ca şi când ar exista vreo limită legală a denaturării permisă de lege.

Nu, nu există.

Toleranţa la denaturare manifestată de Bogdan Drăgoi este legal inacceptabilă, iar declararea ei în mod oficial reprezintă un autodenunţ de manipulare difuzat prin Bursa de Balori Bucureşti.

Dar, asta nu e totul...

Preşedintele SIF1 Bogdan Drăgoi nu se sfieşte să furnizeze informaţii false la Bursa de Valori Bucureşti, pentru că diferenţele valorice rezultate între cele două metode de evaluare, anterior lunii aprilie 2019, se ridică la zeci de milioane de euro.

De exemplu, diferenţa de care vorbeşte Bogdan Drăgoi este, la 28.09.2018, de 248,5 milioane de lei (circa 50 de milioane de euro), după cum rezultă din propriile documente înaintate la BVB şi care sunt publice. (Vezi NOTA de mai jos)

Notă la situaţia raportării către BVB a activelor şi datoriilor SIF Banat Crişana la 28.09.2018:

"Informăm investitorii că valoarea activului net al SIF Banat Crişana la data de 28.09.2018 a înregistrat o creştere cu 214.470.703 lei reprezentând 8,7%, faţă de valoarea la 31.08.2018. Această creştere se datorează aprecierii semnificative a valorii pachetului de acţiuni deţinut la SIF Imobiliare PLC, care la data de 28.09.2018 are valoarea de 405 milioane lei, faţă de 156,5 milioane lei valoare la 31.08.2018. Facem menţiunea că SIF Imobiliare PLC este emitent listat la BVB pe piaţa AeRO (tranzacţionat sub simbolul SIFI), dar cu o lichiditate foarte scăzută şi tranzacţii sporadice.

Variaţia mare a valorii pentru pachetul deţinut la SIF Imobiliare PLC se datorează metodologiei de evaluare".

Acest salt de 248,5 milioane de lei în aşazisa "valoare de piaţă" a SIF Imobiliare este generat de tranzacţia (acea unică tranzacţie!) cu ...două (2!) acţiuni SIFI, la preţul de 90 de lei/acţiune, de la data de 20.09.2018.

Tranzacţia a umflat SIFI cu 248,5 milioane de lei, iar SIFI a umflat Valoarea Activului Net al SIF Banat Crişana cu aceeaşi sumă.

Dar, probabil că fără această umflătură, Valoarea Activului Net al SIF Banat Crişana ar fi suportat o scădere de 34 de milioane de lei, aşa că, în loc ca rezultatul să explodeze cu aceeaşi cifră ca SIFI, s-a multumit cu o creştere de doar 214,5 milioane de lei.

Deducţie:

- data de 20 septembrie 2018 este anterioară lunii aprilie 2019;

- între 404 milioane lei şi 156,5 milioane lei este o diferenţă de 248 milioane de lei, care nu ar putea fi neglijabilă pentru niciun SIF;

- prin urmare, preşedintele SIF1 Bogdan Drăgoi nu se sfieşte să furnizeze informaţii false la Bursa de Valori Bucureşti, afirmând că "Anterior lunii aprilie 2019, diferenţele valorice rezultate între cele două metode de evaluare nu au fost semnificative".

Manipularea Valorii Activului Net la SIF Banat Crişana nu este de azi de ieri, nu este din 25 aprilie când Bogdan Drăgoi afirma oficial că a început să întreprindă demersuri pe lângă ASF să stopeze denaturarea ei, ci durează de ani de zile.

Manipularea durează de şapte ani.

Manipularea durează de la înfiinţarea şi listarea SIF Imobiliare.

Situaţia sugerează puternic că SIF Imobiliare a fost creat şi listat cu scopul manipulării Valorii Activului Net al SIF Banat Crişana (posibil să fi existat şi scopuri adiacente).

Ziarul BURSA pune la dispoziţia cititorilor săi istoricul complet al tranzacţiilor cu acţiunile SIF Imobiliare, de la data listării societăţii pe piaţa AeRO şi până astăzi (Vezi tabelul din ilustraţie).

Din cele observate de noi, tranzacţiile cu SIFI au loc la momente oportune pentru umflarea Valorii Activului Net al SIF Banat Crişana; există perioade de acalmie, când Valoarea Activului Net al SIF Banat Crişana pare să fie corect calculată, care alternează cu perioade unde ritmul tranzacţiilor cu câte o acţiune SIFI o denaturează consistent şi susţinut, de la o lună la alta.

După cum credem, Activul total, Activul net şi valoarea unitară a activului net pentru SIF 1, raportate prin Anexa 16 lunar, au fost supraevaluate (calculate pe baza preţului de piaţă la SIFI) în următoarele perioade:

luna decembrie 2013, tot anul 2014, ianuarie-martie 2015, iulie 2015, decembrie 2017, martie-aprilie 2018, septembrie-octombrie 2018,

aprilie-mai 2019, mai-iunie 2020.

Pe baza valorii contabile (consider că acestea sunt valori corecte care oglindesc valoarea justă şi reală a patrimoniului privit prin prisma evaluării SIFI), ele au fost calculate în următoarele perioade: aprilie-mai-iunie 2015; august-decembrie 2015, tot anul 2016, ianuarie-noiembrie 2017, ianuarie-februarie 2018; mai-august 2018; noiembrie-decembrie 2018; ianuarie-martie 2019; iunie 2019-aprilie 2020.

Niciunul dintre ziariştii BURSA nu are experienţă de administrator de fond de investiţii şi, prin urmare, nu bag mâna în foc pentru exactitatea acestor calcule, dar ele nu pot fi greşite în întregime şi le public pentru că sunt sugestive pentru practicile administratorului SIF Banat Crişana.

Să menţionăm că Bogdan Drăgoi a primit avizul ASF pentru calitatea de preşedinte al SIF Banat Crişana la data de 19 august 2015 şi, deci, nu are responsabilitate pentru ceea ce au făcut predecesorii lui.

Dar, pentru manipularea de la acea dată până acum este responsabil ca şi pentru falsificarea informaţiei înaintată la BVB cu o săptămână în urmă.

La 19 august 2020, peste doar două săptămâni, Bogdan Drăgoi ar trebui să aniverseze cinci ani la cârma SIF Banat Crişana, dar se află în centrul unei manipulari de piaţă care rivalizează cu cele de la Rompetrol şi FNI.

Opinia Cititorului ( 41 )

  1. Oribil caz, oribil personaj Bogdan Dragoi. Inca n-a fost arestat?

    1. Riscul major al pieței este ASF ul, sa nu vezi cum umfla acțiunea Najib de atâția ani înseamnă, ca ori ca ești prost, ori ești cumpărat! Cum o cheamă pe șefa de la supraveghere in ASF, Cătălina Sava? Mare priceputa. A învățat de la Miclaus cum se tratează manipularea...Halal, pe arabeste. Bat tobele mitica. Nici nu stii ce surprize mai vin...Cititi și voi angajații din asf Ziarul Bursa in continuare. Sa participati la programul de educație financiară de aici, poate aveți nevoie pentru ziua când veți da voi explicații altora. Va uram succes! după faptele voastre. Sa fie proporțional cu Știința voastră ! Hai Craiova! Hai CFR ul! Hai mai Rapid...

      Lakis, Dragoi, Sava, Gradinescu si mai urmeaza, cloaca este mare si putreda.

      L-ai uitat pe Ursache, marele nenorocit care a mosit cartelizarea SIF-urilor si a pregatit terenul pentru preluarea altor SIF-uri de catre gasca penala de la SIF1.

      Oare mai primim dividentele din ultimii 5 sau 6 ani?!?!

    O asemenea fapta constituie infractiune,manipulare de piata, sanctionata cu inchisoare Dragoi ,ASF ,BVB.Oare DIICOT,DNA de autosesizeaza??!!Si nu este doar atit:9mil euro Blue Air,plasamentele Omnitred, Sifi TM Agro ,Hotel Azusa.etc

    1. Dl Dragoi si anterior lui dl Bilteanu au reusit o foarte interesanta performanta in administrarea activelor SIF1. Putina istorie nu strica:

      - dl. Bilteanu nu are pe palmaresul lui investitional decat doua investitii profitabile, anume subscrierea la majorarea de capital ERSTE si cumpararea SAI MUNTENIA INVEST; 

      in rest doar investitii cu rentabilitate negativa sau deturnare de lichiditati generate de lichidarea actiunilor vandabile mostenite de la dl. Cuzman, cum ar fi 

      - cumpararea AZUGA TURISM, la pretut de 250.000 lei camera, afacere de 39 mil lei cheltuiti, fara nici un fel dividende in 7 ani, actual inregistrat la valoarea de 27 mil lei.: 

      - crearea SIF IMOBILIARE, extragandu-se 18 societati detinute majoritar, din portofoliul SIF1, un asa zis holding imobiliar, inregistrat in Cipru, cu motivatia optimizarii financiare. SIFI este listata cu un minuscul free-float la BVB, cu scopul de nu avea probleme cu ponderea nelistatelor in portofoliul SIF1. Scopul real a fost de a crea un vehicol de sifonare a banilor SIF1, fapt dovedit in cei 7 ani de existenta a SIFI, timp in care nu cred ca au fost facute 10 tranzactii, cu cei 13 actiuni din free float, dar s-au scurs pe diverse cai vreo 100 milioane de kei, si s-a vandut in pierdere SIFI TM AGRO. In 7 ani nici un dividend sau alte vreo rentabilitate, doar umflare de valoare 

      - In luna martie 2014 conducerea SIF1 a achizitionat 4 instrumente derivate emise de Royal Bank of Scotland, avand ca activ support actiunea SIF4, tranzactionata la Bursa de Valori Bucuresti. in valoare vreo 21 milioane de lei. Aceste instrumente derivate au fost rascumparate anticipat, 2015, cu o pierdere de circa circa 10 milioane de lei; 

      - au inceput achizitiile intre SIF-uri: SIF Muntenia (38,73 mil lei - valoare actuala 23.67 mil lei), SIF Moldova ( 35,27 mil lei - valoare actuala 66,58 mil lei), SIF Oltenia (22,67 mil lei valoare actuala 22.58 mil lei); actiunile nu s-au tranzactionat deloc in 6 ani, dar macar s-au incasat ceva dividende. 

      - dl Dragoi a cumparat un pachet de 10% actiuni la la INTERCONTINENTAL, de la niste prieteni ai lui Bilteanu, cu 8,5 milioane de lei: desi suntem in pandemie RCHI se tranzactioneaza cu foarte putine actiuni si ridica valoarea din portofoliul SIF1, dar in rest nici dividende nici bani, adica bani inmormantati. 

      - dl. Dragoi a cumparat in 2018 si un pachet de 5.5% la CONPET, pierderea potential inregistrata la aceasta investitie este de circa 16 milioane de lei, dra macar s-au incasat ceva dividende; 

      - tot dl Dragoi a cumparat si celebrele obligatiuni Blue Air, demolate de pandemie, cu scadenta depasita, zero lei beneficii. 

      La ce se gandeste un investitor cand vede o astfel de performanta? Va spun eu. Aceasta nu este o afacere pentru investitori ci o afacere de insideri care sifoneaza un portofoliu in interes propriu si in detrimentul actionarilor de buna credinta. ASF ar trebui sa supravegheze atent, tocmai ca asa ceva sa NU se intample. Dar se intampla permanent timp de 8 ani la SIF1.

      Trimite un mesaj oficial cu toate acestea catre ASF ca sa nu poata spune ulterior ca nu au stiut ce se intampla in piata.

      Vicepresedintele Gabriel Gradinescu este atat de obraznic, incat neaga ca ar fi aflat orice nu-i convine sa afle, chiar daca e scris in ziare si stie toata lumea. E rau sa ai de a face cu un incompetent, dar nu ai nici o speranta in fata unui incompetent care se mai si preface incompetent, desi asta e adevarul.

      Ia spune-ne nou mai anonimule, ce a negat Gradinescu si unde , ca eu nu i-am vazut nicio declaratie? Sau tu esti vreun sifonar intern, suparat ca ti-a scazut salariul ?

      Nici eu nu am vazut vreo reactie din partea ASF-ului desi era cazul dupa cate se intampla la SIF1 si in piata in general.

      Asta ti se pare o atitudine normala din partea "supraveghetorului" pietei care de fapt a ajuns supraveghetorul investitorilor si are grija ca nu cumva acestia sa deranjeze in vreu fel gasca de hoti de la SIF1?

      Mie nu mi se pare normal asa ceva. 

      Concertarea care se vede de pe Luna cu ochiul liber, ca Zidul chinezesc si care a fost desenata in Bursa ca la microscop, e un exemplu care sa te satisfaca?

      Nu, ca te intreb politicos... 

      Aoleu, vezi sa nu faci accident vascular! Zice Make: "Manipularea durează de şapte ani!".Atunci, in cei cinci ani de domnie ai vicepresedintelui Ursache, piata de capital a fost manipulata, dar de el nu zici nimic, nu, domnule anonim? Sau Ursache n-a fost obraznic cu tine si nu te-a pus la punct? Ursache a fost incompetent deoarece in cinci ani n-a facut absolut nimic pe piata de capital, obraznic deoarece a iesit in presa sa-si dea cu parerea despre ce ar trebui sa faca altii, desi chiar el trebuia sa faca si din nou incompetent ca a pus-o pe tron pe doamna Sava pentru merite deosebite! Asta e adevarul !

    Este un foarte mare dobitoc. Nu se poate sa te dai in gat singur in halul asta prostesc. Asta vine din fudulie, ca prostul nu e prost destul daca nu e si fudul.

    1. Lasa Bogdane ca te scapa taticu' si-ti gaseste o celula cu doar doua paturi unde sa fii baietel monogam. Stii ce le fac fetitele la baietei la dusuri?

      Bogdanel, baietelu lu taticu

      Borfasul lu' taticu.

    yo, exista oameni cu fata de limbrici. exista limbrici cu coloana de oameni. exista dragoi si emi pian si d-astia. ne invirtim intr-o cloaca puturoasa si infecta. da vrem respect fratele meu, familia mea, verii mei, salam, guta si uror pian. voma, si nimic in plus, sif 1 2 5 si cam atit

    Ce mizerie de om ruptă de realitate. Sunt acționari săraci pentru care 50-100 lei ca dividende picau atât de bine! Am auzit-o și pe nevasta lui Bilteanu că soțul ei este un exemplu de soț.Adevarat!?

    Se zice că în serviciile de securitate există un departament care își culege informații din presă .Dacă știi să citești poti să obții informații de primă mână!Toată cloaca de la Sif1 ar trebui să alerteze serviciile de securitate, dar se pare că sunt preocupate de altceva ,însă eu cred că aici sunt si securisti implicați!! Au lipsit de undeva unde se rulau bani? Clar,doar un procuror mai poate face ceva dar cu o Codruta in spate!

    La puscarieeeee!

    1. Da, a fost, il cauta pe Lakis, dar acolo i s-a spus ca il poate gasi in biroul lui personal de la SIF Banat Crisana, unde este Paradisul infractorilor,

    Pacat ca nu exista niciun ecou la nivelul organelor abilitate!

    1. Ceea ce insemna ca sunt partase, cumparate sau incompetente.

      Oricum ar fi este grav si trebuie luate masuri. 

    cred activul net este denaturat sau umflat cu un scop in cazul sif1, pentru a putea sa acopere anumite pierderi dar si pentru salariile si bonusurile care se raporteaza la activul net, daca el creste si conducerea sif1 primeste mai multi bani, restul actionarilor pierd

    actiunile SIFI au limitata variatia maxima zilnica la 30%. ultima tranzactie e la 400 lei, prin urmare pretul maxim la urmatoarea trnzactie e de maxim 520 lei. daca presupunem ca tranzactiile se fac intre apropiati ai SIF1, oricine poate pune un ordin acum, la 520 lei, si are prioritate fata de "insideri". ulterior, cumparatorul trebuie doar sa nu mai scoata actiuena la vanzare. dupa maxim 13 asemenea tranzactii, apropiatii SIF1 nu mai au actiuni cu care sa faca tranzactii la momente convenabile. mai mult, la o luna de la ultima tranzactie in calculul activului SIF1 se va lua in considerare valoarea contabila a SIFI.

    1. asf nu intervine chiar daca este evident ce se intampla ? nu sunt legi in tara asta ?

      Si daca tranzacriiele sunt crossuri?

      cross-urile trec prin bursa si trebuie sa tina cont de prioritatea ordinelor. deal-urile nu trec prin ring. dar pe o actiune nu cred ca poti face deal.

      Multumesc!

    Si auditorii (PwC, Deloitte) ce au de comentat? Au dat opinie fara calificare?

    Și când te gândești că pe ăsta Băsescu l-a propus la un moment dat dat că prim ministru?

    Pe ăsta, un om cu ochii goi ca de pește?

    Nu înțeleg de ce ASF nu-l obligă să vină la un post de televiziune si să răspundă la întrebările actionarilor si ziariștilor de profil? 

    1. a fost ministru de finante o vreme :)

    Nasol este ca ASF tolereaza astfel de comportamente!

    Exista deja un ordin "urias" in piata - 1 (un) ordin (unul sigur) in bid la 520 lei care va umfla din nou valoarea activului net al SIF1 cu cca 30% !!!!

    ASF dormi? 

    1. Am verificat si este adevarat.

      Cred ca brokerii au inceput sa faca misto de Dragoi. 

    Nu sunt fatalist dar ăsta nu va păți nimic!Deja e liber la cumpărare, criza economică mondială bate la ușă, acțiunile bancare se vor prăbuși și vor trage Sifurile după ele,mulți vor intra la cumpărare iar gașca Drăgoi, Balteanu, Lakis vor face ce intenționau adică control a 4 Sifuri vehicole pentru preluarea Băncii Transilvania!

    Multi cred că asta e o prostie dar ganditi-vă banii fondurilor de pensii îi va lua statul, Ciorcila își pierde din influența si cine e mai potrivit să conducă o bancă: un fost de la BNR,apoi ministru de finanțe adică cu voia d-voastra Drăgoi! 

    1. Sigur ca SIF 1 vrea sa ia Banca Transilvania pentru ca Banca Transilvania este singura Banca Românească care a mai rămas in sistemul bancar românesc. Și SIF Banat Crișana vrea sa încurajeze inițiativa privată românească de mare valoare. Uneori astfel de lucruri trebuie făcute pe ocolite și de aia SIF 1 a făcut SIF Imobiliare intr un Off Shore din Cipru și vine din Cipru și încurajează inițiativa românească. Numai așa poate Bogdan Drăgoi sa preia SIF Oltenia a mamutului Ciurezu și SIF Moldova a mamutului arogant Claudiu Doros , omul care a fost al lui Ciorcilă. Cred ca o sa ia SIF Transilvania , ca SIF Transilvania nu o sa poată sa rămână de izbeliște după ce îl baga pe Fratila la închisoare. Și uite așa Bogdan Drăgoi va înconjura cu cele 5 SIF -uri Banca Transilvania. Ciorcilă NU trebuie sa se bazeze pe autorități pentru ca pe autorități nu le interesează de Ciorcilă ci de inițiativa privată românească pe care Bogdan Drăgoi o încurajează făcând un ocoliș prin Cipru.

      Ciorcilă știe bine cum e cu ocolișurile ca a făcut un ocoliș prin Grecia și nu a înțeles nimeni cum a scăpat din puscarie.

      Stii tu ceva, dar esti razna rau.

      dl Valer, cred ca sunteti intr-o mica eroare. Daca Bogdan Dragoi era asa de cuprins de patriotism si I-ar fi pasat catusi de putin de Romania, nu ar fi vandur participatia la SIFI TM AGRO, mult sub valoarea intrinseca a acestei firme, catre libanezi. Daca ar fi avut doar un mic gram de patriotism n-ar fi vandut mii de hectare de teren agricol si cel mai mare siloz de grane din Romania catre Maria Trading, o firma cu actionariat exclusiv libanez.

      De aceea cred ca banca aia romaneasca, luata prin invaluire, jefuire a actionarului roman si preluari ostile prin imcalcarea grosolana a legilor din Romania, va ajunge tot in mana unor libanezi sau te miri ce alti actionari dubiosi. 

      Pai nu e normal sa vanda la libanezi? Lakis nu e libanez? Voiati sa vanda romanilor?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7319
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3448
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2435

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb