Preşedintele american, Barack Obama, a prezentat, săptămâna trecută, o serie de propuneri de măsuri privind limitarea activităţilor marilor bănci, urmărind astfel să restrângă nivelul riscurilor asumate şi să evite repetarea scenariului ce a dus la criza financiară mondială. Obama mai vrea să limiteze dimensiunile băncilor, pentru ca acestea să nu devină atât de mari încât să ameninţe economia americană, în cazul unui faliment.
Măsurile propuse de Obama presupun limitarea severă a tranzacţiilor cu fonduri proprii (operaţiuni realizate de bănci cu propriile fonduri, în propriul interes), interzicerea deţinerii de fonduri de hedging (pentru acoperirea riscurilor) şi a fondurilor de investiţii de către băncile comerciale, precum şi stabilirea unor noi limite în ceea ce priveşte angajamentele faţă de băncile prea mari pentru a se prăbuşi.
"Contribuabilii americani nu vor mai fi niciodată obligaţi să susţină băncile care sunt prea mari pentru a se prăbuşi", a precizat Obama. Liderul de la Casa Albă a avertizat că nu va lăsa marile instituţii de pe Wall Street să saboteze reformele planificate. "Dacă vor o luptă, este o luptă pe care sunt gata să o port", a adăugat Obama.
Planul prezentat de Obama, ale cărui detalii nu au fost încă stabilite şi care are nevoie de aprobarea Congresului, este considerat benefic de unii analişti.
Băncile "JPMorgan Chase & Co." şi "Goldman Sachs Group" Inc. ar putea fi nevoite să vândă unele operaţiuni de private-equity şi să nu mai realizeze anumite investiţii, dacă propunerile lui Obama vor primi votul Congresului.