Preşedintele susţine că legile incoerente afectează învăţământul

Ziarul BURSA #Cultură / 7 octombrie 2019

Preşedintele susţine că legile incoerente afectează învăţământul

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la ceremoniile organizate cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, ocazie cu care a vorbit, amplu, despre situaţia învăţământului autohton.

La întâlnirea cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Rectorilor preşedintele a vorbit despre schimbarea de paradigmă, dar şi despre legile incoerente care mai mult au stricat decât au încurajat progresul: "Decidenţii politici de la centru nu prea au reuşit să facă faţă provocării de a se abţine în a da legi care mai mult strică decât ajută. România are nevoie mai mult decât oricând de universităţi precum Lucian Blaga. (...) Suntem într-o etapă în care pentru a construi o Românie dezvoltată, o Românie prosperă este nevoie de o schimbare de paradigmă. Trebuie să generăm valoare adăugată, trebuie să construim reţele de colaborare internaţională şi să avem un număr suficient de specialişti pentru a stimula o creştere economică sustenabilă. Multe dintre aceste obiective pot fi atinse doar prin creşterea simultană a calităţii şi a participării la învăţământul superior.(...) Până acum, problemele demografice şi sociale cu efect pe termen lung la noi au fost în bună măsură ignorate. În Sibiu s-a construit în jurul universităţii un ecosistem funcţional. Este un caz fericit unde politicul a avut o misiune aparent simplă, de a nu strica acest echilibru. Extrapolând, decidenţii politici de la centru nu prea au reuşit să facă faţă provocării de a se abţine în a da legi care mai mult strică decât ajută. Una dintre problemele fundamentale ale sistemului nostru de învăţământ este producţia de legi incoerente pe bandă rulantă. Efectele acestui mod păgubos de a legifera sunt vizibile în special în învăţământul superior acolo unde autonomia este un pilon central în creşterea calităţii atât în educaţie cât şi în cercetare. Fără a descătuşa potenţialul managerial şi creativ al universităţilor româneşti, nu avem şanse reale de a deveni competitivi într-o economie bazată pe cunoaştere".

Klaus Iohannis susţine că "pentru a nu periclita destinul României ca stat european dezvoltat şi prosper" trebuie rezolvate problema părăsirii timpurii a şcolii, a numărului mic de absolvenţi de studii universitare şi adesea a calităţii insuficiente a procesului educaţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb