Preşedintele Ucrainei anunţă limitarea activităţilor organizaţiilor religioase afiliate Moscovei

V.G.
Internaţional / 2 decembrie 2022

Preşedintele Ucrainei anunţă limitarea activităţilor organizaţiilor religioase afiliate Moscovei

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat ieri că Ucraina va limita activităţile organizaţiilor religioase afiliate Rusiei pe teritoriul său şi va pune în discuţie statutul Bisericii Ortodoxe dependente de Patriarhia Moscovei, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Consiliul de Securitate şi Apărare Naţională a dat instrucţiuni guvernului să propună Radei Supreme un proiect de lege pentru a face imposibilă desfăşurarea în Ucraina a activităţilor organizaţiilor religioase afiliate centrelor de influenţă din Rusia", a declarat Volodimir Zelenski, în intervenţia sa video de ieri seară.

Statul ucrainean va trebui, de asemenea, să "asigure expertiza religioasă a statutului Bisericii Ortodoxe Ucrainene cu privire la prezenţa unei legături canonice cu Patriarhia Moscovei şi, dacă este necesar, să ia măsurile prevăzute de lege".

Aceste măsuri vin după percheziţiile efectuate în noiembrie de serviciile de securitate ucrainene în principala mănăstire a capitalei Kiev, reşedinţa Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Ucrainene, şi în alte câteva lăcaşuri de cult, pe fondul suspiciunilor unor legături cu Moscova. Serviciile ucrainene au susţinut ulterior că, în urma acestor percheziţii, au confiscat câteva mii de dolari şi literatură pro-rusă.

Ucraina, ţară majoritar ortodoxă, este împărţită între o Biserică subordonată Patriarhiei Moscovei, care însă a anunţat că va rupe legăturile cu Rusia la sfârşitul lunii mai din cauza invaziei şi o Biserică reprezentată de Patriarhia Kievului, care, în 2019, a depus jurământ de credinţă Patriarhului Bartolomeu, cu sediul la Istanbul.

Biserica Ortodoxă Rusă, al cărei patriarh Chiril I este un susţinător important al preşedintelui Vladimir Putin, a denunţat percheziţiile efectuate în Ucraina drept "un act de intimidare" a credincioşilor.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Popii n-ar trebui sa se amestece in razboi, sa sfinteasca bombe samd, pt ca nu stiu ce biblie citesc ei dar la noi scrie clar: SA NU UCIZI!. Si in orice religie mesajul e acelasi : fii bun cu ceilalti, nu fa rau pentru ca dupa cum faci asa vei primi.

    1. Asa incepe dictatura,interzicem partidele,presa,biserica dar noi ne laudam ca noi respectam drepturile omului

      Cand ai popi care sustin razboiul(ca sa nu vorbim ca e un mare pacat), trebuie sa-i interzici. Aici nu e dictatura, e prostie sa-i lasi sa lucreze contra tarii, si pentru teroristii de rusi. Popii din rusia au incalcat prima porunca a lui Dumnezeu, sa nu ucizi si acolitii lor din ucraina le tin partea. Din momentu asta nici nu te mai poti numi popa, pt ca ai gresit mortal.

      Teroristii sunt ucrainienii care nu respecta nimic, nicio minoritate fiind sustinuti de SUA, UE si UK. Tari asupritoare care in istorie au jefuit si exterminat alte popoare.

      rusii aia care i-au invadat ce respecta, rusii in istorie nu au jefuit si exterminat alte popoare?

    Interzicerea folosirea limbii materne,a religiei liber alese

    la cca.40 % din populatie = democratie si stat de drept  

    1. Du-te-n rusia ca vad ca nu-ti place sa fii roman. Hai ca nu ne suparam deloc. Caramba

    Cam puțin băieți.

    Cică au descins la mănăstire și au găsit dolari și literatură pro-rusa. 

    De ce nu ruble și manifeste cu Putin?

    În biblioteca mănăstirii or fi găsit cărți de scriitori de mana a doua, alde Tolstoi, Dostoievski plus Gogol și Bulgakov (ucraineni get beget, dar scriitori în rusă, că nu știau bieții să scrie în ucraineană :). 

    1. haida de fix de-aia, ca era dostoiewski in biblioteca. popii is avizi de putere si de bani. si au putere si bani. in ucraina dc sunt numiti si subordonati bisericii ortodoxe din rusia danseaza cum le canta moscova. pt putere si bani. ca de acolo le vine"lumina". hai sa nu fim naivi sau ipocriti cu dostoiewski.

      În percepția ta despre credință și democrație, popii ucraineni o să danseze acum după cum cântă Patriarhul de la Istanbul.

      Și cum și turcii calcă pe bec, popii o să danseze în ritm de manele în bisericile și mănăstirile transformate nu în depozite de cereale ale colhozurilor ca pe timpul bolșevicilor, ci în discoteci și malluri :) 

      mai bine decat la mana unor criminali

    La "revolutia romana" '89 era la fel,

    comunistii romani au casit la Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat, 

    tot dolari si documente "straine",

    nimic nou in propaganda 

    1. In propaganda rusa, nu, parca asa se zicea in 89.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb