Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, primit la Palatul Cotroceni de Klaus Iohannis

Raluca Juncu
Politică / 21 aprilie 2016

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, primit la Palatul Cotroceni de Klaus Iohannis

Actualizare 18:11 Premierul Cioloş a oferit un dejun de lucru în onoarea preşedintelui Ucrainei

Premierul Dacian Cioloş a oferit astăzi un dejun de lucru în onoarea preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenko, aflat în vizită oficială în România, potrivit unui comunicat al Guvernului trimis redacţiei.

Cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul actual al relaţiilor bilaterale, situaţia politică şi de securitate a Ucrainei, precum şi relaţia acesteia cu Uniunea Europeană, precizează sursa citată.

Dacian Cioloş a apreciat că formarea noului guvern de la Kiev "reprezintă o nouă şansă pentru accelerarea reformelor interne şi stabilizarea statului vecin".

"Totodată, premierul român l-a asigurat pe preşedintele Poroşenko de sprijinul României, bilateral şi la nivel european, în planul reformelor şi al implementării angajamentelor europene", se arată în comunicat.

La rândul său, preşedintele Poroşenko a prezentat situaţia din Ucraina şi a dat asigurări asupra "angajamentul noului guvern de la Kiev de a lua măsurile necesare pentru stabilizarea situaţiei politice şi pentru continuarea reformelor".

Şeful statului ucrainean a informat asupra principalelor măsuri care vor fi luate în viitorul imediat şi a mulţumit pentru sprijinul constant acordat de România.

De asemenea, în marja întâlnirii, au fost semnate Acordul bilateral privind cooperarea în domeniul transporturilor militare şi Acordul vizând patrularea în comun la frontiera de stat româno-ucraineană.

(S.A.)

---------

Actualizare 14:35 Poroşenko: "Susţinem iniţiativa României de creare a unei flote comune NATO la Marea Neagră"

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat joi că susţine iniţiativa României privind crearea unei flote comune NATO la Marea Neagră.

"Securitatea este foarte importantă şi necesită decizii noi, noi abordări şi noi hotărâri. Noi susţinem iniţiativa României de creare a unei flote comune NATO în Marea Neagră şi subliniez că suntem dispuşi să ne alăturăm imediat după ce această iniţiativă va fi aprobată de Alianţă. Despre acest lucru am discutat astăzi cu domnul preşedinte şi vom dezvolta această colaborare, dar aceasta nu este singura direcţie în care vom colabora în domeniul securităţii. În timpul vizitei preşedintelui Bulgariei la Kiev şi astăzi, în cadrul discuţiilor avute, am discutat posibilitatea creării unei brigăzi româno-ucraineano-bulgare după modelul celei existente între Polonia, Lituania şi Ucraina. (...) Ucraina cu plăcere se va alătura acestei iniţiative. Am confirmat acest lucru după aprobarea de către Alianţă", a afirmat Poroşenko la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că acordurile de la Minsk trebuie implementate în totalitate.

"Anexarea Crimeii, continuarea prezenţei unităţilor ruseşti în Donbas, încălcarea de către partea rusă a acordului de la Minsk creează pericole pentru sistemul actual de relaţii internaţionale şi drept internaţional. Ucraina şi România nu pot să accepte acest lucru. Ne face plăcere să constatăm că statele noastre au o singură şi principială poziţie. Discuţiile privind anularea sancţiunilor cu privire la Rusia nu pot avea loc până când nu va înceta agresiunea. Orice reducere a sancţiunilor în schimbul unor îndepliniri parţiale a Acordului de la Minsk vor fi un pericol nemijlocit pentru reglementarea situaţiei în Donbas. Sunt convins că aceasta poate duce ca Rusia să-şi continue acţiunile agresive şi nu poate fi acceptat acest lucru, fiindcă acordurile de la Minsk trebuie implementate în totalitatea lor", a arătat Poroşenko.

Preşedintele ucrainean a adăugat că a primit asigurări că România va susţine anularea regimului de vize pentru Ucraina.

(I.D.)

----

Actualizare 14:04 Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a afirmat joi că eficienţa luptei împotriva corupţiei este destul de mare în ţara sa

"Demonstrăm o abordare hotărâtoare şi paşi hotărâtori în lupta împotriva corupţiei. Decizia de ieri a Comisiei Europene privind propunerea anulării regimului de vize pentru cetăţenii ucraineni demonstrează că Ucraina şi-a implementat 140 de puncte din lista de reforme, care au fost condiţii pentru a se lua o astfel de decizie. O mare parte din aceste 140 de reforme se refereau la lupta împotriva corupţiei. Asta înseamnă şi crearea infrastructurii pentru lupta împotriva corupţiei, crearea unei agenţii naţionale în lupta împotriva corupţiei, a unui Parchet specializat în lupta împotriva corupţiei, a unei agenţii naţionale de prevenire a corupţiei şi multor altor structuri", a declarat Poroşenko, la Palatul Cotroceni, după întrevederea cu preşedintele Klaus Iohannis.

El a menţionat că există mai multe dosare împotriva unor deputaţi, guvernatori, funcţionari de stat ucraineni.

"Chiar ieri, la prima şedinţă a noului Guvern din Ucraina, structurile tradiţionale corupte, cum sunt CFR-ul ucrainean, Poşta ucraineană, au primit noi conducători străini care şi-au demonstrat eficienţa în statele de unde au venit. Mâine vor avea loc mai multe şedinţe ale consilierilor mei în care subiecte legate de lupta împotriva corupţiei vor fi discutate cu prioritate. Sunt convins că eficienţa luptei împotriva corupţiei în Ucraina este foarte importantă, esenţială pentru afaceri, pentru reforma sistemului judiciar şi pentru alte direcţii de dezvoltare a statului, care au fost discutate ieri în cadrul Direcţiei pentru reforme ale statului. Cred că eficienţa luptei împotriva corupţiei este destul de mare", a conchis Poroşenko.

(I.D.)

------

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit astăzi la Palatul Cotroceni pe omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, aflat în vizită oficială în ţara noastră, susţin surse din presă.

La începutul convorbirilor oficiale, preşedintele român i-a transmis omologului său că "este o mare plăcere vizita la Bucureşti", după vizita "foarte bună" pe care a făcut-o preşedintele Klaus Iohannis în Ucraina.

Cei doi şefi de stat vor susţine azi o declaraţie de presă comună şi vor semna un acord. Programul Petro Poroşenko include şi un prânz cu premierul Dacian Cioloş, urmat de o întâlnire cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

În luna februarie, preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut o întrevedere cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, în marja Conferinţei Internaţionale de Securitate de la Munchen, informa atunci Preşedinţia României.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. despre romanii din bucovina si herta nimic ? sau despre cei din cele 3 judete din nordul deltei dunarii?

    1. vor fi asimilati ca ucrainieni

      nu cred, mai ales daca Romania se implica

    Poroșenko, eu am citit ceva în Le Figaro despre ce a zis ministrul de externe francez acum două zile, Jean-Marc Ayrault.

     

    "Mardi, pour sa part, le ministre français des Affaires étrangères a clairement appelé l'Ukraine à «remplir ses obligations», quitte à sembler épouser les thèses russes. «Les pouvoirs de Kiev doivent appliquer les réformes et introduire en particulier des amendements dans la constitution sur le statut spécial du Donbass et sur le processus électoral dans la région. Nous espérons que les résultats seront atteints d'ici à la fin du premier semestre», a-t- il précisé. " 

     

    Cică, Franța a solicitat Ucrainei să își îndeplinească obligațiile scrise în acordul de la Minsk. Adică, puterea de la Kiev să aplice reformele menționate în acord, în particular amendamentele constituționale pentru a acorda un statut special pentru Donbas și a permite procesul electoral în acea regiune. 

    Franța ți-a dat și un ultimatum, Poroșenko. Ai termen până la finalul trimestrului 2, până la final de iunie. 

    tema principala de discutie trebuie sa fie romanii din ucraina; sa nu uitam sabotajele constante ale ucrainienilor asupra granitei de nord si canalul bastroe, precum si sustinerea politicii ruse in moldova si transnistria

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb