Preţul aurului a urcat cu 17% anul acesta

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 martie 2016

Preţul aurului a urcat cu 17% anul acesta

Băncile au aşteptări diferite: HSBC şi ABN cred în continuarea creşterii, "Société Générale" estimează că avansul este nesustenabil

Preţul futures al aurului a încheiat în scădere săptămâna trecută, pe pieţele externe, după ce, joi, a consemnat un avans important, de 2,9%, în condiţiile în care banca centrală americană (Federal Reserve - Fed) a semnalat că va realiza o creştere progresivă a dobânzii cheie, care ar însemna numai două majorări, în loc de patru, cum preconiza anterior.

Fed a decis, în reuniunea de politică monetară din 15-16 martie, să menţină dobânda de referinţă în intervalul 0,25-0,50%, sugerând că nu o va modifica timp de cel puţin patru luni. În aceste condiţii, dolarul s-a depreciat puternic, ceea ce a determinat avansul preţului aurului.

Vineri, însă, cotaţia metalului galben a scăzut, pe fondul creşterii pieţelor acţiunilor.

Preţul aurului cu livrare în aprilie a coborât cu 0,9% vineri, la Comex New York, ajungând la 1.254,30 dolari uncia. De la începutul anului, însă, cotaţia metalului preţios a câştigat 17%.

Analiştii băncii olandeze "ABN Amro" NV sunt de părere că preţul aurului va avea, în continuare, o evoluţie ascendentă. Georgette Boele, strateg la ABN, afirmă, conform Wall Street Journal: "Declaraţiile Fed (n.r. - privind dobânda) au generat o creştere importantă a preţului, ceea ce arată că este mai probabil avansul decât scăderea viitoare a cotaţiilor aurului".

În opinia specialiştilor băncii britanice "HSBC Holdings" Plc, investitorii vor face, în continuare, plasamente în aur, în condiţiile în care în Europa şi Japonia dobânzile sunt negative. Aceştia menţionează: "Preţul aurului poate continua să crească şi anticipăm un nivel de 1.300 de dolari uncia la finele anului".

În schimb, banca franceză "Société Générale" consideră că nu există motive solide pentru ca preţul aurului să mai crească. Analiştii băncii cred că metalul preţios va fi supus presiunilor în mod continuu, într-un mediu al majorărilor de dobândă.

Banca aşteaptă ca Fed să majoreze dobânda în decembrie, după care vor urma trei sau patru creşteri în 2017.

"Acesta va fi factorul care va genera aprecierea dolarului şi slăbirea susţinută a preţului aurului", conform estimărilor "Société Générale", care preconizează că preţul metalului galben va fi, în medie, de 1.175 dolari uncia în trimestrul al doilea din 2016, de 1.125 dolari uncia în trimestrul al treilea, respectiv de 1.075 dolari/uncia în ultimul trimestru. Pe întregul an, cotaţia medie este estimată de banca franceză la 1.150 de dolari uncia.

Declinul preţului aurului va continua în anii următori, iar în 2021 am putea avea o cotaţie medie de 800 de dolari/uncie, conform "Société Générale".

Un factor important al creşterii preţului aurului, anul acesta, a fost sporirea deţinerilor de ETF-uri (exchange-traded funds) pe aur. În primele două luni din 2016, totalul deţinerilor în aceste produse a crescut cu 283 de tone, la 1.813 tone, conform "Société Générale", care arată că avansul a fost cel mai mare din trimestrul al doilea 2010 până în prezent.

Creşterea a fost determinată de turbulenţele de pe pieţe, alimentate de o combinaţie de temeri legate de situaţia economiei din China şi cea a SUA. În plus, o influenţă au avut perspectivele extinderii dobânzilor negative.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb