Preţul cuprului se va reduce în acest an

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 ianuarie 2005

Preţul cuprului va scădea în 2005, potrivit unui studiu realizat de "Cochilco" Chile, agenţie de statistică în domeniu. Autorii analizei susţin că acest declin va fi cauzat de reducerea cererii pe piaţa Statelor Unite şi cea a Japoniei - cele mai mari economii ale lumii.

În 2005, cuprul va fi vîndut la un preţ cuprins între 1,16 şi 1,20 de dolari/livră, declară Carlos Guajardo, analist-şef la "Cochilco". Pentru anul 2004, agenţia mai sus menţionată anticipa un preţ de 1,26-1,30 dolari/livră. La finele anului trecut, cotaţiile cuprului se situau în jurul a 1,30 de dolari/livră, la Bursa americană. "Cererea puternică din partea SUA şi a Japoniei s-a resimţit în 2004", spune Guajardo, adăugînd: "Credem că cererea pentru cupru a acestor state va scădea în 2005".

Constructorii americani au înregistrat, în luna noiembrie 2004, o scădere de 13% a comenzilor pentru case, potrivit datelor Departamentului pentru Comerţ. Casele din SUA conţin, în medie, 400 de livre de cupru, susţin specialiştii. Pe de altă parte, oficialii niponi şi-au exprimat, recent, pesimis-mul în legătură cu viitorul economiei ţării, dat fiind că producţia industrială a scăzut, iar creşterea exporturilor a încetinit.

Producţia de cupru realizată de Chile, cel mai mare producător mondial pe acest segment, va creşte cu 200.000 de tone metrice în 2005, la 5,5 milioane de tone, conform studiului "Cochilco". Cererea sporită provenită din partea Chinei - cel mai mare consumator mondial de cupru, va sprijini preţurile în acest an.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb