Preţul gazelor naturale pe piaţa europeană a trecut de 100 de euro pentru un Megawatt-oră

G.U.
Materii Prime / 30 noiembrie 2021

Preţul gazelor naturale pe piaţa europeană a trecut de 100 de euro pentru un Megawatt-oră

Preţul de referinţă în Europa la gaze naturale a trecut astăzi peste pragul de 100 de euro pentru un Megawatt-oră, înaintea unei serii de licitaţii pentru rezervarea de capacităţi de transport prin conducte care vor fi un test al disponibilităţii Rusiei de a reduce presiunile pe partea de aprovizionare cu energie, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Creşterile de astăzi au continuat o tendinţă care a început luni astfel că la bursa ICE Endex din Amsterdam, preţurile de referinţă la gaze naturale au ajuns până a 101 euro pentru un Megawatt-oră.

Analiştii apreciază că licitaţiile pentru ziua următoare vizând rezervarea de capacitate în conductele din Ucraina precum şi la staţia de comprimare de la Mallnow, Germania, vor oferi un semnal puternic cu privire la cât de serioasă este Rusia când vine vorba de majorarea livrărilor spre Vest. Chiar dacă grupul rus Gazprom a anunţat că intenţionează să continue să îşi umple depozitele subterane din Europa până la finele lunii decembrie, până acum nu a profitat de licitaţiile pe termen scurt pentru a livra mai multe gaze.

"Licitaţiile de marţi pentru livrările din 1 decembrie vor fixa tonul pentru întreaga lună. Desigur că aceste licitaţii de capacitate vor fi urmărite cu atenţie de către piaţă pentru semnale cu privire la livrările din Rusia" spune Tom Marzec-Manser, analist pentru piaţa europeană de gaze la ICIS.

Datele furnizate de Gas Infrastructure Europe arată că depozitele de gaze din Europa se golesc rapid în condiţiile în care gradul de umplere s-a diminuat cu peste 10% de la începutul lunii. În prezent aceste depozite sunt pline în proporţie de 70%, cu mult sub media de 85% pentru acest moment al anului.

Separat, pe piaţa din Germania preţul la energie electrică cu livrare în luna decembrie a urcat cu 20% până la 241 de euro pentru un Megawatt-oră în timp ce echivalentul francez a urcat cu 21% până la un nivel record de 384 de euro pentru un Megawatt-oră pe bursa European Energy Exchange AG.

Creşterea cu două cifre a preţurilor la energie a stimulat inflaţia şi şi-a făcut simţită efectele în industria energetică din întreaga lume, în condiţiile în care mai multe companii de utilităţi din Marea Britanie şi până în Singapore au dat faliment iar unele din cele mai mari companii energetice europene au limitat operaţiunile de trading pe fondul volatilităţii crescute.

În schimb, exportatorii de gaze au anunţat profituri record. De exemplu, grupul rus Gazprom a raportat luni cele mai mari rezultate trimestriale înregistrate vreodată. În plus, Gazprom se aşteaptă ca cererile venite din partea clienţilor săi să rămână la un nivel ridicat şi în primul trimestru din 2022, având în vedere gradul redus de umplere a depozitelor de pe continent.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. E o lectie buna pentru europeni, chiar daca pe termen scurt ies in pierdere. Vor intelege astfel ca trebuie sa gaseasca alternative la gazul rusesc si vor ajunge sa depinda tot mai putin de el. De cealalta parte a mesei (ca sa nu spun baricadei), rusii vor castiga pe termen scurt, dar pe termen lung vor pierde.

    Tot raul va fi spre bine pentru europeni, pana la urma, inclusiv pentru noi daca idiotii carte ne conduc vor intelege pana la urma importanta microhidrocentralelor a caror constructie treneaza de mult tim,p in diferite stadii, a gazului din Marea Neagra (a carui exploatare a intarziat destul si nui-l avem tocmai cand ne trebuia mai mult), a centralelor pe gaz (ca alternativa la cele pe carbune) si a intregului sistem energetic pana la urma. 

    1. microhidrocentralele tale au distrus sute de rauri de munte cu ecosistemele lor cu tot.ne-am cacat pe noi si ne-am desfiintat sau vom desfiinta termocentralele pe carbune "c-asa vrea" senilii aia de la Brucsel.Asta inainte de a pune ceva in loc.In timpul asta madam merkel a negociat sa-si mentina termo. pe carbune pana in 2018.Plus ca l-a pupat in cur pe putin pentru gaz preferential in timp ce se tinea mare ue-ista.Vai de pln !!!

      Puteam sa avem 4 reactoare inca de acum 10 ani daca politrucilor le ar fi pasat vreodata....energia nucleara este singura alternativa la carbune, mai ales ca avem inca buni specialisti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb