Preţul gazului pe piaţa europeană a scăzut vineri la sub 50 de euro pe megawatt-oră, de aproape şapte ori mai mic decât maximul istoric înregistrat în primele zile ale invaziei ruseşti în Ucraina, informează news.ro.
Este, de asemenea, cel mai mic preţ care se înregistrează în ultimul an şi jumătate. Datorită temperaturilor anormal de ridicate, preţul gazului în Europa a revenit la un curs similar celui din septembrie 2021.
Temerile legate de penuria de gaze în plină iarnă, din cauza rolului crucial al Rusiei ca furnizor al Europei, s-au atenuat. "Preţurile europene la gaze au scăzut cu 50% din noiembrie, datorită temperaturilor anormal de ridicate", ce reduc nevoile de încălzire, "dar şi ca urmare a concurenţei limitate pentru gazul natural lichefiat (GNL) din partea Chinei, când măsurile anti-Covid erau încă în vigoare", a comentat Edoardo Campanella, analist la UniCredit.
La bursa spot TTF din Olanda, care este de referinţă pe piaţa europeană, preţul gazului se tranzacţiona vineri dimineaţă cu mai puţin de 50 de euro, pentru prima dată din septembrie 2021.
Deşi scăderea preţurilor este o veste bună pentru ţările care se luptă cu o inflaţie galopantă, puternic legată de preţurile energiei, acest moment ar putea fi însă de scurtă durată. "În ciuda rezervelor ridicate, dacă temperaturile se vor normaliza în iarna 2023-24, scăderea consumului va fi mai dificilă, ceea ce va face mai intensă concurenţa cu China pentru GNL", avertizează Edoardo Campanella.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2023, 20:02)
Deci se poate fara gazul mujicilor:-)...si falitii nu mai puteau de grija europenilor, ca or sa inghete de frig:-)