Preţul grâului creşte după ce Rusia a reziliat acordul de export al cerealelor

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 iulie 2023

Preţul grâului creşte după ce Rusia a reziliat acordul de export al cerealelor

Cotaţia futures a grâului a înregistrat o creştere importantă ieri, pe pieţele externe, după ce Rusia a anunţat că nu mai este parte în acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, conform Reuters.

Acordul, încheiat în iulie 2022, cu medierea ONU şi a Turciei, a fost prelungit de mai multe ori, însă ieri a expirat, iar Moscova a decis să nu-l mai prelungească. Anterior, autorităţile ruse au avertizat că nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru o nouă prelungire. Moscova a reclamat în mai multe rânduri că exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti întâmpină în continuare obstacole, deşi nu sunt supuse direct sancţiunilor occidentale. Rusia a lansat mai multe cereri despre care susţine că nu au fost soluţionate.

În noul context, preţul grâului cu livrare în luna septembrie a urcat cu 2,8% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 6,80 dolari/buşel la ora locală 07.32, iar preţul porumbului cu livrare în decembrie - cu 1%, la 5,19 dolari/buşel.

Analiştii spun că, după expirarea acordului amintit, Ucraina va fi nevoită să îşi exporte recolta din 2023 pe rute alternative, spre porturile fluviale şi graniţa UE, în condiţiile în care costurile logistice sunt ridicate.

Dmitri Peskov, Kremlin: "Rusia va reveni în acord de îndată ce partea care o priveşte va fi îndeplinită"

Rusia iese din acordurile privind transportul de cereale pe Marea Neagră începând din 17 iulie, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia TASS. Acesta a menţionat că rezilierea a fost cauzată de faptul că partea acordului care se referă la Rusia nu a fost îndeplinită.

Peskov a precizat: "Acordurile privind transportul de cereale pe Marea Neagră a încetat astăzi (n.r. ieri) să mai fie în vigoare. Din păcate, partea care priveşte Rusia în acest acord nu a fost îndeplinită până acum. De îndată ce această parte va fi îndeplinită, Rusia va reveni imediat la punerea în aplicare a acordului".

La rândul său, Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, a informat că Rusia a notificat Turcia, Ucraina şi ONU că Moscova este împotriva prelungirii acordului.

În aceste condiţii, acordul privind exportul de cereale din Ucraina ia sfârşit la aproape un an de la încheierea sa, alimentând incertitudinile cu privire la aprovizionarea cu cereale la nivel mondial, dar şi tensiunile din regiune. Decizia Moscovei pune în pericol o rută comercială extrem de importantă pentru Ucraina, unul dintre cei mai mari transportatori de cereale şi ulei vegetal din lume, chiar în momentul în care începe următoarea sa recoltă. În prezent, singura rută disponibilă pentru exportul de cereale din Ucraina este cea terestră.

Antony Blinken, SUA: "Rusia foloseşte acordul privind cerealele ca o armă"

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, la finele săptămânii trecute, că principalul obiectiv al acordului - furnizarea de cereale ţărilor aflate în nevoie - "nu a fost realizat", plângându-se din nou că Rusia se confruntă cu obstacole în exportul propriilor alimente, potrivit CNN.

Tot săptămâna trecută, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a acuzat Rusia că foloseşte acordul privind cerealele "ca o armă".

Rusia şi Ucraina sunt doi dintre cei mai mari producători agricoli din lume şi jucători importanţi pe pieţele de grâu, orz, porumb, rapiţă, ulei de rapiţă, seminţe de floarea-soarelui şi ulei de floarea-soarelui. Potrivit Comisiei Europene, Ucraina reprezintă 10% din piaţa mondială a grâului, 15% din piaţa porumbului şi 13% din cea a orzului.

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), organism al ONU, a avertizat că până la 47 de milioane de locuitori ai planetei ar putea fi împinşi în "nesiguranţă alimentară acută" din cauza războiului.

Erdogan crede că Putin vrea continuarea acordului privind cerealele ucrainene

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat ieri convins că omologul său rus Vladimir Putin vrea "să continue acordul" privind cerealele ucrainene, în pofida anunţurilor în sens contrar ale Moscovei, transmit AFP, Reuters şi dpa.

"Cred că, în pofida acestei declaraţii, prietenul meu, dl. Putin, vrea continuarea acordul umanitar ce permite exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră", a spus Erdogan, menţionând: "Ministrul meu de Externe urmează să discute prin telefoncu ministrul rus. Voi vorbi şi eu cu dl. Putin imediat ce voi reveni în Turcia".

Erdogan a plecat într-un turneu în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Qatar, conform Agerpres.

Tot ieri, purtătorul de cuvânt adjunct al Guvernului de la Berlin, Christiane Hoffman a declarat că Germania continuă să îndemne Rusia să facă posibilă o prelungire a acordului, cerându-i "să nu-i pună pe cei mai săraci de pe planetă să suporte consecinţele acestui conflict".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Urmeaza 10 lei kg de paine

    1. Painea ingrasa

    este interesant cu “pretul creste speculativ” in timp ce in transnistria - moldova - rusia … pretul e deflat grav….

    ma plimbam prin magazinele lor si am vazut pret inflat la bunuri considerate “lux” … dar nu inflate mai mult ca international. 

    Am vazut ceapa cartofi rosii fasole … mocaiala…. peturile de suc orez si altele au pret tot ca in romania (cu variatie -+ 5%) … deci la aia saariile sunt deflate si economia este deflata de politici “leprechaun economics”… nu ca in aten state ce pibul reflecta nominal irealitati economice ce nu se simp in buzunarele oamenilor si regiunilor economice. 

    Luxemburg, Elvetia, Irlanda… si altele au economii financiarizate…  

    s c c r e t 

    EU poate sa aplice sancțiuni Rusiei, dar daca Rusia suspenda acorduri sau aplica sancțiuni aia nu ne pica bine. În amândouă cazuri preturile cresc, deci puterea noastră de cumpărare scade.

    1. Normal, dintr-un razboi ies 2 pierzatori, chiar si cel ce castiga iese mai rau decat unul care nu-i implicat.

      Totul din vina Rusiei si al lui putin!

    La sancțiunile impuse Rusiei la ce se aștepta,,marele" occident!?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb