Preţul grâului - la nivelul minim al ultimilor doi ani, la Bursa din Chicago

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 mai 2023

Preţul grâului - la nivelul minim al ultimilor doi ani, la Bursa din Chicago

Preţul futures al grâului tranzacţionat la Bursa din Chicago a scăzut ieri, pentru a treia sesiune consecutivă, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele 25 de luni, în condiţiile în care ploaia recentă din zonele cultivate cu grâu de iarnă din SUA şi vremea favorabilă din alte regiuni furnizoare din emisfera nordică au alimentat aşteptările privind o ofertă abundentă, informează Reuters.

Şi preţul porumbului a scăzut ieri, în contextul în care plantarea progresează rapid în SUA.

Cotaţia grâului cu livrare în luna iulie a coborât cu 0,04% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 6,09 dolari/buşel la ora locală 07.55, iar preţul porumbului cu livrare în iulie - cu 1,2%, la 7 dolari/buşel. Anterior, preţul grâului atinsese 6,07 dolari buşelul, cel mai redus nivel de după aprilie 2021.

Condiţiile meteo favorabile pentru furnizorii de top de cereale - Statele Unite, Rusia şi Europa - alimentează speranţele legate de o aprovizionare abundentă în a doua jumătate a anului 2023.

De menţionat că, potrivit Reuters, Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) a modificat recent, în sens pozitiv, evaluarea atribuită recoltei de grâu de iarnă din SUA: "de la bun, la excelent" pentru o proporţie de 28%, de la 26% anterior.

"Piaţa aştepta o îmbunătăţire pentru o cotă mai mare decât aceasta, dar a fost totuşi o îmbunătăţire", declară, citat de Reuters, Jack Scoville, analist la Price Futures Group din Chicago.

Pe de altă parte, exporturile de grâu moale din Uniunea Europeană în sezonul 2022/2023, început în iulie anul trecut, au atins 25,67 milioane de tone la data dde 30 aprilie, în creştere cu 9% faţă de 23,46 milioane cu un an mai devreme, arată datele publicate marţi de Comisia Europeană.

Reînnoirea acordului privind exportul de cereale ucrainene - negociată mânine, la Istanbul

Reînnoirea acordului privind exportul de cereale din Ucraina, al cărui ultim termen expiră în 18 mai, va fi negociată de viceminiştrii Apărării din Rusia, Ucraina şi Turcia într-o reuniune ce va avea loc vineri la Istanbul, transmite EFE.

Acest lucru a fost anunţat ieri de ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, care a arătat că "părţile speră" că se va obţine o prelungire a acordului ce permite exportul de cereale şi de alte produse agricole printr-un coridor securizat din Marea Neagră.

"Speranţa noastră este ca acordul privind cerealele să continue fără întrerupere, deoarece acesta este foarte important pentru ţările care au nevoie de el, precum şi pentru pacea şi stabilitatea din regiune", a spus Akar, citat de agenţia de presă Anadolu, adăugând: "Ca urmare a acceptării propunerii noastre de către ambele părţi, viceminiştrii Apărării din Turcia, Ucraina şi Rusia se vor întâlni la Istanbul, în 5 mai. În cadrul reuniunii, vor fi discutate unele chestiuni, în special iniţiativa privind cerealele. În acest context, putem spune că părţile speră că termenul va fi extins. Dorinţa noastră este de a prelungi această iniţiativă fără probleme".

"Iniţiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră" a fost parafată în iulie anul trecut de către Ucraina şi Rusia, cu sprijinul Turciei şi al Naţiunilor Unite, pentru un termen de 120 de zile, care poate fi reînnoit pentru aceeaşi perioadă, dacă niciuna dintre părţi nu renunţă la înţelegere, notează Agerpres.

Pe 18 martie, Moscova a fost de acord să prelungească pactul, dar numai pentru 60 de zile, şi a ameninţat că nu îl va mai prelungi dacă nu se vor face progrese în facilitarea fluxului de îngrăşăminte şi produse alimentare ruseşti către pieţele internaţionale.

Rusia reclamă că aceste exporturi, a căror facilitare a fost convenită cu Naţiunile Unite în paralel cu acordul privind exporturile de cereale ucrainene, se confruntă cu dificultăţi în principal din cauza efectelor colaterale ale sancţiunilor occidentale impuse Rusiei pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei.

Kremlinul solicită reconectarea băncii Rosselkhozbank la sistemul de comunicaţii financiare SWIFT, reluarea livrărilor de maşini agricole, piese de schimb şi servicii, precum şi eliminarea restricţiilor în materie de asigurări şi acces liber la porturi.

De asemenea, Moscova cere punerea în funcţiune a conductei de amoniac Togliatti-Odesa, paralizată de la începutul campaniei militare ruse în Ucraina, şi deblocarea conturilor şi activelor în străinătate ale companiilor ruse implicate în producţia şi transportul de alimente şi îngrăşăminte.

Amintim că, săptămâna trecută, Comisia Europeană a anunţat încheierea unui acord de principiu cu cinci state membre UE, printre care Polonia, România şi Ungaria, pentru garantarea tranzitului cerealelor ucrainene după interdicţiile de import impuse de câteva din aceste ţări şi considerate drept "inacceptabile" de către Bruxelles.

UE suspendase în mai 2022, pentru un an, taxele vamale la toate produsele importate din Ucraina şi se organizase pentru a-i permite să-şi exporte stocurile de cereale după închiderea rutelor prin Marea Neagră, ca urmare a invaziei Rusiei în februarie 2022.

Drept urmare, statele UE vecine au înregistrat o creştere masivă a sosirilor de porumb, grâu şi floarea-soarelui din Ucraina, ceea ce a dus la saturarea silozurilor şi la scăderea preţurilor locale. Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis, la jumătatea lunii aprilie, cerealele şi alte produse agricole importate din Ucraina, pe motiv că vor să-şi protejeze agricultorii, provocând o dispută cu Comisia responsabilă de politica comercială a UE.

Comisia a încheiat un "acord de principiu" cu aceste patru ţări, precum şi cu România, astfel încât "să răspundă în acelaşi timp preocupărilor Ucrainei şi celor ale ţărilor din UE vecine acesteia", a anunţat comisarul pentru comerţ Valdis Dombrovskis.

Acordul prevede încetarea măsurilor de interdicţie unilaterale luate de aceste ţări, în schimbul unor "măsuri de salvgardare excepţionale" privind patru produse din Ucraina, considerate "cele mai sensibile": grâu, porumb, rapiţă, seminţe de floarea soarelui.

În plus, Comisia a promis, la data de 19 aprilie, un ajutor suplimentar de 100 de milioane de euro pentru producătorii agricoli afectaţi din aceste cinci ţări, după un prim-pachet de 56,3 milioane de euro acordat la sfârşitul lunii martie, fonduri scoase din rezerva de criză a Politicii agricole comune.

Acordul garantează posibilitatea de a face să tranziteze cerealele şi produsele agricole ucrainene prin cele cinci state cu destinaţia ţări terţe - punct crucial pentru Kiev, nerăbdător să poată continua să-şi exporte producţia.

Recent, Ministerul de Externe de la Kiev a anunţat că a înaintat note de protest Poloniei şi Uniunii Europene, apreciind că limitarea importurilor de grâu ucrainean este "categoric inacceptabilă", dar a salutat acordul în această privinţă anunţat de Comisia Europeană.

Marocul rămâne cea mai mare destinaţie a grâului din UE pentru campania agricolă 2022/2023, potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat recent, anunţă moroccoworldnews.com. Raportul arată că, în primele patru luni din 2023, Marocul a importat peste 4 milioane de tone de grâu din UE, faţă de 1,4 milioane de tone în acelaşi interval din 2022. UE a exportat aproape 16% din recolta sa de grâu în ţara din Africa de Nord până la sfârşitul lunii aprilie 2023, în creştere faţă de numai 6,1% în anul precedent, potrivit sursei citate.

Algeria a fost al doilea cel mai mare importator de grâu în aceeaşi perioadă, cu 3,6 milioane de tone, reprezentând 14% din recolta blocului comunitar, se arată în raport. Pe locul al treilea se află Nigeria, cu 2,2 milioane de tone de grâu, urmând Egiptul, cu 1,6 milioane de tone.

Raportul mai arată că Franţa a rămas cel mai mare exportator de grâu moale din UE în acest sezon, cu 9,16 milioane de tone, urmată de România - cu 3,49 milioane, Germania - cu 3,12 milioane, Polonia - cu 2,54 milioane şi Lituania, cu 2,26 milioane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb