Preţul laptelui la producător s-a înjumătăţit în primele cinci luni din 2009

N.I.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 27 mai 2009

Preţul laptelui la producător s-a înjumătăţit în primele cinci luni din acest an, din cauza diminuării puterii de cumpărare a consumatorilor, pe fondul crizei financiare, ajungând până la 0,7-0,6 lei/litru, comparativ cu 1,3 lei/litru în luna decembrie 2008. Toader Neaţă, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Bovine din România, a declarat: "A scăzut preţul laptelui de la începutul anului chiar la jumătate, de la 1,2-1,3 lei/litru, la sfârşitul anului trecut, până la 0,7-0,6 lei/litru în luna mai. În unele locuri se vinde chiar cu 0,5 lei/litrul. Vânzările au scăzut pentru că oamenii nu mai au bani odată cu această criză şi dacă am fi menţinut preţul, nu mai puteam vinde deloc, aşa că am fost nevoiţi să ieftinim".

Potrivit NewsIn, chiar şi în condiţiile reducerii preţurilor, vânzările de lapte au scăzut de la începutul anului cu până la 30%. Domnul Neaţă a explicat că fermierii nu mai pot rezista pe piaţă deoarece au ajuns să vândă laptele sub costul de producţie, în condiţiile în care nu au primit nici toate subvenţiile de la stat: "Nu s-au acordat în totalitate subvenţiile pentru calitatea laptelui, nici pentru trimestru patru din 2008, nici subvenţia pe pământ din 2008, nici cea pe animal, şi a trecut deja jumătate de an. Unele dintre aceste subvenţii au fost primite doar de fermierii mici cu câteva hectare, iar la cei cu peste 15 hectare nu s-a acordat nimic".

Deşi subvenţiile sunt mici în comparaţie cu cele acordate în alte state europene, autorităţile române impun şi numeroase impozitări care reduc şi mai mult subvenţiile fermierilor. Fermierii susţin că primesc 0,3 lei pentru litru subvenţie pentru calitatea laptelui, dar li se mai ia şi cota unică de impozitare 16%, şi TVA 19%. Acest lucru înseamnă că din 0,3 lei, preţul rămâne la 0,2 lei pe litru.

Ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, a declarat recent că vânzările de lapte de pe piaţa românească au scăzut cu 30 de procente în primele trei luni din 2009, trend manifestat la nivelul majorităţii ţărilor din Uniunea Europeană

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb