Preţul pentru retragerea acţionarilor din fosta "Ceramica" - 0,6929 lei/unitate

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 aprilie 2015

Preţul pentru retragerea acţionarilor din fosta "Ceramica" - 0,6929 lei/unitate

Acţionarii Brikston Construction Solutions Iaşi (fosta "Ceramica"- simbol CERE) care doresc să se retragă din societate vor primi 0,6929 lei/acţiune, conform raportului făcut de expertul desemnat de Registrul Comerţului, în vederea retragerii de la tranzacţionare, potrivit unui anunţ transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Acţionarii îşi pot exercita dreptul de retragere până la data de 14 aprilie 2015.

Titlurile CERE au coborât puternic în prima lună a anului, de la 0,9 lei/unitate, în prima şedinţă de tranzacţionare, la 0,55 lei/unitate, la începutul lui februarie. În şedinţa de ieri, acţiunile companiei se tranzacţionau la 0,615 lei/unitate. Media cotaţiei pe piaţa Rasdaq pe o perioadă de 1 an de zile este de 0,480, conform raportului de evaluare.

Preţul stabilit de evaluator este foarte apropiat de cel plătit în tranzacţia care a vizat pachetul majoritar, în vara anului trecut.

Controlul asupra "Ceramica" Iaşi, redenumită, în februarie, "Brikston Construction Solutions", a trecut, din mâinile fondului de investiţii private (private equity) american Advent International, în cele ale unui fond înregistrat în Hong Kong, în iulie 2014.

Brikston Cooperatief a cumpărat, de la Cooperatief EuroBrick Holding (vehicul al Advent International), pachetul integral de acţiuni al EuroBrick International, acţionarul majoritar al Ceramica Iaşi.

Unii acţionari consideră că preţul din tranzacţia prin care a fost schimbat controlul este nerelevant în raport cu activul net contabil şi amintesc că evaluarea pentru retragerea din societate a fost făcută în contextul în care acţionarul majoritar nu a respectat obligaţia să deruleze o ofertă publică de preluare, conform legii pieţei de capital 297/2004, unde, în evaluare, trebuie ţinut cont de preţul maxim inclusiv pe metoda activului net contabil corectat.

Recent, Eurobrick International BV, acţionarul majoritar al Brikston Construction Solutions Iaşi a fost sancţionat cu avertisment de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pentru că nu a derulat oferta de preluare obligatorie a societăţii, după ce Brikston Cooperatief UA a preluat indirect 84,88% din acţiunile CERE.

Conform legii pieţei de capital, acţionarii care depăşesc pragul de 33% din capitalul social al unui emitent sunt obligaţi să deruleze o ofertă de preluare dedicată celorlalţi acţionari.

Printre acţionarii Brikston Construction Solutions Iaşi se numără şi SIF Moldova, cu o deţinere de 6,48%, potrivit raportului de la finalul anului trecut.

Recent, SIF Moldova şi trei acţionari persoane fizice au cerut, în instanţă, autorizarea convocării Adunării Generale la Brikston Construction Solutions Iaşi (fosta "Ceramica"- simbol CERE), având pe ordinea de zi alegerea membrilor consiliului de administraţie, prin metoda votului cumulativ. Anterior, SIF Moldova a solicitat, pe calea ordonanţei preşedinţiale, suspendarea desfăşurării AGA, cererea fiind respinsă de Tribunalul Iaşi.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. dna adina, pretul a scazut depa data de identificare a actionarilor care se pot retrage, deoarece nu a mai existat interes prea mare sa ramana intr-o societate de tip inchis, nu ca nu ar fi interesant acest emitent...nu au nici o relevanta faptul ca pretul pe piata este 0.55, 0.6 sau cat o mai fi...ASF "putea si trebuia"---vi se pare cunoscut?--- sa oblige/suspende orice demers a acestor baieti destepti pana la derularea OPPO

    1. pretul mediu din ultimele 12 luni nu este 0.48, ci 0.74 deoarece deal-urile nu au treaba cu piata principala pe care se trz emitentul

      Chiar cu rsicul de a ramane actionar captiv nu cedez actiuni la acest pret. Cred ca toti actionarii in afara Brikston Cooperatief UA ar trebui sa ne unim si sa procedam la fel. A se vedea ce s-a inatamplat si cu SCD, RRC si altele. Unirea face putere!!! Voi comunica pozitia mea si la SIF Moldova. Sper sa faca si ei la fel, caci practic suntem pacaliti avand in vedere modul cum s-a calculat pretul. Sa ne dorim rabdaree si succes tuturor!

      "Media cotaţiei pe piaţa Rasdaq pe o perioadă de 1 an de zile este de 0,480, conform raportului de evaluare." E un vax; sa le faca pe plac celor care l-au angajat. S-a ajuns la asemenea preturi de tranzactionare deoarece majoritarul nu a distribuit deliberta dividende, cica pentru a folosi profitul pentru modernizarea si dezvoltarea societatii. In plus,destui bani s-au consumat si prin alte metode pentru a se obtine preturi de tranzactionare cat mai mici. Sunt destui actionari in registru inca de la inceput, de la privatizare. Cunosc destul de bine situatia aceasta nu chiar din intamplare. Cred ca este utila lectia oferita de actionarii de la SCD cu ocazia unui eveniment similar. Sa procedam la fel; se vor satura de noi la un moment dat si vor veni si zile mai bune. Nu cred ca trebuie cedat!!!

      pret mediu = valoarea tranzactiilor / volum. pe perioada de un an este 0.48

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb