Preţul petrolului american West Texas Intermediate (WTI) s-a menţinut, ieri, aproape de cel mai ridicat nivel din octombrie, pe fondul semnelor de consolidare a cererii, care reduce stocurile de profil ale SUA - cel mai mare consumator mondial de profil.
Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) a estimat, ieri, că redresarea economiei din Statele Unite şi Europa va duce la creşterea cererii mondiale de petrol în 2013 şi 2014, deşi regiunea Asia-Pacific ar putea înregistra un declin al consumului. AIE şi-a revizuit, în creştere cu 145.000 de barili, estimările privind cererea mondială de petrol în 2013, anticipând un plus de 1,2 milioane de barili pe zi, la 91,2 milioane barili pe zi. Conform AIE, cererea ar urma să se majoreze cu 1,2 milioane de barili pe zi şi în 2014 (+1,3%), la 92,4 milioane de barili pe zi.
Raportul AIE subliniază: "Cererea de petrol din SUA înregistrează cel mai rapid ritm de creştere din ultimii aproape zece ani".
Preţul petrolului WTI cu livrare în ianuarie a coborât cu 0,3% ieri, la ora 08.42, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 98,20 dolari/ baril. Marţi, cotaţia ţiţeiului WTI a urcat la 98,51 dolari/baril - cel mai ridicat nivel de închidere din 28 octombrie. Săptămâna trecută, cotaţia ţiţeiului a câştigat 5,3%, avansul fiind cel mai important din ultimele cinci luni. De la începutul anului, preţul petrolului a urcat cu 7,3% pe piaţa SUA.
La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în ianuarie a scăzut cu 0,4% ieri, la 108,96 dolari/baril.
AIE estimează că producţia de petrol a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a scăzut cu 160.000 de barili pe zi în noiembrie, la 29,73 milioane de barili/zi.
În schimb, producţia de petrol din afara OPEC a crescut cu 470.000 de barili pe zi, la 56,16 milioane de barili pe zi. Producţia totală a însumat 92,3 milioane de barili pe zi în noiembrie.
"Declinul producţiei de ţiţei în noiembrie a fost, în principal, rezultatul scăderii producţiei în Libia şi, într-un procent mai redus, în Nigeria, Kuweit, Emiratele Arabe Unite şi Venezuela. Toate aceste scăderi au fost compensate de majorarea producţiei în Iran, Irak şi Angola", a menţionat AIE.
Stocurile de petrol din SUA au scăzut cu 7,5 milioane de barili săptămâna trecută, conform American Petroleum Institute. Potrivit AIE, consumul de combustibil din SUA a depăşit 20 de milioane de barili pe zi luna trecută, pentru prima oară după 2008.