Preţul petrolului nu se opreşte din declin

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Materii Prime / 7 ianuarie 2015

Preţul petrolului nu se opreşte din declin

Cotaţia se menţine sub 50 de dolari/baril pe piaţa americană

Actualizare 13:40 Preţul petrolului Brent a coborât sub 50 de dolari pe baril, pentru prima oară din mai 2009

Preţul petrolului Brent a coborât azi sub 50 de dolari pe baril pentru prima oară din mai 2009 până în prezent, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora rezervele de petrol ale Statelor Unite au crescut şi al îngrijorărilor privind surplusul de petrol de pe piaţă, transmite Bloomberg.

Preţul petrolului Brent cu livrare în luna februarie a scăzut până la 49,92 de dolari pe barili la Londra. Contractele futures au coborât cu până la 2,3%, marcând a cincea zi în care cotaţia petrolului Brent se află în scădere.

De asemenea, preţul petrolului West Texas Intermediate cu livrare în februarie a coborât cu până la 1,8% miercuri, la 47,09 dolari, pe bursa de la New York.

--------

Cotaţia futures a petrolului brut şi-a continuat declinul ieri, la bursele din SUA şi Europa, menţinându-se pe piaţa americană sub pragul de 50 de dolari/ baril, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora stocurile de profil din SUA vor creşte, ceea ce va alimenta excedentul global.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie a coborât cu 71 de cenţi (1,4%) la ora 10:11, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 49,33 dolari/ baril. Mai devreme (în sesiunea electronică), preţul scăzuse la 48,47 dolari barilul - cel mai redus nivel din aprilie 2009 până în prezent.

La ICE Futures Europe din Londra, cotaţia petrolului Brent cu livrare în februarie a pierdut 1,09 dolari (2,1%), ajungând la 52,02 dolari/baril. Anterior, preţul a fost de 51,23 dolari/baril - cel mai mic din mai 2009 până în prezent. În ziua precedentă, preţul petrolului a scăzut cu 5,9% pe piaţa londoneză.

"Piaţa este obsedată de segmentul livrărilor", afirmă, conform Bloomberg, Hans van Cleef, economist la "ABN Amro Bank" NV din Amsterdam. În opinia sa, "preţurile au scăzut prea rapid şi prea mult, iar pe o piaţă «atât de negativă» este greu să vezi un factor care ar putea schimba evoluţia. Dacă stocurile din SUA sunt mai mari decât aşteptările, atunci am putea vedea preţul petrolului Brent sub 50 de dolari barilul, săptămâna aceasta".

Analiştii estimează că stocurile de ţiţei ale SUA au crescut cu 750.000 de barili în săptămâna încheiată în 2 ianuarie, la 386,2 milioane de barili. Datele oficiale în acest sens sunt programate să fie anunţate astăzi de autorităţile de la Washington.

Moody's: "Industria petrolului intră într-o perioadă dificilă"

Industria mondială a petrolului intră, în 2015, într-o perioadă dificilă, ca urmare a prăbuşirii preţurilor de pe piaţa de profl, potrivit agenţiei de evaluare financiară Moody's.

Moody's avertizează că, în situaţia în care preţul ţiţeiului Brent rămâne la aproximativ 55 de dolari, companiile din sectorul energetic vor fi puternic lovite, ceea ce va afecta investiţiile. Agenţia aminteşte că declinul preţului petrolului, început în urmă cu şapte luni, vine pe fondul ofertei abundente de pe piaţă, respectiv al scăderii cererii.

În 2014, preţul petrolului brut a scăzut cu 46% pe piaţa americană şi cu 48% pe cea europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb