Preţul petrolului - o ameninţare tot mai semnificativă la adresa economiei mondiale

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 august 2004

OPEC nu poate să intervină pentru reducerea cotaţiilor petroliere

Analiştii anticipează un preţ de 50 de dolari/baril pentru la iarnă

Preţul ţiţeiului brut înregistrează, zi după zi, niveluri record, mai nou depăşind pragul psihologic de 44 dolari/baril, pe piaţa SUA. Analiştii spun că, ajustat la inflaţie, preţul real al petrolului se situează la jumătate faţă de cel al anilor '80. Totuşi, o cotaţie de peste 40 de dolari/ baril are efecte negative semnificative asupra economiilor lumii, determinînd o creştere mai înceată a acestora. Experţii spun că, în cazul SUA, un asemenea preţ al petrolului va determina o creştere economică mai mică cu cel puţin 0,5% şi va adăuga 0,7 puncte procentuale inflaţiei. Pe de altă parte, creşterea economică a Japoniei, dependentă de importurile petroliere, va pierde 1%. Situaţia nu este deloc de neglijat, mai ales că majoritatea analiştilor anticipează că preţul petrolului va ajunge la 50 de dolari/baril, la iarnă.

În acest an, cotaţiile petroliere au cîştigat peste 40%, pe fondul temerilor legate de atacurile asupra conductelor din Orientul Mijlociu, de situaţia gigantului petrolier rus "Iukos" (cel mai mare exportator din ţară), de grevele din Nigeria, Norvegia şi Venezuela, toate acestea determinînd o nervozitate crescută pe piaţă.

În dimineaţa zilei de ieri, petrolul brut era tranzacţionat la 44,24 dolari/baril la New York, cotaţie care reprezintă maximul istoric, respectiv al celor 21 de ani de cînd au fost introduse la tranzacţionare contractele futures avînd ca activ ţiţeiul. La Londra, barilul de ţiţei Brent înregistra, ieri, un preţ de 40,45 de dolari.

În aceste condiţii, preşedintele Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Purnomo Yusgiantoro, a anunţat că este posibil ca grupul să nu-şi poată majora producţia într-un ritm care să determine scăderea cotaţiilor de pe piaţa de profil. "Ce poate să facă OPEC dacă preţurile continuă să crească?", se întreabă liderul cartelului. În plus, Purnomo Yusgiantoro susţine că Arabia Saudită, cel mai mare producător al OPEC, poate să-şi mărească producţia, însă acest lucru nu poate fi făcut imediat. Totodată, nu trebuie trecut cu vederea faptul că OPEC produce aproape la capacitatea maximă.

"Lumea crede că OPEC nu mai poate face ceva pe termen scurt", afirmă Dariusz Kowalczyk, strateg în cadrul "CFC Securities", din Hong Kong. Domnia sa adaugă că, din moment ce cartelul nu poate să furnizeze mai mult ţiţei, acesta şi-a limitat puterea de intervenţie, respectiv de diminuare a preţurilor, aşa cum se întîmpla pînă în prezent.

Menţionăm că exporturile de petrol din Golful Persic au crescut cu 22% în luna iulie, atingînd maximul ultimelor trei luni, potrivit unui sondaj Bloomberg. Cele mai mari cantităţi de ţiţei au fost furnizate de "Shell", "Exxon Mobil" şi compania petrolieră de stat din Arabia Saudită. Cu toate acestea, perspectivele pentru piaţa de profil nu sînt îmbucurătoare. Infrastructura Arabiei Saudite este ameninţată de riscuri, iar situaţia din Irak (stat care a exportat 1,5 milioane de barili/zi în iulie) nu este sigură. Conflictele (grevele) din Nigeria, Venezuela şi Norvegia ar putea să apară din nou, iar exporturile "Iukos" pot fi sistate în orice moment.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb