Preţul petrolului urcă puternic

V.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 octombrie

Preţul petrolului urcă puternic

English Version

Unii analiştii cred, însă, că pieţele financiare pot evita panica

Cotaţiile futures ale petrolului au crescut cu circa 3% ieri, la bursele internaţionale, pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, în condiţiile în care sunt alimentate îngrijorările legate de faptul că atacul militar al Iranului împotriva Israelului ar putea duce la noi conflicte şi, implicit, ar perturba producţia de ţiţei din regiune.

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna decembrie a crescut cu 2,9% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 75,71 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în noiembrie a urcat cu 3,2%, la 72,03 dolari barilul la ora locală 10.10. Avansul de ieri a venit după ce, marţi, cotaţiile de pe piaţa de profil au câştigat 5%.

Iranul este un jucător important pe piaţa mondială a ţiţeiului, iar cele mai recente date publicate de US Energy Information Administration indică această ţară drept al nouălea mare producător de profil. Astfel, Iranul a realizat, anul trecut, aproximativ 4% din producţia mondială de petrol.

Totuşi, în contextul actual, unii analişti cred că pieţele financiare ar putea evita panica, invocând trei motive-cheie: aşteptările cu privire la calea pe care o va urma conflictul din Orientul Mijlociu, geopolitica şi sănătatea din ce în ce mai fragilă a economiei mondiale, conform unei analize The Guardian.

"Este destul de surprinzător când vezi escaladări de conflicte şi nimic nu se mişcă, în general. Nu este ceea ce aştepţi de la pieţe", a spus Nuwan Goonetilleke, şeful diviziei de pieţe de capital din cadrul asigurătorului Phoenix Group. Acesta a adăugat: "Conflictul a escaladat în ultimele 12 luni. Piaţa va continua să urmărească evoluţia pentru a vedea dacă conflictul atrage şi alte puteri regionale".

Analiştii rămân încrezători că escaladarea recentă poate fi stopată, conform sursei citate. Specialiştii firmei de consultanţă Capital Economics declară: "Având în vedere probabilitatea unui răspuns militar - posibil condus de SUA - ne îndoim că Iranul ar putea, în practică, să închidă strâmtoarea Ormuz pentru mult timp".

De menţionat că exportatori importanţi de petrol şi gaze - inclusiv Arabia Saudită, Irak, Emiratele Arabe Unite, Kuweit şi Qatar - se bazează foarte mult pe strâmtoarea Ormuz.

Conform Reuters, Torbjörn Törnqvist, directorul executiv al firmei de tranzacţionare Gunvor, este "foarte încrezător" că livrările globale de ţiţei nu vor fi afectate. "Avem o situaţie în jurul Mării Roşii, Yemen, dar în general nu se vor întrerupe livrările", a spus acesta.

Potrivit analiştilor, panica de pe pieţele financiare poate fi atenuată chiar de economia însăşi. Aceştia spun că cererea de petrol a scăzut pe fondul încetinirii creşterii globale - în special în China, cel mai mare consumator de materii prime din lume, unde Beijingul se luptă pentru a relansa activitatea. Industria europeană este, de asemenea, în criză, cifrele recente arătând că producţia din fabrici a scăzut în septembrie în cel mai sever ritm din acest an.

Cererea din China a scăzut la "câteva sute de mii de barili pe zi" de la aproximativ 1,3 milioane pe zi în 2023, potrivit lui Ole Hansen, strateg-şef al diviziei de mărfuri de la Saxo Bank, care subliniază: "Credem că aceste condiţii indică un preţ al ţiţeiului Brent blocat la 70 de dolari pentru viitorul previzibil, cu un eveniment geopolitic sau o China în refacere, posibili factori ai unei surprize pozitive".

Preţul petrolului a scăzut de la peste 90 de dolari pe baril în aprilie la aproximativ 70 de dolari în prezent, ceea ce atenuează presiunile inflaţioniste.

XTB: "Conflictele din Orientul Mijlociu - motive de îngrijorare pentru economie"

Conflictele din Orientul Mijlociu, care capătă de la o zi la alta valenţe tot mai dramatice, îngrijorează investitorii şi piaţa de capital şi se aşteaptă la o majorare consistentă a preţului petrolului, ceea ce ar putea duce, ulterior, la o creştere a inflaţiei, arată analiştii XTB - companie de investiţii pe bursele internaţionale.

Escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu, inclusiv ameninţarea cu închiderea Strâmtorii Ormuz, ar putea duce la o majorare importantă a preţului petrolului, ceea ce va provoca, astfel, şi o creştere a inflaţiei. Acest lucru ar compromite planurile băncilor centrale. De altfel, timp de mai multe luni, aceasta a fost marea temere de pe Wall Street, punctează analiştii XTB.

Deşi tensiunile continuă să crească în regiune, majorarea preţului petrolului din cauza riscurilor geopolitice rămâne surprinzător de scăzută, umbrită de temerile legate de o încetinire economică în China şi Statele Unite, conform sursei citate, care adaugă: "Zvonurile privind o creştere a producţiei generate de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au influenţat, de asemenea, preţurile petrolului în ultimele zile. În plus, poziţiile speculative descendente pe petrol se află la niveluri record, amplificând potenţiala volatilitate a tarifelor în cazul înrăutăţirii situaţiei. Prin urmare, este esenţial să fie monitorizate îndeaproape evoluţiile burselor".

Închiderea Strâmtorii Ormuz, un pasaj strategic pentru comerţul mondial cu petrol, rămâne o ameninţare reală în acest context de tensiuni tot mai mari între Israel şi Hezbollah. Deşi nu s-a observat vreo acţiune iraniană imediată în acest sens, o escaladare a conflictului, cum ar fi o invazie terestră israeliană masivă în Liban, ar putea provoca o reacţie în lanţ care ar intensifica tensiunile geopolitice şi ar genera o creştere semnificativă a preţurilor petrolului, potrivit XTB.

Conform XTB, teoria valurilor Elliott sugerează două scenarii pentru petrolul Brent. Primul, "bullish", ar putea surprinde investitorii cu o revenire violentă cauzată de un eveniment de piaţă, trimiţând preţul la 100 de dolari/baril. Al doilea, "bearish", este cel al unei recesiuni globale care ar determina scăderea preţurilor la aproximativ 50 de dolari/baril.

Pieţele de acţiuni au scăzut în prima parte a zilei de ieri, pe fondul conflictului din Orientul Mijlociu, însă declinul nu a fost unul semnificativ. În Asia, indicele japonez Nikkei 225 a coborât cu 2,2%. În Europa, DAX al pieţei germane s-a depreciat cu 0,6% la ora locală 16.24, CAC 40 al celei franceze - cu 0,2%. În SUA, S&P 500 a scăzut cu 0,02% la ora 10.40, când Dow Jones şi Nasdaq Composite au revenit pe curs pozitiv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb