Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut cu 2,1% în 2024 faţă de 2023, potrivit FAO. Declinele la cereale şi zahăr au fost compensate de creşterea preţurilor uleiurilor vegetale, lactatelor şi cărnii, relatează Reuters.
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare al FAO, care măsoară modificările de preţuri la un coş de alimente, a înregistrat în 2024 o valoare de 122 puncte, reflectând o scădere generală de 2,1% faţă de 2023, cand era situat la 127 puncte, dar rămâne cu 20,7% sub nivelul ridicat record din martie 2022, a precizat FAO.
În decembrie 2023, indicele preţului la zahăr a scăzut cu 5,1% faţă de luna anterioară, ca urmare a îmbunătăţirii perspectivelor pentru recolta de trestie de zahăr în principalele ţări producătoare. Totuşi, preţul zahărului a rămas cu 10,6% mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.
În decembrie 2023, preţurile lactatelor au scăzut cu 0,7% faţă de noiembrie, după şapte luni consecutive de creştere, însă faţă de aceeaşi lună a anului 2023 au crescut cu 17%. Preţurile uleiurilor vegetale au scăzut cu 0,5% comparativ cu luna precedentă, dar au crescut cu 33,5% faţă de decembrie 2023. Preţurile cărnii au urcat cu 0,4% faţă de noiembrie, o creştere de 7,1% faţă de decembrie 2023.
În decembrie 2023, indicele preţului la cereale nu a înregistrat modificări semnificative faţă de noiembrie, dar a rămas cu 9,3% sub nivelul din decembrie 2022. Creşterea uşoară a cotaţiilor la porumb a fost compensată de scăderea preţurilor la grâu, conform FAO.