Indicele global al preţurilor produselor alimentare a înregistrat a treia creştere consecutivă în august 2020, conform ultimului raport lunar de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură) (vezi graficul).
Creşterea lunară a fost de 2%, după un avans de 1,3% în luna precedentă, iar avansul anual al indicelui agregat a fost de 2,2%, după o scădere de 0,9% în luna anterioară.
Preţul zahărului a înregistrat cea mai mare creştere lunară, de 6,7%, după o creştere de 1,4% în iulie 2020, care a determinat o creştere anuală de 6,4%, după un declin de 4,3% în luna precedentă.
Dinamica lunară a preţului a fost determinată de perspectivele unei producţii mai reduse în Europa, pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile, şi în Thailanda, al doilea exportator mondial de zahăr, în timp ce s-a înregistrat o creştere a cererii în China.
Preţul uleiului şi-a accelerat creşterea anuală până la 19,5%, de la 19,3%, în condiţiile unei creşteri lunare de 5,9%. Preţul uleiului de soia şi-a continuat creşterea semnificativă pe fondul creşterii cererii la nivelul producătorilor de biodiesel din Statele Unite, iar preţul uleiului de floarea soarelui a crescut pe fondul cererii din China, după cum se arată în comunicatul de presă de la FAO.
Preţul mediu al produselor lactate şi-a accelerat creşterea anuală până la 1,7% de la 0,9% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 0,1%, în timp ce preţul cerealelor a crescut cu o rată anuală de 7%, după o scădere de 0,4%, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,9%.
Pe fondul unei creşteri lunare de 1,9%, preţul cerealelor a înregistrat o creştere anuală de 7% în august 2020, după o scădere de 0,4% în luna precedentă. Creşteri semnificative au înregistrat preţurile sorgului, porumbului şi orezului, pe fondul creşterii cererii din China dar şi în condiţiile distrugerii unei părţi importante a culturilor de porumb de furtunile recente din statul Iowa.
Preţul cărnii şi-a temperat uşor declinul anual, până la 8,9%, de la 9,1% în luna precedentă, pe fondul unei relative stabilităţi lunare.
Într-un comunicat de presă separat, referitor la perspectivele cererii şi ofertei de cereale, FAO şi-a revizuit în scădere prognoza pentru producţia mondială de cereale din 2020, cu 25 de milioane de tone, respectiv 0,9%, faţă de estimarea din iulie 2020. Cu toate acestea, producţia va atinge un nou record, de 2,765 miliarde de tone, cu 58 de milioane de tone peste producţia de anul trecut.
Estimările pentru producţia de porumb din SUA au fost reduse cu 26,3 milioane de tone, iar prognozele pentru producţia de porumb din Brazilia şi Argentina au înregistrat revizuiri pozitive semnificative.
Prognoza pentru producţia globală de grâu a fost redusă cu 1,4 milioane de tone faţă de estimarea anterioară, până la un total anual de 760,1 milioane de tone, iar producţia de orz a fost revizuită în scădere cu 1,2 milioane de tone, până la 154,2 milioane de tone.
FAO mai prognozează o creştere cu 1,6% a comerţului mondial cu cereale în sezonul 2020/2021 faţă de sezonul precedent, până la 441,4 milioane de tone, o nouă valoare record, în condiţiile unei creşteri cu 2,9 milioane de tone a comerţului cu grâu, până la 181,5 milioane de tone.
Creşterea cererii pentru importurile de grâu va fi acoperită în special de producătorii din Australia şi Rusia, în condiţiile în care FAO anticipează o reducere a exporturilor din Uniunea Europeană.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2020, 08:05)
Zahar , doar doua lingurite pe zi la cafele. Ulei de soia nu consum. Ulei de floarea soarelui nu consum ca nu mananc prajit. As vrea sa se scumpesca apa potabila pt ca acum ne batem joc de cea importanta resursa naturala.
2. Prețul mâncării
(mesaj trimis de Cristian în data de 05.09.2020, 07:42)
Prețul mâncării arata clar dezastrul economic mondial în care ne-au adus imperialistii globalistii și corporațiile lor de kkt lacome dupa profit in loc să investească în irigații.
Interesant e faptul că, în timp ce 80% din planeta răbda de foame, globalistii ne vorbesc zilnic de digitalizare ceea ce arată ipocrizia sistemului capitalist globalist.