Preţurile criptoactivelor s-au stabilizat într-o oarecare măsură săptămâna trecută, după ce în primele două săptămâni ale anului s-au înregistrat scăderi abrupte.
Bitcoin a început săptămâna trecută slab, ajungând luni la un moment dat sub nivelul de 40.000 de dolari pe platforma eToro. Dar preţul celui mai mare criptoactiv din lume s-a stabilizat de atunci, tranzacţionându-se joi la peste 44.000 de dolari, înainte de a se stabiliza în jurul nivelului de 43.000 de dolari în weekend.
Ethereum a avut, de asemenea, un început slab săptămâna trecută, scăzând sub 3.000 de dolari luni, cel mai scăzut nivel de la sfârşitul lunii septembrie 2021. Criptoactivul şi-a revenit totuşi într-o oarecare măsură, crescând pentru a se tranzacţiona în jurul valorii de 3.300 de dolari până joi şi menţinându-se în acest interval în weekend.
Rio de Janeiro va aloca rezerve pentru criptoactive
Primarul unuia dintre cele mai mari oraşe din Brazilia a indicat că va începe să deţină rezerve în criptoactive.
Primarul, Eduardo Paes, a declarat joi că guvernul oraşului va investi 1% din trezoreria sa în criptomonede.
De asemenea, oraşul intenţionează să ofere contribuabililor reduceri dacă îşi plătesc facturile fiscale în bitcoin. Secretarul de finanţe, Pedro Paulo, a anunţat că oraşul va oferi o reducere de 10% la anumite impozite dacă sunt plătite în bitcoin.
Anunţul a fost făcut în cadrul Săptămânii Inovaţiei de la Rio, la care a participat şi un alt pasionat de cripto, primarul oraşului Miami, Francis Suarez.
Paes intenţionează să transforme oraşul într-un centru al inovaţiei cripto, urmând să apară şi alte inovaţii fiscale neanunţate încă pentru a încuraja sectorul cripto în regiune.
Comisia Camerei Lorzilor respinge CBDC din Marea Britanie, model testat cu succes în Elveţia
O comisie de deputaţi din camera superioară a Parlamentului Regatului Unit, Camera Lorzilor, a respins ideea unui CBDC britanic.
Comisia pentru afaceri economice a analizat monedele digitale ale bancilor centrale (CBDC) şi a constatat că, deşi există unele avantaje, ar crea probleme semnificative de stabilitate financiară. De asemenea, comisia a declarat că este preocupată de confidenţialitatea utilizatorilor.
Preşedintele comisiei, Lordul Forsyth de Drumlean, a declarat: "Am luat declaraţii de la diverşi martori şi niciunul dintre ei nu a fost în măsură să ne ofere un motiv convingător pentru care Marea Britanie ar avea nevoie de o monedă digitală a băncii centrale. Conceptul pare să prezinte multe riscuri pentru foarte puţine recompense. Am ajuns la concluzia că ideea este o soluţie în căutarea unei probleme."
Raportul vine însă într-un moment în care alte ţări încearcă deja CBDC-uri, unele dintre ele dovedindu-se a fi un succes.
Banca Naţională a Elveţiei a anunţat joi că a efectuat un test de succes, în cadrul căruia a decontat tranzacţii cu cinci bănci comerciale folosind un CBDC.
Testul a inclus nume importante de bănci de investiţii, printre care Credit Suisse, Citigroup, Goldman Sachs, Hypothekarbank Lenzburg şi UBS. Testul a demonstrat executarea de plăţi instantanee între 100 000 şi 5 milioane de franci elveţieni.
Elveţia este una dintre cele mai avansate naţiuni în ceea ce priveşte CBDC, "Proiectul Helvetia", aşa cum este cunoscut, fiind pe cale să deschidă calea către o monedă digitală complet funcţională pentru naţiunea alpină.
Benoit Coeure, şeful Centrului de inovare al Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI), care a participat la acest proces, a declarat: "Am demonstrat că inovaţia poate fi valorificată pentru a păstra cele mai bune elemente ale sistemului financiar actual, inclusiv decontarea în banii băncii centrale, şi, în acelaşi timp, pentru a debloca potenţiale noi beneficii."