Preţurile de consum au urcat cu 0,22% în martie faţă de februarie

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 aprilie 2010

Preţurile de consum au crescut cu 0,22% în martie faţă de februarie, în condiţiile în care aprecierea leului a determinat o reducere uşoară la preţurile pentru servicii, rata anuală a inflaţiei coborând astfel la 4,2%, în linie cu aşteptările analiştilor economici.

Cursul mediu de schimb calculat de Banca Naţională a României (BNR) pentru luna martie a fost de 4,0879 lei/euro, cu 0,7% mai redus faţă de cel afişat în februarie, de 4,1179 lei/euro.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), inflaţia a înregistrat maximul acestui an în luna ianuarie după ce preţurile au crescut cu 1,7% faţă de decembrie, determinând o rată anuală de 5,2%. În februarie preţurile au crescut cu 0,2%, astfel că rata anuală a coborât la 4,49%. Analiştii economici chestionaţi de Mediafax anticipau o inflaţie lunară cuprinsă între 0,1 şi 0,3% în martie, la o rată anuală de 4,1%-4,3%.

În martie, preţurile nu au înregis­trat în general modificări semnificative comparativ cu luna anteriorară, existând doar diferenţe moderate la câteva produse.

Preţurile mărfurilor alimentare au crescut pe medie cu 0,17% faţă de luna anterioară, în timp ce mărfurile nealimentare au urcat cu 0,38%. Aprecierea leului a determinat o reducere uşoară a preţurilor la servicii cu 0,09% faţă de februarie.

Creşteri mai importante au fost înregistrate la fructe şi conserve din fructe, cu 1,22%, şi la citrice, cu 1,92%. De asemenea, combustibilul s-a scumpit cu 1,95% faţă de luna precedentă. La polul opus, preţul la laptele de vacă a scăzut cu 1,06%, în timp ce la ouă a coborât cu 5,84%.

Faţă de luna decembrie, preţurile de consum au urcat cu 2,1%, ceea ce reprezintă peste jumătate din nivelul central ţintit de BNR pentru acest an.

BNR ţinteşte în acest an o inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, şi estimează că rata anuală se va situa la 3,5%.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (aprilie 2009 - martie 2010) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2008 - martie 2009) determinată pe baza IPC a fost în martie de 5,1%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) de 5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb