Preţurile gazelor naturale se stabilizează

R.S.
Macroeconomie / 1 octombrie

Bogdan Maioreanu, analist e-Toro

Bogdan Maioreanu, analist e-Toro

Iarna se apropie, vremea a început să se răcească şi în curând oamenii vor începe să îşi încălzească locuinţele. Am observat deja o creştere a preţurilor la gazele naturale, dar acestea sunt încă sub nivelul maxim din septembrie 2023. Acest lucru sugerează o perioadă de stabilizare sau o uşoară creştere, dar nu o revenire la nivelurile de criză din anii anteriori, mai ales că depozitele de gaze sunt aproape pline, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Conform datelor GIE (Gas Infrastructure Europe), depozitele de gaze naturale din UE sunt acum la 94% din capacitate. România este una dintre ţările UE cu depozite pline la peste 100%, alături de Suedia şi Portugalia. Ţara cu cel mai mic procent de gaze în depozite este Danemarca, cu 65%, urmată de Letonia, cu 77%. Dar chiar şi la acest nivel scăzut, Letonia are în depozite de peste două ori consumul anual al ţării. Depozitele tuturor celorlalte ţări din UE sunt pline în proporţie de peste 90%. România are în depozite doar aproximativ 30% din consumul său anual, dar este şi producător, iar importurile reprezintă doar 19% din totalul resurselor de gaze naturale. De la începutul anului şi până la sfârşitul lunii iulie, producţia de gaze naturale a României a crescut cu 1,3%, în timp ce importurile au crescut cu 6% faţă de perioada similară din 2023, potrivit comunicatului.

Perioada toamnă-iarnă aduce de obicei o cerere crescută de gaze. În Europa, preţurile gazelor naturale (pentru contractele cu livrare în noiembrie) au crescut uşor în ultima perioadă, ajungând la aproximativ 39 de euro pe megawatt oră (MWh), iar pe pieţele futures preţurile se menţin uşor peste această valoare pentru livrările din decembrie, ianuarie şi februarie. În ultimele 12 luni, preţul maxim a fost atins pe 8 octombrie 2023, când a ajuns la aproape 55 de euro pe MWh, după care preţurile au scăzut constant. O tendinţă similară ar putea avea loc în acest an, dar este important să ne amintim că preţurile gazelor sunt caracterizate de o volatilitate crescută şi sunt sensibile la factori externi, cum ar fi condiţiile meteorologice şi situaţiile geopolitice.

Iarna de anul trecut în Europa a fost extrem de blândă, iar previziunile pentru acest an sunt similare. În ceea ce priveşte temperaturile, meteorologii prevăd o iarnă mai caldă decât în mod normal în cea mai mare parte a Europei.

Alţi factori importanţi pentru preţuri sunt tensiunile geopolitice şi accesul la gazul rusesc. Importurile din Rusia se ridică încă la 18% din total importuri în UE pentru gazele naturale şi gazele naturale lichefiate. La sfârşitul anului va expira contractul de tranzit al gazelor ruseşti prin Ucraina şi, în ciuda războiului în curs, această rută rămâne crucială pentru aprovizionarea cu gaze a Europei, în special pentru Slovacia, Ungaria şi Austria. Ucraina a declarat că acest contract nu va fi prelungit. Pe 19 septembrie, preţul gazelor europene a scăzut brusc cu 12%, ajungând la 32 de euro pe MWh, cel mai scăzut din luna iunie a acestui an, din cauza ştirilor privind posibila continuare a tranzitului de gaze pe această rută. Diversificarea UE spre alternative la gazul rusesc, împreună cu creşterea livrărilor din alte surse, precum SUA şi Qatar, a introdus mai multă stabilitate pe piaţă. Dar tensiunile din Orientul Mijlociu ar putea avea, de asemenea, un impact asupra pieţei. Problemele tehnice ar putea juca, de asemenea, un rol, se menţionează în comunicat.

Un important factor care influenţează preţurile gazelor este cererea. În ultimii ani, consumul global de gaze a fost în scădere, inclusiv în România. În 2023, consumul de gaze al României s-a ridicat la 9,36 miliarde de metri cubi, faţă de 10 miliarde de metri cubi în 2022, o scădere de 6%. In acest context, este demn de remarcat însă faptul că scăderea ratelor dobânzilor în SUA şi Europa va sprijini probabil activitatea economică, ceea ce ar putea duce la creşterea cererii de gaze. Cu toate acestea, optimizarea consumului de gaze, combinată cu creşterea surselor de energie verde, a făcut ca Europa să fie mai stabilă în eventualitatea unor creşteri bruşte ale cererii şi ale preţurilor.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9758
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4857
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9766
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.9299

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb