Preţurile internaţionale ale alimentelor au înregistrat, în luna mai, cea mai puternică scădere din ultimii doi ani, anunţă Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite (FAO), arătând că situaţia a fost determinată de reducerea semnificativă a preţului lactatelor.
Indicele FAO care măsoară evoluţia preţurilor a 55 de mărfuri alimentare a scăzut cu 4,2% în luna mai, la 203,9 puncte, de la 213 puncte în aprilie. Declinul a fost cel mai important din martie 2010 până în prezent.
Indicele FAO care urmăreşte dinamica preţurilor lactatelor a coborât cu 12%, la 164,1 puncte, aceasta fiind cea mai puternică scădere din ianuarie 2009 până la momentul actual. Indicele privind preţul cărnii a scăzut cu 0,5%, la 178,8 puncte, iar cel care măsoară evoluţia preţurilor cerealelor - cu 1,1%, la 220,9 puncte.
"Preţurile internaţionale au scăzut în ultimele săptămâni pentru majoritatea mărfurilor, datorită perspectivelor în general favorabile privind oferta, în contextul incertitudinilor economice tot mai intense şi aprecierii dolarului american", a informat FAO.
Organizaţia anticipează că producţia mondială de lapte va creşte cu 2,7% în acest an, la 750,1 milioane de tone, după un avans de 2,3% în 2011. Totodată, FAO estimează că producţia mondială de cereale va fi de 2,42 miliarde tone în anul agricol 2012-2013, previziunea fiind modificată în sens pozitiv faţă de cea anterioară: 2,37 miliarde tone.
Scăderea preţurilor mărfurilor agricole şi costurile reduse de transport vin în ajutorul ţărilor importatoare de alimente, potrivit FAO.