Preţurile producătorilor industriali din SUA - în continuă creştere

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 noiembrie 2021

Preţurile producătorilor industriali din SUA - în continuă creştere

Ratele anuale pentru inflaţia la producătorii americani se menţin, totuşi, la nivelurile stabilite în septembrie

Preţurile producătorilor industriali (PPI) din Statele Unite au continuat să crească în luna octombrie 2021, cu un ritm lunar de 0,6%, în linie cu aşteptările şi în uşoară accelerare după avansul lunar de 0,5% din septembrie. Avansul lunar al PPI din SUA a fost de 0,7% în august şi de 1% în iulie şi iunie. Conform datelor publicate de statistica americană, rata anuală a PPI s-a menţinut la nivelul record înregistrat în septembrie de 8,6%. Rata anuală a preţurilor producătorilor industriali din SUA a fost de 8,3% în august, 7,8% în iulie şi 7,3% în iunie.

Totodată, "inflaţia de bază" a producătorilor industriali de peste Ocean (CORE PPI), indicator care exclude preţuri considerate volatile precum cele ale energiei şi serviciilor comerciale, a urcat în octombrie cu un ritm lunar în accelerare de 0,4%, după o creştere lunară de 0,2% în septembrie şi de 0,6% în august. Rata anuală a CORE PPI a stagnat astfel la 6,8% an/an în luna octombrie 2021.

Datele privind preţurile producătorilor industriali din SUA au primit o importanţă ceva mai mare decât de obicei după rapoartele din ultimele 7-8 luni privind preţurile de consum, rapoarte care au arătat că inflaţia a accelerat puternic începând cu aprilie, ajungând la o rată anuală de 5,4% în ultimele luni.

Analiştii anticipau o creştere lunară de 0,5% a CORE PPI în luna octombrie, iar în ritm anual avansul preţurilor producătorilor PPI era estimat la 8,7%. Inflaţia la bunuri a continuat să fie forţa dominantă în octombrie, urcând în ritm lunar cu 1,2% (după +1,3% în septembrie), comparativ cu o rată de creştere lunară de 0,2% pe inflaţia la servicii. Aceasta a fost a zecea lună consecutivă de creştere pentru preţurile producţiei industriale. Serviciile şi consumul reprezintă circa 70% din economia americană.

Evoluţia anuală a PPI vine atât ca urmare a efectului de bază, cât şi a creşterii preţurilor materiilor prime în primele zece luni din acest an şi a problemelor din sfera transportului maritim, care au majorat masiv costurile de transport - acestea au început să scadă din luna septembrie, evoluţie ce pare să fi continuat în octombrie şi să continue în noiembrie.

Evoluţia preţurilor producătorilor industriali din SUA se înscrie în tendinţa globală generală de debut al noului ciclu economic post-Covid-19, cu menţiunea că lanţurile de aprovizionare sunt puternic lovite de lipsa de producţie din perioada de lockdown a crizei Covid şi de lipsa de semiconductori şi alte produse intermediare. De notat de asemenea că majoritatea creşterilor de preţuri sunt transmise pe lanţ de către producători şi în final ajung la consumatorii finali. Creşterile de preţuri ale materiilor prime se datorează, de asemenea, producţiei deficitare din perioada de vârf a pandemiei din 2020 şi a cererii care a înregistrat o creştere peste aşteptări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb