PREVIZIUNI AIE: Cererea mondială de petrol, tot mai slabă

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 octombrie 2014

Cererea mondială de petrol, tot mai slabă

Cererea mondială de petrol va înregistra, în 2015, o creştere mai slabă decât arătau previziunile anterioare, iar preţurile de pe piaţa de profil ar putea continua să scadă, potrivit estimărilor Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE).

"Recentele scăderi ale preţurilor par determinate atât de ofertă, cât şi de cerere. Este posibil să fie nevoie de noi scăderi de preţ pentru ca livrările sau creşterea cererii să primească un implus", arată AIE în raportul său lunar.

În septembrie, preţul petrolului a scăzut pentru a treia lună consecutiv, iar cotaţia ţiţeiului Brent, tranzacţionat la Londra, a ajuns, în octombrie, la circa 88 de dolari/baril, cel mai redus nivel din ultimii patru ani, ca urmare a ofertei abundente, a încetinirii ritmului de creştere a cererii şi a aprecierii dolarului american.

Potrivit estimărilor AIE, publicate ieri, cererea mondială de petrol va creşte cu 700.000 de barili pe zi (bpd) în 2014, la 92,4 milioane bpd, cu 200.000 de bpd mai puţin decât preconiza agenţia în luna septembrie. Previziunile AIE arată că, în 2015, cererea globală de ţiţei va spori cu 1,1 milioane bpd, la 93,5 milioane bpd, cu 300.000 de bpd mai puţin decât anticipa AIE anterior.

"Creşterea cererii pare să fi atins nivelul minim. Deşi prognozele economice au fost revizuite în jos, Fondul Monetar Internaţional îşi menţine punctul de vedere referitor la continuarea relansării economice, chiar dacă este vorba despre o relansare mai lentă decât se anticipa", precizează AIE.

Conform AIE, oferta mondială de petrol a crescut cu aproape 910.000 bpd în septembrie, la 93,8 milioane bpd, în condiţiile în care Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ţările din afara acesteia şi-au majorat producţia. AIE consideră că producţia de petrol a OPEC a atins, în septembrie, cel mai ridicat nivel din ultimele 13 luni: 30,66 milioane bpd, cu 415.000 bpd mai mult decât în august.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb