PREVIZIUNI PENTRU ANUL CARE A ÎNCEPUT China - creştere economică de patru ori mai mare decît cea a Europei

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 ianuarie 2006

Economia Chinei va creşte, probabil, de mai bine de patru ori comparativ cu cea a Europei sau a Japoniei în acest an, în condiţiile în care premierul Wen Jiabao va lua măsuri pentru majorarea cheltuielilor de consum şi va încuraja investiţiile în infrastructură, în vederea eliminării blocajelor din trans-portul terestru. Economia Chinei ar putea deveni a patra din lume în 2006, cu o expansiune de 8,7%, depăşind Franţa şi Marea Britanie. Ritmul de creştere economică a Chinei va fi, în acest an, cel mai încet de după anul 2002, cînd a fost de 8,3%. Pentru anul 2005, specialiştii estimau o creştere de 9,4%. În ceea ce priveşte economiile Uniunii Europene şi Japoniei sînt aşteptate creşteri de 1,9% în anul care abia a început.

Wen spunea, la data de 1 decembrie 2005, că statul chinez trebuie să-şi menţină expansiunea economică "rapidă şi stabilă", astfel încît să genereze creşterea nivelului de trai al celor 1,3 miliarde de locuitori, care au un venit per capita care se situează pe locul al 129-lea la nivel mondial (mai mic decît în Egipt şi Iran). În consecinţă, Guvernul de la Beijing reduce taxele şi majorează salariile, urmărind să încurajeze cheltuielile, îndeosebi pe cele destinate achiziţiei de autoturisme şi aparatură electrocasnică.

"China şi SUA vor continua să fie principalele motoare ale creşterii globale în acest an", declară David Cohen, director al departamentului de previziuni pentru economiile Asiei, din cadrul "Action Economics", Singapore. În opinia sa, încetinirea creşterii economiei Chinei este minoră, iar cererea de petrol şi metale, din această ţară, va face, în continuare, presiuni asupra pieţelor globale de mărfuri.

Economia Chinei, care a contribuit cu 13% la creşterea globală în 2004, conform datelor Fondului Monetar Internaţional, a consemnat o expansiune medie anuală de 9,5% în perioada 2003-2005, datorită "boom"-ului investiţional, care a generat crize în domeniul energetic, blocaje în transportul terestru şi creşterea preţurilor materiilor prime. China este cel mai mare consumator mondial de cupru şi cărbune, respectiv al doilea de ţiţei, iar creşterea cererii pentru aceste produse va încuraja preţurile pe pieţele de profil, care, în 2005, au înregistrat valori record. Totuşi, analiştii sînt de părere că anul trecut s-au constituit stocuri mari pe anumite segmente, ceea ce ar trebui să determine o stabilitate a cotaţiilor, îndeosebi în domeniile respective.

Excedentul comercial al Chinei s-a triplat

În 2005, excedentul comercial al Chinei s-a triplat, atingînd recordul de 100 de miliarde de dolari, pe fondul creşterii exporturilor de electronice şi textile. Banca elveţiană de investiţii UBS estimează că exporturile nete ale Chinei au contribuit cu mai bine de 25% la creşterea economică în 2005. UBS mai anticipează că excedentul va scădea la 92,8 miliarde de dolari în 2006, respectiv 61 de miliarde în 2007, în condiţiile în care importurile vor înregistra o creştere accelerată.

Specialiştii consideră că 2006 va fi un an al redresării cererii interne, mai ales că vîn-zările pe segmentul retail sînt mai solide ca oricînd, iar importurile cresc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb