Prezidenţiabilii disimulaţi

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 4 februarie

Sorin Rosca Stanescu

Doar unii dintre cei din competiţia pentru prezidenţiale sunt concurenţi reali. Alţii se înscriu în această cursă dificilă având cu totul alte interese decât cel de a conduce România. Iar alţii, în final, nici măcar nu mai participă la alegeri. Abandonează în ultimul moment. Fiecare însă are un interes. Iar unele agende sunt secrete. Cum este, de pildă, cazul lui Victor Ponta. Sau dacă ne gândim bine, chiar al lui Crin Antonescu.

Una dintre componentele competiţiei prezidenţiale vizează strângerea de fonduri de către formaţiunea politică declarată drept susţinătoare a unui candidat, fonduri care în mare măsură provin din banii publici dar şi a unor mijloace financiare furnizate de fel de fel de sponsori în schimbul unor promisiuni.

Vă puteţi întreba, desigur, ce angajamente îşi poate lua o formaţiune politică al cărei concurent este incapabil să strângă un număr cât de cât rezonabil de procente. Mă refer fără excepţie la toţi candidaţii obscuri. Ei bine, şi faţă de sponsorii acestora pot fi luate unele angajamente de către cei care îşi promovează jucătorii.

Am făcut mai sus o afirmaţie riscantă. Şi anume că nu este deloc exclus ca domnul Crin Antonescu să fie conştient de faptul că nu are nicio şansă de a câştiga alegerile. Şi că nici coaliţia celor trei partide nu mizează în realitate pe o victorie. Dar atunci, se pune întrebarea care este interesul real al unora şi altora. PSD are interesul să pună mâna pe o sumă considerabilă de la guvern, în vederea organizării alegerilor, bani pe care îi va dirija în beneficiul organizaţiilor subordonate şi propriilor activişti de partid. Va fi un buget considerabil pe care PSD va şti cu certitudine cum să îl gestioneze. La fel se va întâmpla şi în cazul PNL, care are o vastă experienţă în domeniu. Iar UDMR nu are în acest moment niciun interes să se prezinte la alegeri cu un candidat propriu. În ceea ce-l priveşte pe Marcel Ciolacu, Crin Antonescu scapă de o problemă majoră. Dacă ar candida, cu certitudine liderul PSD ar pierde alegerile. Iar un al doilea eşec poate avea aproape cu certitudine drept consecinţă eliminarea acestuia şi de la Palatul Victoriei şi de la conducerea partidului. Cu un candidat comun, care se va achita cât de cât onorabil de sarcină, fără însă a câştiga, are o şansă să scape cât de cât onorabil. La rândul său, Crin Antonescu cu certitudine se va alege cu sume considerabile de bani, furnizate de o serie întreagă de sponsori puşi la dispoziţie de către cele trei partide. Sunt bani albi pentru zile negre.

Un alt virtual candidat este Victor Ponta. Acesta îşi anunţă cu obstinaţie intenţia de a participa la cursa prezidenţială - nu se ştie din partea cărui partid - dar reprezentând un electorat suveranist, pe care el pretinde că mizează. Conform prognozei pe care eu o fac, Victor Ponta nu va candida. Îşi va folosi statutul ambiguu pentru un comportament aparent şi mai ambiguu, în realitate extrem de sofisticat, prin care urmăreşte două obiective mari şi late. Să-şi creeze o puternică platformă critică împotriva lui Marcel Ciolacu şi a unei părţi din conducerea PSD şi, în al doilea rând, să-şi pregătească terenul pentru ca în urma pierderii de către alianţa alegerilor prezidenţiale, alianţa de la guvernare să se destrame, Marcel Ciolacu, în urma unei moţiuni de cenzură să-şi piardă poziţia de premier, după care Ponta să facă un ultim efort pentru ca, având susţinerea lui Sorin Grindeanu, a altor lideri PSD dar şi a unor reprezentanţi ai statului subteran, foşti şi actuali conducători ai serviciilor secrete, să-l debarce pe acesta şi să preia conducerea PSD. Mă rezum la cele două exemple de mai sus dar insist că e important să înţelegem că numai unii dintre cei care îşi anunţă candidatura sunt competitori reali.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. cistigatorul este crin antonescu indiferent cit bat unii sampul

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Daniel David e alsesu, numa ca il tine iudeo -masoneria progresista in umbra...

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Antonescu e candidatul serios, si are sanse de a castiga.

    E si suveranist, adevaratul suveranist, nu de-ala ce merge sa pupe inelul la trump, sau toata ziua il ridica in slavi pe putin. 

    Are in spate coalitia, votata de 53% din alegatori, si va avea si voturile USR in turul 2. 

    Sigur ca ponta practic a trecut in barca lui georgescu, duca-se.  

    Un mikey mouse care azi spune vai ce anti georgescu e el, maine spune ca e de acord cu georgescu. 

    Cine mai imi place, e sos, singura dintre suveranisti care nu a cazut pe coate si genunchi in fata marelui guru.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8595
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2985
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9826
Gram de aur (XAU)Gram de aur437.1590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb