Prima cerere de plată prin PNRR a ajuns la Bruxelles

I.GHE.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 3 iunie 2022

Prima cerere de plată prin PNRR a ajuns la Bruxelles

Prima cerere de plată, în valoare de aproape 2,6 miliarde euro, se bazează pe îndeplinirea a 21 de jaloane, îndeplinire ce va fi verificată de funcţionarii de la Bruxelles A doua cerere de plată ar urma să fie depusă în cursul lunii octombrie Până acum, Guvernul nu a cheltuit niciun euro din avansul primit pe PNRR, de 3,7 miliarde euro, care se află la BNR

Comisia Europeană a primit, ieri, joi, prima cerere trimisă de guvernul de la Bucureşti în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR) pentru plata a 1,8 miliarde euro sub formă de granturi şi a 789,7 milioane euro sub formă de împrumuturi (fără prefinanţare), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Această primă cerere de plată este condiţionată de îndeplinirea a 21 de jaloane care acoperă mai multe reforme şi investiţii în domeniile eficienţei energetice, mobilităţii durabile, transformării digitale, gospodăririi apelor, îngrijirilor de sănătate, impozitării şi pensiilor, educaţiei, justiţiei şi combaterii corupţiei, sprijinului acordat sectorului privat şi sistemului de audit şi control legat de Mecanismul de redresare şi rezilienţă.

Comisia are la dispoziţie două luni pentru a-şi realiza evaluarea, după care va trimite Comitetului economic şi financiar (CEF) al Consiliului evaluarea sa preliminară privind respectarea de către România a jaloanelor şi a ţintelor care sunt necesare pentru ca această plată să poată fi efectuată.

După emiterea comunicatului de presă de Comisia Europeană, premierul Nicolae Ciucă a declarat, în deschiderea şedinţei de guvern, că este nevoie ca ministerele cu atribuţii în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să continuie activitatea la aceiaşi parametri pentru a garanta îndeplinirea tuturor jaloanelor şi ţintelor asumate de ţara noastră în documentul respectiv.

"Am reuşit, astfel, să ne îndeplinim obiectivul şi folosesc această oportunitate pentru a reaminti şi sublinia încă o dată că avem nevoie de acelaşi efort susţinut, de aceeaşi coordonare, pentru a putea să îndeplinim jaloanele, ţintele şi în felul acesta să asigurăm coerenţă implementării PNRR. (...) Acest efort a fost posibil şi datorită colaborării şi dialogului deschis cu cei de la Comisia Europeană", a spus prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Amintim că avansul în valoare de 3,7 miliarde euro trimis de Comisia Europeană guvernului de la Bucureşti, atât pe partea de granturi, cât şi pe partea de împrumuturi din PNRR, se află la Banca Naţională a României, autorităţile neutilizând până în acest moment niciun euro din suma respectivă. Referitor la acest avans, Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a afirmat recent că accesarea prefinanţării nu a fost posibilă din cauza lipsei de pregătire, în cursul anului trecut, a autorităţilor de la Bucureşti.

"Sunt ţări care s-au organizat mai bine din acest punct de vedere şi, pe măsură ce au intrat prefinanţările în cont, au avut proiectele pregătite şi au putut să şi facă plăţi. Comisia Europeană, din banii pe care ni i-a virat, ne lasă să facem aceste plăţi care sunt extrem de necesare pentru începerea proiectelor, pentru că, în caz contrar, România ar trebui să se împrumute pentru a asigura disponibilul de bani necesar în vederea implementării proiectelor. Deci este un mare lucru că avem acces la aceşti bani, ca urmare a acestor jaloane pe care le avem de îndeplinit, numai că trebuie să avem şi capacitatea necesară pentru ca, prin apelurile de proiecte pe care le lansăm, dar şi prin implementarea proiectelor de infrastructură pe care le avem - v-am dat exemplul autostrăzilor sau exemplul investiţiilor în linia de cale ferată sau alte asemenea proiecte de infrastructură, reţele de apă, canalizare - toate acestea sunt generatoare de plăţi şi din aceşti bani trebuie să ne mobilizăm ca să le susţinem în vederea implementării. O să mai dureze puţin, dar o să intrăm într-o stare de normalitate. E un lucru pe care, nemaiparcurgându-l, nemaiavând această experienţă de lucru cu milestone-uri şi cu ţinte, sigur că apar acestea aşa-zise întârzieri de plată", spunea, recent, Marcel Boloş.

Referitor la cererea de plată trimisă Comisiei Europene, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene afirma că ţara noastră va primi în cursul lunii iulie cei 3 miliarde euro solicitaţi, "în condiţiile în care toate clarificările dumnealor au fost rezolvate şi toate documentele care mai pot fi solicitate sunt trimise".

Ministrul Marcel Boloş a precizat că anul acesta în luna octombrie va fi depusă a doua cerere de plată, aferentă celor 48 de jaloanele care au fost îndeplinite în trimestrul I şi care trebuie îndeplinite în trimestrul II.

PNRR-ul României se ridică la 14,2 miliarde euro sub formă de granturi şi la 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi. Plăţile acordate în cadrul MRR se bazează pe performanţele obţinute şi depind de realizarea de către autorităţile din ţara noastră a investiţiilor şi a reformelor descrise în planul de redresare şi rezilienţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb