Primăria nu a aprobat marşul împrumutaţilor în CHF

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 septembrie 2016

Primăria nu a aprobat marşul împrumutaţilor în CHF

Marşul pe care persoanele împrumutate în franci elveţieni (CHF) îl pregăteau pentru sâmbătă, 17 septembrie, nu va mai avea loc, potrivit unuia dintre reprezentanţii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF.

Acesta ne-a spus că primăria nu a aprobat desfăşurarea manifestării prin care debitorii urmăreau susţinerea conversiei la curs istoric a creditelor contractate în franci elveţieni, întrucât, acum, Capitala este foarte aglomerată.

Proiectul privind conversia creditelor acordate în valută urmează să fie dezbătut în curând în Comisia juridică din Camera Deputaţilor.

Iniţiativa, care-i aparţine deputatului PSD Ana Birchall, prevede ca împrumuturile luate în CHF să fie convertite în moneda naţională la o valoare determinată ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la momentul conversiei.

Deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir a depus un amendament la acest proiect, care propune conversia la curs istoric a creditelor contractate în valută. Domnia sa ne-a spus că doreşte această modificare tocmai pentru a-i ajuta pe cei cu împrumuturi în franci elveţieni, ţinând cont de faptul că, la începutul lunii octombrie 2015, Parlamentul European a stabilit, printr-o rezoluţie, că băncile au vândut produse înşelătoare clienţilor, precum şi de faptul că, la noi, instanţa a decis în peste 140 de cazuri, îngheţarea cursului leu/CHF, la momentul acordării creditelor.

Săptămâna trecută, după mai multe întâlniri cu reprezentanţii debitorilor, Ana Birchall i-a anunţat pe aceştia că va "vota la vedere" pentru varianta aleasă de ei, adică pentru conversia creditelor luate în CHF la cursul de la data acordării.

În scrisoarea transmisă împrumutaţilor de deputatul PSD se arată: "Vă anunţ oficial (...) că eu voi vota această variantă susţinută de Grup (n.r. conversia la curs istoric a creditelor acordate în CHF, potrivit GCCC).

Votul meu va fi la vedere, tocmai pentru a nu mai permite să se propage în spaţiul public minciuni şi dezinformări aşa cum s-a întâmplat în luna iunie sau în ultimele săptămâni".

În cadrul întâlnirilor pe care parlamentarul le-a avut cu reprezentanţii GCCC, au fost discutate trei variante în care s-ar putea face conversia creditelor acordate în franci elveţieni.

Potrivit Anei Birchall, cele trei variante luate în discuţii sunt conversia la curs istoric, conversia la curs mediu şi conversia la cursul zilei.

Referitor la aceste alternative, deputatul PSD a scris, recent, pe pagina sa de Facebook: "Conversia la curs istoric - cu riscul cel mai mare de neconstituţionalitate, blocaj şi neaplicabilitate în practică. Mai mult, există riscul reluării procesului legislativ, care poate prelungi şi mai mult soluţionarea acestei crize.

Conversia la un curs mediu - la momentul introducerii acestui amendament de către mine, a fost soluţia identificată şi susţinută de reprezentanţii Grupului. Această variantă constă în conversia soldului creditelor în lei, prin aplicarea unui curs mediu de conversie, determinat ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la data conversiei. Are riscuri mai scăzute de neconstituţionalitate decât cursul istoric.

Conversia la cursul zilei, solicitând în cadrul dezbaterilor un discount de 40 - 45%, neacceptând un discount mai mic de 30 - 35%, cu identificarea unei soluţii pentru dobânda în lei (urmând să se discute în Grup varianta optimă pentru dobândă). Această soluţie se apropie aritmetic de cursul istoric, dar nu prezintă riscurile de neconstituţionalitate date de cursul istoric. În realitate, această variantă are riscuri foarte scăzute de neconstituţionalitate. Este soluţia care are, din punctul meu de vedere, şansele cele mai mari nu numai să treacă la vot, dar şi să fie aplicată".

Deputatul PSD s-a hotărât să voteze pentru conversia la curs istoric a împrumuturilor acordate de bănci în franci elveţieni.

Deşi Daniel Zamfir a cerut introducerea proiectului Legii conversiei pe ordinea de zi a şedinţa de astăzi a Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, deputatul PSD Ciprian Nica, vicepreşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, ne-a spus că Executivul intenţionează să aprobe, în şedinţa de Guvern de mâine, Ordonanţa de Urgenţă pentru transpunerea Directivei 17/2014 privind contractele de credit ipotecar pentru persoane fizice, după care aceasta va intra de urgenţă în Parlament. Abia ulterior, deputaţii de la Comisia juridică vor discuta pe marginea proiectului conversiei, ne-a spus domnul domnul Nica.

Şi Directiva 17 prevede conversia creditelor luate în valută, dacă nivelul cursului de schimb a crescut cu 20% faţă de cel din momentul acordării împrumutului, însă numai pentru creditele contractate după aprobarea noilor reglementări şi nu la cursul acordării.

În ultimul an, câteva bănci din piaţa noastră au lansat programe de conversie a creditelor acordate în moneda elveţiană, cu diverse discounturi la sold sau reduceri de dobândă.

Criza creditelor în franci elveţieni a izbucnit la jumătate lunii ianuarie din 2015, când cursul CHF a explodat, ca urmare a desfiinţării, de către Banca Centrală a Elveţiei, a pragului de 1,2 CHF/euro, impus în 2011.

Opinia Cititorului ( 36 )

  1. PLEASHC! Doare rau palma asta peste portretul [Fragment eliminat, conform regulamentului]. Penibilul se apucase sa stranga steaguri, insemne nationaliste ca la mitingurile Noii Drepte, isi facea planuri mari, vroia sa rastoarne tara impreuna cu gasca lui de alienati:))))) Doamne cu grea boala l-ai mai pedepsit pe asta saracu', dar lasa ca merita din plin la cata otrava e in putregaiul ala al lui de creier.

    In alta ordine de idei, normal ca nu le-a aprobat. Sunt lucruri mai serioase de facut in capitala tarii decat aprobarea unei parade de manifestari neurologice ale unor oameni care nu au inteles ca banii imprumutati se dau inapoi, nu se fura din buzunarele altora ! 

    1. Sandule nu cumva esti vecin cu Firea ?

    De ce spuneti: "potrivit unuia dintre reprezentanţii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF"? De ce nu spuneti clar despre cine e vorba, cu cine ati vorbit de fap? De ce nu spuneti ca reprezentantul Grupului de Ciordelos este: Fonfaitul din Berceni?

    1. Mesaj eliminat, conform regulamentului.

      Acolo o sa-ti umble colegii de celula bre, cand o sa intri la ocna pentru complicitate la abuz de incredere si inselaciune, pentru banii storsi de la creduli impreuna cu popandaul de la Cisnadie si pentru fals in declaratii sub semnatura privata si uz de fals cand s-o descoperi ca ai luat creditele alea de consum pentru avans cu minciuni si hartii masluite;)

      Banca nu are nici o vina?

      nu

      nici in biblie (decalog), nici in constitutie nu scrie ca e interzis sa fii prost

      t. 

      Lehman Brothers, Volksbank s-au innecat in prostie.

      Incearca bancherul sa puna propria vina in carca imprumutatului! Tipic bancheresc! Pai nu l-ai invatat sa ia credit de consum pentru a avea avans? Nu tot tu ai aprobat apoi treaba asta? Acum o arunci de la tine? Esti idiot amice, daca ai impresia ca cineva pune botul la vrajeaza asta ieftina a ta de bancher hamesit!

      Corect

    Dincolo de certuri, in nicio tara nu s-ar fi aprobat marsul daca fortele de ordine nu ar fi fost deja ocupate cu Zilele Bucurestiului.

    1. Obscenitatile astea pot fi numite "certuri"? Este mahalagism bolnav, de ambele parti.

      Pardon; ai vrut sa zici....daca fortele de ordine erau ocupate cu Zillele....? 

    Un alt social democrat,la fel ca Nica,cel care rezolva omul,adica Firea.In 1999 consilier de imagine si apoi purtator de vorbe a.....ghiciti a cui?Ei da a lui Mugur Isarescu.

    Deci fara cuvinte,cum sa tulbure linistea ....omului. 

    1. Buna doamna a fost si a preacinstitului bombonel, cel cu glontul, dupa care joaca la nunta.

    Recomand sa mergeti pe trotuar, nu spuneti nimic, pancarde nu au ce sa va faca.

    La Cluj Raiffaisen pierde teren.

    Piata M. Viteazu, langa Republica acum Florin Piersic. S-a mutat dintr-o cascarabeta intr-un sediu frumos. Dupa cativa ani nu si l-a permis. Jumatate din sediu i-a fost luat de o alta banca noua. 

    Bag mana-n foc ca Arb (direct sau indirect) a cotizat ca mitingul sa nu primeasca aprobare doar pentru un singur motiv: imaginea bancilor e la pamant si nu vor publicitate negativa intensa. Firea face parte din Psd care in 26 de ani a votat o lege pro consumator restul le-a blocat, amanat. 

    In democratie dreptul la protest nu are voie sa fie oprit. Recomand organizatorilor sa dea Primaria Bucuresti in judecata.

    Diaspora a primit aprobare in Paris pentru Rosia Montana, cu problema ca nu au putut vota. Paris e capitala, turisti ... nu besina de Bucuresti. 

    1. Minciuni de postac paranoic. Nu esti din Bucuresti asa ca nu stii. In acel weekend, orasul este in sarbatoare si multe zone sunt inchise traficului de dimineata pana seara: teatru, muzica, targuri.

      Nimic nu este mai important pana la Anul Nou in Romania concertul Goran Brecovic care e in 30, cand sunt de acord fara proteste in rest daca sunt 10 proteste sa le dea voie.

      Nu sunt din Bucuresti dar am vazut ca nimeni nu a intervenit la adunarea cu povestea Colectiv fara autorizatie. 

      La Colectiv murisera niste tineri, nu ieseau in strada niste borfasi care vor o lege prin care sa fure din banii altora, ai inteles [Fragment eliminat, conform regulamentului] postaca?

      Ies bancherii în strada?

      In somaj.

    Firea si-a mai batut un cui in sicriu. O sa se care acasa in scurt timp. fost purtator de cuvant la BNR ajuns primar refuza sa aprobe marsul unor oameni care se lupta cu bancile si implicit cu BNR-ul ajuns avocat al bancilor.

    loialitatile vechi mor greu mai ales ca nu prea intelege nimeni cum a ajuns Firea purtator de cuvant la BNR, dar o sa vina ziua scadentei politice si pentru Furea. deja se vede pe fata ei ca nu prea mai face fata

    1. Ieri a fost jale cu ea, comunicatul, ochii cat cepele, zambet fortat; mai trebuie sa ii tremure mana ca la Olteanu.

      Te asteptam in weekend sa ne delectam de Zilele Bucurestiului. Va fi asa de aglomerat incat o ceata de pitigoi chf nu ne trebuia. Hai sa ne distram si Mozart sa ascultam.

      la doar o luna dupa ce a fost aleasa primar, apare Dragnea, seful PSD ca sa dea asigurari ca Firea nu pleaca nicaieri. de aici rezulta cat de subrezita este, de fapt, pozitia ei. in scaldalul ELCEN-RADET, Firea nu a fost capabila de nimic, decat sa urle la Guvern sa intervina si sa rezolve problema. mult mai bine ca imagine a iesit Ministrul Energiei, si este greu sa il faci pe omul ala sa iasa bine din ceva.

      mai bine. o sa facem marsul cand nu o sa mai fie niciun eveniment alternativ care sa ne fure din acoperirea mass media. o sa alegem un weekend plicticos, in care marsul CHF o sa fie singura stire care sa merite relatata de TV-uri, cu coverage full. iar stirea o sa fie in heavy-rotation. multumim anticipat, Firea!

      Firea a vorbit de plecare, demisie; cam ce buboi e acolo, partidul a pus-o si nu are voie decat sa scrasneasca din dinti. Intelegi de ce Iohanis vrea politicieni care pot fi stransi cu usa ca Firea.

      " Io te-am facut io te ..."

      Ana B e pusa pe altarul sacrificiului de Ponta-Dragnea. 

      CHF-isti sa o astepte la serbare si sa o "aplaude" tare........ 

      Sunt CHeFisti sau imprumutati? daca sunt CHeFisti isi merita soarta. 

    Doamna primar general isi arata acum, .......firea. 

    Potrivit Anei Birchall, cele trei variante luate în discuţii sunt conversia la curs istoric, conversia la curs mediu şi conversia la cursul zilei. 

    Gresit; mai exista varianta ocolitoare. 

    1. [Mesaj eliminat, conform regulamentului]

      Lamotesti? Hai, sa traiesti!

      E praf Ionel la ora asta, tandari, mii de bucati!

      Va rog lasati-l, sunt curios (si furios). 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb