• BEI va deschide, în premieră, o linie de credit pentru municipalitatea bucureşteană
• Adriean Videanu vrea ca patrimoniul municipalităţii să fie gestionat de o companie imobiliară privată, rezultată în urma unui parteneriat public-privat cu promotori şi instituţii financiare
• IFC - dispus să plaseze circa 200 milioane de euro în proiecte de parteneriat public-privat
Succesul emisiunii internaţionale de obligaţiuni de jumătate de miliard de euro a municipalităţii bucureştene l-a determinat pe Adriean Videanu, primarul Capitalei, să-şi facă planuri mult mai măreţe pentru găsirea surselor financiare necesare investiţiilor. Domnia sa a spus ieri că intenţionează ca, în timpul mandatului său, să pună bazele unei bănci de investiţii a municipalităţii bucureştene, proiect pentru care banca londoneză DEPFA şi-a exprimat deja interesul. Este posibil ca în proiect să fie cooptată şi Asociaţia Municipiilor din România, al cărei preşedinte este tot Adriean Videanu. Atunci banca ar putea să devină una pentru investiţiile derulate de administraţia publică. Avantajul creării unei asemenea instituţii, care este demonstrat de banca de investiţii a municipalităţii din Moscova, care a atras miliarde de euro într-un timp relativ scurt, constă şi în faptul că strategiile de dezvoltare a oraşului pot fi puse în aplicare mult mai rapid.
Edilul şef al Capitalei a declarat, în cadrul Forumului de Investiţii organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României: "Am insistat să facem emisiunea de obligaţiuni la Londra, deşi existau destule lichidităţi pe piaţa românească, pentru că un astfel de împrumut este mai ieftin. Succesul emisiunii constă nu numai în dobînda mică şi perioada de maturitate mare, ci şi în credibilitatea pe care municipalitatea a cîştigat-o pe piaţa financiară internaţională. Acum nu mai depindem de garanţiile guvernamentale pentru investiţiile majore în Bucureşti".
Plafonul maxim de credite pe care Primăria Capitalei le poate contracta în următorii ani, pe piaţa internă sau internaţională, se cifrează la 3-4 miliarde de euro. "Numai că nu avem atîtea proiecte pentru a absorbi aceşti bani", a menţionat domnul Videanu.
Pentru a depăşi birocraţia în derularea investiţiilor, Primăria generală a solicitat Băncii Europene de Investiţii (BEI) deschiderea unei linii de credit. După negocieri intense şi după succesul înregistrat de emisiunea de obligaţiuni, banca a acceptat. Domnul Videanu apreciază: "Este pentru prima dată cînd BEI dă o linie de credit unei municipalităţi din Europa. Şi valoarea este impresionantă, respectiv de 1-2 miliarde de euro".
Planurile de viitor ale edilului şef al Capitalei nu se opresc aici: Adriean Videanu vrea să înfiinţeze, în asociere cu firme private, o companie imobiliară care să gestioneze patrimoniul Bucureştiului. În această asociere, municipalitatea speră să atragă instituţii finaciare şi investitori iscusiţi din ţară şi din străinătate. Domnul Videanu a mărturisit că IFC este deja dispus să plaseze circa 200 milioane de euro în proiecte de parteneriat public-privat care vizează centrul istoric.