PRIMARUL GENERAL AL CAPITALEI: "E o faptă penală să opreşti gazele sau livrarea agentului termic"

Stelian Bădescu
Ziarul BURSA #Companii / 12 septembrie 2016

Gabriela Firea (Sursa foto: Facebook)

Gabriela Firea (Sursa foto: Facebook)

Actualizare 17:53 Ministrul Energiei: "Nu se va opri apa caldă în Bucureşti"

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi ministrul Energiei, Victor Grigorescu, dau asigurări că bucureştenii nu vor avea de suferit în urma conflictului economic dintre ELCEN şi RADET, potrivit Digi24.

Cei doi au mediat o întâlnire între reprezentanţii celor două societăţii şi spun că, în funcţie de concluziile la care se va ajunge în zilele următoare, banii necesari pentru furnizarea apei calde şi a căldurii în Bucureşti vor fi asiguraţi printr-o rectificare bugetară la nivelul Primăriei Generale.

"Primăria va plăti subvenţia. În ceea ce priveşte datoria istorică, veche de 10-12 ani, sunt şi alte instituţii guvernamentale care trebuie să-şi spună punctul de vedere. Aşteptăm punctele de vedere juridice şi, în funcţie de acestea, Primăria va face o rectificare bugetară. Sunt situaţii economice care nu ne sunt nouă imputabile. Împreună cu domnul ministru vom lua deciziile cele mai bune în favoarea bucureştenilor", a declarat Gabriela Firea.

"Am mediat relaţia dintre aceste companii, care sunt ombilical legate. Vrem să asigurăm acest cadru pentru ca ambele companii (ELCEN şi RADET, n.r.) să poată funcţiona. Sunt probleme istorice, de ani de zile cunoscute şi care duc la o situaţie foarte complicată. Sunt dificultăţi pe care nu le dorim, în niciun caz, excerbate de comentarii", a afirmat Victor Grigorescu, transmite Digi24.

(M.I.)

-------

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că nu se pune problema ca în Bucureşti să nu fie apă caldă şi căldură în sezonul rece şi că "e o faptă penală să opreşti gazele sau să opreşti livrarea agentului termic".

"Nu se pune problema ca în Capitala României să nu fie apă caldă şi căldură în sezonul rece. Suntem ţară europeană. E o faptă penală să opreşti gazele sau să opreşti livrarea agentului termic. Eu apăr drepturile bucureştenilor şi nu a unor grupuri de interese aşa cum au făcut-o reprezentanţii PNL care au apărat grupuri de interese. Peste 10 ani de zile, atât ELCEN cât şi RADET, fiecare în parte către companiile cu care erau în contracte, au încasat sau au fost datoare penalităţi. Sumele care se vehiculează în această perioadă nu sunt o expresie a facturii, a plăţilor curente, ci penalităţi la penalităţi. E vorba de datorii în lanţ făcute în peste 10 ani de zile. Diferenţa dintre momentul în care RADET încasa de la cetăţeni plata facturii curente precum şi de la celelalte instituţii (şcoli, spitale) şi momentul când trebuie să plătească la ELCEN era de 30 de zile. RADET era condamnat în fiecare lună, ani în şir, să rămână dator", a declarat Gabriela Firea, într-o emisiune televizată, potrivit Mediafax.

Gabriela Firea a mai afirmat că solicitarea referitoare la achitarea urgentă de către RADET a datoriei istorice faţă de ELCEN a fost luată în urma unui ordin politic din partea PNL Bucureşti.

Aceasta a precizat: "Partidele, aşa cum vedeţi şi dumneavoastră, prin acţiunile lor şi ale reprezentanţilor, se pregătesc pentru alegerile din 11 decembrie. Altfel, nu îmi explic cum e posibil ca luni, aşa cum afirmam, să se dea ordin politic, de la PNL Bucureşti împotriva Primăriei Generale, împotriva mea şi să se afirme cu subiect şi predicat că această datorie istorică este certă, să o plătesc urgent. Adică, să nu mai avem bani pentru absolut nimic".

Primarul general al Capitalei a mai declarat că deţine informaţii conform cărora premierul Dacian Cioloş ar fi transmis ministerelor de resort o adresă prin care le solicită să se implice în rezolvarea situaţiei ELCE-RADET.

Distrigaz a anunţat vineri că va ridica poprirea instituită asupra conturilor Elcen, în urma înţelegerii la care au ajuns cele două companii, privind eşalonarea, până la sfârşitul acestui an, a sumei de 11,7 milioane de lei, reprezentând penalităţi de întârziere, conform titlului executoriu. Distrigaz va ridica poprirea cu condiţia respectării de către Elcen a obligaţiilor asumate în protocolul semnat de cele două societăţi, arată un comunicat al Ministerului Energiei. În măsura în care RADET îşi va respecta obligaţia de a întocmi la începutul acestei săptămâni ordinul de plată pentru achitarea subvenţiei scadente, se va putea vira către Romgaz contravaloarea gazelor livrate şi astfel, cel puţin pentru moment, nu vor fi probleme în alimentarea cu apă caldă a oraşului Bucureşti, precizează comunicatul.

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, vineri, la Alba Iulia, că mai mulţi miniştri se vor întâlni, săptămâna viitoare, cu administraţia Capitalei şi cu conducerile RADET şi ELCEN pentru "a veni cu nişte soluţii negociate".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Se instiga la neplata.Doar fraierii vor mai plati.In ce tara traim cand autoritatile ne indeamna sa fim hoti ?

    1. De "darea in plata" ai auzit? E o ordinarie care te indeamna sa fii borfas si sa furi din munca altuia la adapostul legii.

    Ceva ma face sa cred ca faptele penale trebuie cautate in alta parte, si anume in conducerea RADET din ultimii ani, cu legaturi adanci in conducerea primariei generale din ultimii ani. Pentru ca situatia actuala nu e decat rezultanta acumularilor de matrapazlacuri din, poate, ultimul deceniu.

    Sper ca Romgaz sa vanda gaze catre Elcen doar cu plata in avans. Cred ca toata lumea s-a saturat de provizioanele pe care le face Romgaz in fiecare an.

    Puneti si inregistrarea. Siarista Firea era atat de incordata de nu a putut sa joace teatru, era incordata. Daca citesti printre randuri, au datorii nesustenabile.

    Vin alegeri, oameni trebuie linistiti sa nu spun prostiti. 

    Ati cenzurat! Ca doar ea si ministru fac declarati.

    Sa nu mai cenzurati pe viitor! 

    Găzarii +ANERE pun prețul SUS la mulți -AICI lasă ștacheta JOS să sară F....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb