Primele decizii de reechilibrare a contractelor în baza Legii dării în plată

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 iulie 2017

Primele decizii de reechilibrare a contractelor în baza Legii dării în plată

Interviu cu avocatul Alexandra Burada

Una din cele cinci hotărâri prin care Instanţa adaptează contractele de credit constatând impreviziunea presupune plata ratelor la cursul de la data acordării împrumutului

Primele decizii judecătoreşti de reechilibrare a contractelor de credit în franci elveţieni (CHF) în baza Legii dării în plată au fost pronunţate în ultima perioadă, după cum ne-a spus, într-un interviu, avocatul Alexandra Burada, care i-a reprezentat în Instanţă pe debitorii ce au câştigat respectivele procese.

Specialistul a obţinut, până acum, cinci astfel de decizii, unul dintre ele presupunând adaptarea contractului de credit la cursul istoric, două vizând stabilizarea plăţilor la valoarea francului elveţian de la data acordării creditului plus o marjă de 20% şi alte două stabilind soluţii de împărţire echitabilă a cursului valutar.

Hotărârile judecătoreşti au fost pronunţate în primă instanţă.

Reporter: Aţi obţinut câştig de cauză în câteva procese importante, în ultima perioadă. Care este elementul de noutate al acestora?

Alexandra Burada: La începutul lunii iulie am înregistrat o serie de hotărâri favorabile, care se remarcă prin caracterul de noutate. Aceste decizii corespund întocmai obiectivului trasat prin deciziile Curţii Constituţionale a României referitoare la Legea dării în plată, respectiv adaptarea contractelor de credit ca urmare a constatării intervenirii impreviziunii, în aceste cazuri deprecierea leului faţă de franc elveţian, care a făcut ca obligaţia împrumutaţilor să fie excesivă.

Reporter: Ce presupun, mai exact, cele cinci decizii?

Alexandra Burada: Cele cinci decizii obţinute în premieră de către cabinetul nostru, în cadrul procedurii de dare în plată, prevăd: adaptarea contractului prin stabilizarea plăţilor la cursul istoric, adaptarea contractului prin stabilizarea plăţilor la cursul din data acordării la care s-a adăugat o marjă de 20%, dar şi împărţirea echitabilă a riscului valutar. În două cazuri, adaptarea contractului a fost dispusă şi prin diminuarea costurilor legate de dobândă, fiind diminuată marja aplicată de bancă.

Deciziile instanţelor vin ca urmare a administrării unui probatoriu complex, care a vizat nu numai dezechilibrul contractual, ci şi situaţia materială a împrumutaţilor, deşi acest ultim aspect a fost avut în vedere în subsidiar.

Reporter: Decizia privind achitarea creditului la cursul de la data acordării este singulară?

Alexandra Burada: Soluţia de adaptare la cursul istoric este excepţională, deoarece instanţa nu a avut în vedere numai o soluţie teoretică de adaptare, ci şi posibilitatea împrumutatului de a plăti în continuare.

În cazul deciziilor de adaptare la cursul istoric, respectiv la cursul istoric plus 20%, instanţele, prin aceste hotărâri remarcabile, analizând împrejurările cauzei, au prezervat utilitatea socială a contractului şi implicit au identificat o soluţie care să permită debitorilor să rămână în locuinţă.

Aceste decizii corespund obiectivului stabilit de CCR prin Deciziile 623/2016 şi 62/2017, respectiv aceea de a menţine utilitatea socială a contractului.

Aceste soluţii vin pe fondul unor eforturi majore depuse în apărarea clienţilor. În toate dosarele au fost formulate apărări complexe şi administrat un probatoriu amplu.

Reporter: Cum caracterizaţi aceste hotărâri ale instanţelor?

Alexandra Burada: Sunt extrem de bucuroasă că deciziile CCR privind Legea dării în plată încep să îşi producă efectele, iar împrumutaţii pot beneficia pe viitor de un remediu judiciar viabil.

Doresc să reamintesc pe această cale faptul că, prin decizia 62/2017, CCR a subliniat că situaţia consumatorilor de credite în franci elveţieni cunoaşte un remediu judiciar viabil, de natură să înlăture efectele schimbării circumstanţelor care au condus la contractarea creditului. Instanţa de judecată are posibilitatea să intervină asupra contractului în mod efectiv, fie în sensul dispunerii încetării executării sale, fie în cel al adaptării sale noilor condiţii, cu efecte juridice doar pentru viitor, prestaţiile deja executate rămânând câştigate contractului.

Adaptarea la noile condiţii este posibil să fie efectuată inclusiv printr-o conversie a ratelor de plată în moneda naţională, la un curs de schimb pe care instanţa îl poate stabili în funcţie de circumstanţele concrete ale cauzei, în scopul reechilibrării obligaţiilor - curs valutar ce poate fi cel de la data încheierii contractului, cel de la data survenirii evenimentului imprevizibil sau cel de la data efectuării conversiei.

Reporter: Cele cinci soluţii sunt singurele de acest gen pronunţate până acum de instanţele de judecată?

Alexandra Burada: Cabinetul nostru este singurul care a obţinut acest tip de decizii, după ce, ulterior pronunţării CCR, am formulat apărări în cadrul acestor procese în sensul reechilibrării obligaţiilor debitorilor, pentru ca aceştia să îşi poată păstra casa.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Astea sunt eroisme anti-ecomomia de piata.

    Adica: cursuri libere, migratie libera, contracte sigure, concurenta.

    Cred ca in 1-2 ani dispare ceea ce nici comunisti nu au gandit. 

    1. Auzi ma, tu ai un CNP?

      moiseeeee mucles,injura pe 0.15 bani in continuare si oftica te a tu ai luay credit in euro :)))))))parazitule !

      nu mi se pare ca abuzurile bancilor (vezi Piraeus and co), premeditarea de a-si insela clientii (vezi documentele Raiffeisen), nerespectarea solicitarilor BNR de catre banci de a publica in contracte modul in care calculeaza dobanda ...tin de economia de piata sau de contracte sigure sau de principiile concurentei. toate astea tin de economia subterna, de camatarie, hotie, inselaciune. oamenii merg in instanta tocmai ca sa obtina contracte sigure si concurenta libera, iar asta este eroism tocmai pro economie de piata.

      comunism este ca bancile sa primeasca bani publici ca sa isi acopere gaurile negre cauzate de lacomie si inselaciune. comunism este ca bancile sa isi poate baga maineile in economiile oamenilor ca sa nu dea faliment. comunism e ca bancile sa se imprumute de la BNR fara niciun cost daca raman fara lichiditati, in timp ce oamenii sunt executati silit daca raman fara bani sa isi achite ratele, dati afara din case, iar casele lor vandute la mai putin de jumate din pretul lor. traim intr-un comunism stupid in care Partidul a fost inlocuit de sistemul bancar. traim in bankrism, in loc de capitalism.

      cu 2 de ii :(

    felicitari doamna avocat! si felicitari si judecatorilor care au inteles sa faca dreptate. continuati lupta, sunteti un om onest si muncitor, care inspira incredere.

    La cat mai multe astfel de decizii!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb